Vad är mitt medvetna perspektiv?

Posted on

Vad innebär egentligen mitt medvetna perspektiv på den här resebloggen? Vad jag kan garantera dig när du läser en blogg om att resa medvetet? Jo, det här. 

När jag och Fantasiresor-Sofia reste ihop pratade vi en del om vad som är unikt för våra respektive bloggar. Vad som skiljer Resa medvetet från andra resebloggar och framförallt hur jag får in medvetna perspektiv i mina inlägg. I bland är det uppenbart, som när jag skriver om djurturism eller könsroller på resande fot. Men hur märks det i ett vanligt inlägg a la guide till valfri stad?

Under Örebro Workation tillsammans med sex andra resebloggare höll jag en workshop om att identifiera sin nisch och det unika. Jag fick med mig ytterligare några perspektiv och har klurat en hel del på detta senaste månaderna. Det här inlägget har mognat fram och nu är det dags. Mitt kanske torraste inlägget hittills.

Mitt medvetna perspektiv

Det här blir ett riktigt metainlägg, ett blogginlägg om min blogg, hur inåtvänd kan jag vara liksom? Men jag tror faktiskt att det kan finnas fler än jag som tycker att innehållet är intressant.

Det som görs helt naturligt

Jag har insett att mycket av mitt medvetna perspektiv kommer av bara farten. Det är en naturlig del av mitt sätt att tänka och skriva. Som att jag inte skriver ut nationaliteter på människor i sammanhang där det är oväsentligt eller skulle förstärka fördomar. Som att jag använder hen och ofta en istället för man och pratar om partner och föräldrar istället för pojk- och flickvän och mamma/pappa.

medvetet-perspektiv
Få saker har kommit naturligt från start, det är snarare något jag utvecklat med tiden. En regnbåge från Namibia får symbolisera detta

Det jag väljer aktivt

En del saker väljer jag aktivt. Som att inte prata om Afrika i generella homogena termer som om det vore ett land och ett folk. Som att skriva om gröna majsfälten i prydliga rader i Slovenien istället för vinrankorna som stod minst lika gröna och välansade på åkern intill. Alkohol behöver inte romantiseras till att vara gulligt på en gård, det är vad det är. Av samma anledning försöker jag låta bli att lägga upp bilder på rätter med blodiga biffar. Jag behöver inte vältra mig i att ett djur dött för att mätta min mage. Kalla mig bajsnödig, pretentiös, överdriven och falsk. Det här är ett av många sätt där jag aktivt väljer vad jag visar upp från mina resor.

resa-medvetet
Det här är visserligen från en kartbok för barn men det finns nog ingen kontinent som är så utsatt för generaliseringar som Afrika.

Det jag berättar om min glasögon

Det här är en personlig reseblogg. Jag är ingen journalist. Det finns inga krav på objektivitet (som jag för övrigt inte tror finns, men det är en annan historia). Det finns inte ens krav på att jag ska visa upp två sidor av ett mynt. Det räcker med min ingång, min upplevelse, mitt perspektiv. Så länge jag inte gör anspråk på något annat kommer jag undan. Det betyder också att den som läser måste utgå från samma sak. Att det är jag, med min bakgrund, mitt synsätt och min hjärna som upplever saker och sedan skriver om dem. Det medvetna blir att vad jag är transparent med om vem jag är för att du ska kunna filtrera det jag skriver om utifrån mina förutsättningar.

Mitt medvetna perspektiv
Det är med de här ögonen jag ser världen. Här där jag färgmatchat min rödbrända nos och djupröda läppar med både skarf och bågar i Saltöknen, Bolivia 2016.

De brister och svagheter jag erkänner

Jag är verkligen inte perfekt och har massor kvar att lära. Inte minst om intersektionalitet (hur olika maktordningar samspelar, att exempelvis vara kvinna, lågutbildad med funktionsvariation) och rasism. Jag är såklart en anti-rasist men ganska dålig på att se och uppfatta vardagsrasism. Därmed är jag även rätt dålig på att både skriva om ämnen som rör detta eller märka när jag själv trampar snett. En gång skrev jag till exempel att kubaner verkar ha fått dansen med sig i blodet. Det är ju klart rasistiskt när jag tänker efter men där och då förstod jag det inte alls utan tänkte att jag främst uttryckte min avundsjuka. Men jag försöker och jag hoppas att mer och mer ska komma just naturligt. Att det ska bli en del av mitt sätt att se på världen och därmed återge den så.

medvetet-perspektiv
Ibland tappar även jag bort huvudet och blicken är minst sagt tom. Bronsstaty i Florensparken Boboli

Slutsatser: Så märks mitt medvetna perspektiv

 • Jag skriver inlägg om att resa medvetet – alltså att läsa på, tänka två varv och ta aktiva beslut
 • Jag skriver om frågor som skaver, är svåra och kräver reflektion. Dessa finns under kategorin Medvetet
 • Jag väljer bort ett antal saker när jag reser och jag ska bli bättre på att skriva vad jag väljer bort och varför. Som att åka häst och vagn, ge pengar till barn som tigger, besöka en viss restaurang osv.
 • Jag tänker aktivt på vad och hur jag berättar och bloggar om en resa

Frågor till dig som läst ända hit

Min fördom är att ni som läst ända hit, ett metainlägg om min egen bloggs utgångspunkter, är mina mest trogna läsare. Tack! Av den enkla anledningen får du gärna lämna en kommentar där du antingen svarar på någon av frågorna nedan eller bara helt kort berättar vem du är och vad med det medvetna perspektivet som intresserar dig.

 • Har du saker du brukar tänka på som är medvetna val när du berättar för folk om hur du haft det på dina resor, vad du upplevt och reflekterat över?
 • Har du förslag på ämnen du önskar att jag reflekterade kring eller skrev om?
 • Har du tips till mig för hur jag kan bli ännu bättre på mitt medvetna perspektiv?

 

10 thoughts on “Vad är mitt medvetna perspektiv?”

 1. Jag brukar faktiskt berätta förhållandevis rakt upp och ner när folk frågar om resorna jag är på men visst gör jag val när jag är ute (kan dock inte komma på något på rak arm). Tyder det på icke medvetet resande eller att jag försöker ge en objektiv bild av resmålet för att personen jag berättar för själv ska kunna bilda sig en uppfattning? Jag vet inte. Var det här svaret på första frågan? Troligtvis inte.

  1. Ur mitt perspektiv så blir allt medvetet så fort en tänker. Det är alltså lätt att kvala in som medveten bloggare ur utifrån detta. Om du inser att du inte kan vara objektiv, om du vet att du väljer bort grejer, om du fattar att det du säger kan uppfattas på olika sätt beroende på vem du pratar med, ja då är du medveten – plättlätt va?

 2. Jag gör absolut val i mina resor men kanske inte lika långtgående som du gör utan har valt några saker som är extra viktiga för mig. Som boendet, att hellre bo på ett lokalägt hotell än en stor internationell kedja. Ett tänka ett extra varv innan jag ger mig i kast med djuraktiviteter (säger dock inte kategoriskt nej till allt). Men framför allt att alltid bemöta människor med respekt.

 3. Jag väljer en ca 50% av de hotell jag bor på utifrån om det är lokala näringsidkare som driver dem, drixar gärna generöst till personer som gör ett bra jobb, prutar inte på marknader – 10 kronors rabatt för mig betyder inget i långa loppet men däremot gör det ofta stor skillnad för försäljaren i fråga.

 4. Det beror på vilket resmål som det handlar om, exempelvis Indien, då kan kvinnornas situation diskuteras. Vem som frågar och hur personen frågar, det vill säga hur stort intresset är. Sedan har vi ju alla våra fördomar som begränsar oss medvetet eller omedvetet, dels när vi ställer frågor till den som rest och när vi själva berättar om en resa. Och så framkallar olika personer olika sidor hos en, vilket i mångt och mycket styr samtalet.

  Jag har inga förslag på ämnen du kan skriva om. Jag tycker du är mycket bra på att reflektera över saker och ting och verkar ha en bra självinsikt.

 5. Tror inte det skulle vara okej att rita massa mörkhyade personer skjuta mot varandra på afrika delen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *