Är du en medveten resenär måntro? Jag har gjort en enkel checklista där du kan kolla dig själv. Kom ihåg, du tävlar bara med dig själv!
Snart har jag bloggat i tre år och min definition av vad det innebär att resa medvetet har utvecklats under hela denna tid och utkristalliseras till något kort och koncist. Hisspitchen brukar låta: ”Att utifrån kunskap och reflektion ta aktiva beslut”. Det kommer säkert fortsätta utvecklas och förändras något men just nu känns den här definitionen rätt stabil.
Varken att resa hållbart eller resa medvetet är ju en exakt vetenskap än mindre har det en allmängiltig definition. På lättsamt ”populärvetenskapligt” sätt har jag förenklat det hela och kokat ned det till 10 punkter.
Är du en medveten resenär?
Hela grundbulten i att resa medveten är ju att vara just medveten, inte att alltid göra hållbara beslut. På det sättet är det ju busenkelt att vara en medveten resenär, det gäller bara att förvärva kunskap, reflektera och ta aktiva beslut. Men vad innebär det egentligen? Jo, detta:
1. Destination
Du väljer destination aktivt med vetskapen om att massturism är ett hot mot ekosystemet
2. Transportmedel
Du väljer ett transportmedel med så låg klimatpåverkan som möjligt. Tåg när det är möjligt utifrån dina förutsättningar, direktflyg om det finns, kollektivt när du väl är framme när det passar
3. Läser på
Du läser på om den destination du ska till, och då inte bara vilka sevärdheter som finns utan även om landets historia, kultur, politik och demografi. Eller så väljer du aktivt att resa med öppet sinne.
4. Aktiva val
Du gör ett aktivt val när du väljer flygbolag, boenden och matställe. Det händer att du nyttjar företag med dåliga arbetsvillkor men när du gör det reflekterar du över konsekvenserna innan du handlar.
5. Reflekterar
Du reflekterar över dig själv, din hudfärg och utseende, vart du kommer ifrån och dina erfarenheter och hur detta påverkar din syn på människor i andra länder och hur detta påverkar lokalbefolkningens (i landet du besöker) syn på dig. I detta ingår att fundera på din roll som representant för Sverige.
6. Statsskick
Du funderar över vilken effekt landets statsskick har på befolkningen. Vad har eventuella begränsningar i friheten för konsekvenser på hur människor mår, behandlar dig och hur de pratar om sina egna liv
7. Respekt
Du göra aktiva val för att visa respekt för djur, natur, ursprungsbefolkning och lokalbefolkning
8. Nyfiken
Du intar en nyfiken inställning till allt som är annorlunda, verkar konstigt eller orimligt. Du tänker varför och försöker förstå vad som ligger bakom eller är orsaken till detta.
9. Pengar
Du gör aktiva val över hur du spenderar dina pengar. Hur du förhåller dig till dricks, när och hur mycket du prutar och hur du väljer att spendera dina semesterpengar.
10. Berättelsen
Du tänker både ett och två varv om vilken bild du ger av destinationen när du kommer hem och berättar om vad du varit med om för nära och kära. Ger du en bild som är nyanserad bild snarare än att förstärka fördomar.
Så hur gick det för dig?
Är det några som kändes så självklara att du inte ens tänker på dem längre och finns det någon punkt du kommer behöva anstränga dig lite extra för att nå upp till?
Nörda ner dig mer:
⇒ Resa medvetet i relation till etiskt och hållbart
Superbra inlägg! Skulle jättegärna vilja ha ett exempel till varje punkt. Jag reser inte så mycket alls, men de få gånger jag åkt har det inte varit med så stor medvetenhet. Så jag som är grön på området skulle gärna få lite ”hjälp att tänka rätt” eller förstå VAD jag ska tänka på gällande tex dricks 🙂 Vad menar du att jag ska tänka på?
Kram!
Vilken himla bra fråga. Kanske skulle jag länka till de inlägg jag skrivit med en fördjupning. Har det inte på alla men på några.
Men jag tar pruta och dricks som exempel. Med pruta så gäller det att fundera på sin position som oftast är rik och vit. Behöver jag bråka om 20 kr bara för att vinna? Kan jag finna mig i att jag kanske betalar ett turistpris när jag vet att pengarna kommer gå till den familjens mat och skolgång. Samma med dricks, om något är bra, kan jag då dricksa lite extra för att jag vet att de behöver pengarna ännu mer. Eller vill jag aktivt låta bli för att jag inte vill supporta ett sånt ”lönesystem”. Det finns inget rätt och fel, det hela går ut på att tänka efter. Och när det känns svårt, då gör du helt rätt i att bolla med någon annan klok person som mig eller någon annan. Kan vara vem som helst som kan ha intressanta perspektiv på en fråga.
Ja, varför inte? De ämnen som du skrivit mer om tidigare är väl superbra att länka vidare till! 🙂
Tack för tips Malin!
Allt du skriver här känns nog rätt så naturligt tänker jag. Visst kan det vara svårt ibland, som t ex med dricks. Å ena sidan ger vi bara om vi är nöjd med servicen, å andra sidan är det en stor del av deras lön, å tredje sidan vill man inte stödja ett lönesystem som inte ger sjukförsäkring, skatteintäkter osv osv. Samma när det gäller att pruta. Å ena sidan, den där 20-lappen spelar inte så stor roll för mig, särskild om det går till någons skolgång typ. Å andra sidan, om alla turister betalar 20 kronor mer för vara x och det finns ett begränsat antal av varan, då kanske inte handlaren längre vill sälja till lokalbefolkningen och lokalbefolkningen blir utan eftersom de inte har den där extra tjugolappen. Nej det enda man i slutändan kan vara medveten om är att det är svårt att göra rätt, eftersom rätt för någon nästan alltid är fel för någon annan.
Bra! Då kan du stolt kalla dig medveten resenär. Jag är inte förvånad. Jag är dock övertygad om att detta är långt från varken naturligt eller självklart för väldigt många människor. Det där med att turister trissar upp priset som kan bli sämre för lokalbefolkningen har jag inte tänkt på på det sättet tidigare. Tack för att du ännu en gång gör mig lite klokare.