Spektrum: Vegokäk om flygets död och äta vego utomlands

Posted on

Dags för grym inspiratör med skinn på näsan och som inte räds att uttrycka vad hon tycker. Trumvirvel för Annie och Vegokäk. Det blir raka rör om hur Annie tänker fortsätta resa trots hennes flygstopp och tips för att äta veg utanför Sveriges gränser. 

Spektrum är en bloggserie där medvetna och nischade bloggare berättar om sin syn på resor. Tillsammans ger alla inlägg ett breddat spektrum med ny aspekter och perspektiv. Låt mig presentera sommarens tredje spektrumvidgare!

Spektrum om flygets död och äta vego utomlands

Vem är Annie?

Jag är en 28-årig pastaälskande södertjej som jobbar med mat. Dels med min matblogg och dels med skitspännande teknologi för onlinemathandeln. Förutom käk är jag intresserad av klimat, feminism, bärs och resor till UK. 

Vegokäk
Annie Månsson i egen hög person

Vad är Vegokäk?

Vegokäk är en blogg, instagram och en youtubekanal som har funnits i lite drygt 2 år. Idag driver jag en av Sveriges största vegobloggar och det är ungefär det roligaste som finns. Jag har särskilt nischat in mig på kolhydratstinna lättlagade vardagsmiddagar och veckomenyer. Hälsohets och ovetenskapligt bullshit är det värsta jag vet och jag sågar därför ganska ofta raw food, lchf, antiinflammatorisk mat och annat trams i mina sociala kanaler. 

Vegokäk
Vegokäk fokuserar på lättlagd mat utan krusiduller

Vad är din relation till resor?

Jag har på det senaste omvärderat min syn på resor och tagit det ganska drastiska beslutet att sluta flyga. Jag kan inte längre försvara att släppa ut ett helt års koldioxidbudget på några timmar bara för att det är härligt att komma bort för mig personligen. Det här betyder dock inte att jag ska sluta resa! Jag åkte till UK i april med tåg och om en vecka åker jag på en tågluff genom Europa med min kille. I mitten av resan är vi ett gäng på 10 personer som har hyrt ett hus vid medelhavet. Det ska bli så jävla härligt! 

Dela med oss av dina resetankar

Jag hoppas och tror att vi kommer att se en attitydförändring kring resor de kommande åren. Slentrianflygandet kommer att behöva minska och parallellt med det tror jag att alternativa sätt att resa på kommer att dyka upp. Tågcharter till medelhavet, mer resande inom norden och färre men längre resor är trender som jag hoppas på personligen. Den stora uppsidan med den här sortens resande är att det lämnar mer utrymme för uppleva olika länder, kulturer och sevärdheter längs vägen. Jag menar hur mycket ”reser” man egentligen när man dimper ner med flyg i storstad och sen går på samma slags barer och restauranger som finns i de större städerna i Sverige? Om några år tror jag att det kommer att vara skämmigt att flyga till New York på höstlovet och hög status att upptäcka transibiriska järnvägen. 

vegokäk
Brighton i södra England – ett hett tips på matdestination enligt Vegokäk

Annie tipsar

  • Leta upp städer som är bra på vegomat och gör en härlig matresa! Jag kan varmt rekommendera Brighton i England som ligger 40 minuter från London med tåg vid kusten. Det finns hur många restauranger som helst inom gångavstånd och nästan alla ställen har bra med vegoalternativ. 
  • Gör din research innan. Ibland kan det vara knepigt att resa som vego och då är det bra att komma förbered med en lista i mobilen på schyssta ställen att gå till. Jag brukar googla ”best vegetarian food + stad” och sen lusläsa allt. Tripadvisor litar jag aldrig på eftersom jag har märkt att min smak inte stämmer överens med ”allmänhetens”. Då föredrar jag guider av bloggare eller artiklar av tidningar som jag gillar. 
Vegokäk
En riktig vegoburgare signerat Vegokäk

Fråga från Restänk: Är du mer eller mindre spontan när du reser än hemma?

Jag är betydlig mindre spontan när jag reser. Innan jag åker ser jag alltid till att kolla upp restauranger, barer och sevärdheter som ser intressanta ut och sen utgår jag i princip från den listan. Det är så himla skönt att inte behöva göra någon research på plats och att alltid ha roliga alternativ att välja på tycker jag. 

//REKLAM// Restänk är konversationskort som skapar intressanta och reflekterande samtal. Passar i hammocken, under en roadtrip eller över en middag. Jag har gjort dem med mina bara händer och ambitiösa hjärna. De finns att köpa för ett sommarpris på 150 riksdaler och är en utmärkt present.

Det här var del 3 av Spektrum. Spektrum är en bloggserie där både du och jag breddar vårt spektrum av perspektiv genom en annan persons vinkel på resor. Alla spektrum-inlägg finns helt logiskt i i kategorin Spektrum. Alla bilder ägs av Annie Månsson.

4 thoughts on “Spektrum: Vegokäk om flygets död och äta vego utomlands”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.