Tips söder om San Francisco: Att göra i Palo Alto, San Jose & Santa Cruz

Posted on

Besöka Google i Silicon Valley och bli överraskad av sjölejon i Santa Cruz. Utbudet på saker att göra i Palo Alto, San Jose och dess närområde är minst sagt varierat. Här är mina tips söder om San Francisco. 

Det är sällan jag besökt en stad och samtidigt haft möjlighet att uppleva så mycket i närområdet. Efter vår vistelse i Kalifornien har jag massor med tips om vad som finns att göra söder om San Francisco. När allt kommer omkring går det fint att spendera en hel resa söder om San Francisco och aldrig ens sätta sin fot på huvudgatan i San Francisco. Bäst av allt är kanske mixen av det stora utbud om vad som finns att göra.

Detta inlägg har fokus på det som erbjuds söder om San Francisco och det är rätt mycket när jag samlar ihop det.

Tips att göra i Palo Alto och San José

San Jose är en miljonstad som nästan binds samman med San Francisco tack vare bland annat Palo Alto och Mountain View. Det som besöksspråk brukar kallans Silicon Valley. Här är entreprenörskapet påtagligt och framtidstro stark. Jag kan tänka mig att det påverkar människor enormt att bo eller jobba i en så framåtsyftande miljö.

att göra i palo alto

Besöka Silicon Valley med Google och andra IT-jättar

Silicon Valley är snarare en företagsterm än någon geografisk definierad yta. Aldrig kunde jag väl tro för fem år sedan att jag skulle se fram emot att få besöka Google, Facebook och Apple i Silicon Valley så mycket. Men det gjorde jag och visst var det häftigt att besöka våra världsledande, mest inflytelserika företagen, som har så stor makt över vårt liv och framtid. Ägna en tanke åt hur livet skulle vara utan Google, Facebook och Apple i ditt liv.

Medan Facebook bara erbjuder en selfie med en viss kände tumme (fotade huset och blev ikappcyklad och övervakad tills jag raderad dem) har Intel ett interaktivt museum. Apple har ett schysst café, försäljning av de senaste produkterna och ett showrum om vad de har på gång. Google har en konstig skulpturpark och en merch-butik. Visitor Center finns också men kräver att en känner någon inne på Google och vem gör det? Väl värt att besöka Silicon Valley och allt hinns med på en heldag med bil. Det här blir mitt första tips på saker att göra i Palo Alto.

att göra i palo alto

att göra i palo alto

att göra i palo alto

att göra i palo alto

att göra i palo alto

att göra i palo alto

att göra i palo alto

att göra i palo alto

Gå på på NHL Hockey och se hajarna

Vissa drömmer om att se fotboll i Italien, andra om att uppleva en NHL-match i Nordamerika. När vi var där inföll lyckoträffen att New York Rangers där Henrik Lundqvist är målvakt var de inbjudna motståndarna. En av San Jose Sharks stjärnor är Erik Karlsson som också är svenskt. Just när vi var där hade även Svenska handelskammaren ett event så vi var långt ifrån ensamma om att vara svenskar bland publiken. Riktigt häftigt och grym hockey såklart. Publikens hejaramsor var dock mesiga jämfört med hemma i Sverige, NHL-fansen har lite att lära av oss på den punkten.

Flanera runt i Stanford universitet-området

Ett av världens mest prestigefyllda är Stanford University som går att besöka som en sak att göra i Palo Alto. Privatfinansierat universitet med en terminsavgift därefter. Rofyllda och historiska lokaler, palmer och gräsmattor samt en merchandise-butik som bygger identitet. Varje dag ges gratis walking-rundturer av skolans elever vilket var intressant för att få grepp om helheten. Där fick vi bland annat lära oss att elevboende har housekeeping och någon som lagar mat åt dem men att det även finns ”alternative living” där studenterna lagar sin egen mat. Säger väl allt om klientelet och Standford-andan, känns långt ifrån Sverige så att säga.

Handla prylar i min nya favoritaffär i Mountain View

Jag är ingen storshoppare och stora i affärer tycker jag ofta är slöseri med tid. Köp det jag ska ha och gå vidare i livet. Men i Mountain View hittade jag en affär jag inte tycktes kunna få nog av. Underfundiga böcker, politiska prylar med satir, kläder och inredning och tusen prylar utan att det kändes som krimskrams. Är den filial till butik i San Francisco city så finns fler chanser att få ta del av detta butikskoncept.

Äta hållkäftengod quesadillas

På vinst och förlust valde vi att äta vår första middag på närmaste matställe där vi bodde i Mountain View. Det visade sig vara så bra att vi åt där tre av fyra kvällar. Inte av lathet eller bristande utbud, utan för att det var sjukt gott. Riktigt tacos och quesadillas av det bästa slag både jag och Erik ätit. Första gången gjorde vi misstaget att köpa ett mål var och rullade därifrån. Sen lärde vi oss och delade på en Quesadillas vilket också gjorde middagen väldigt prisvärd. Finns här på googlemaps.

Tips att göra i Santa Cruz

De som bor i och utanför San Francisco har en mellan 40-90 minuters körning till semesterstaden Santa Cruz. Nöjesfält, strandhäng, båtliv och fina hus. Santa Cruz är en tillflyktsort för amerikaner som vill byta business till leisure.

Kör längs vackra Highway 1

Highway 1 är omtalad och den är också så vacker som en kan föreställa sig. Inte varenda meter men titt som tätt och på några ställen magisk. Här finns små pitstopp, stränder att gå längs, utsikter att njuta av. Jordgubbar och pumpor att köpa beroende på säsong och en allmänt fin väg att köra.

Gratis underhållning av sjölejon

Det kanske mest oväntade under vår resa till San Francisco var sjölejonen i Santa Cruz. Vi gick ut längs piren utan att riktigt varför och hör plötsligt ett ljud. Kollar ned på pirens pålar och ser ett sjölejon ligga och glassa sig i solen. Fortsätter längre ut och inser till vår stora glädje att det finns minst 50 stycken som ligger och ta en förmiddagslur i solen. Bästa djurunderhållningen jag varit med om i relation till 1. gratis 2. fria djur.

Njut av smått och gott i Santa Cruz

Santa Cruz är en oas i ett annars ganska hektiskt San Francisco-liv. Nöjesfält, färgglada boenden, surfbutiker och småbåtshamn. Lyxiga hus, ett mysigt fik i en gammal väderkvarn och mycket annat att titta på. Rekommenderar att gå ett varv i den lilla stadskärnan men även att köra bil East Cliff Drive.

Gå längs West Cliff Drive och träning i Santa Cruz

Santa Cruz bjuder på många motionsmöjligheter. Längs Wild Cliff drive (främst norrut) är det en enormt fin motionsutsikt längs vattnet. Väl inne i city finns Santa Cruz Beach Boardwalk och några stenkast från stranden finns Neary Lagoon Park med uppbyggda trädäck i ett vattenområde. På stranden finns möjlighet att delta i morgonyoga och det går alltid att göra ett parti Beach Volley Ball.

Det var mina tips på saker att göra i Palo Alto, San Jose och Santa Cruz. Såklart finns även mer därtill att göra så om du siktar på en resa till San Francisco rekommenderar jag verkligen att våga dig utanför city och vad som finns att göra söder om San Francisco.

Något du blir sugen på eller redan bockat av?

Alla är alla mina inlägg om vår resa till San Francisco

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *