Solidaritet och vad det betyder för mig

Posted on

Solidaritet – kanske världens vackraste ord. Ordet som sätter ut min riktning och som jag ständigt håller nära. Vad betyder ordet för dig?

Idag, den 20 december, är det Internationella dagen för mänsklig solidaritet. Det fick mig att tänka på just solidaritet som är en av mina grundvärderingar och ledstjärnor i livet. Det är ett av de vackraste orden jag vet, så vackert att jag lätt skulle kunna tatuera in det på min kropp. Om jag fick skapa en ny ideologi så skulle den heta solidarism.

Solidaritet och mina tankar om det

Ordet solidaritet kommer från latinets solidum som betyder hela summan. Enligt Wikipedia är definitionen av solidaritet

Solidaritet syftar på sammanhållning mellan olika människor inom en grupp, klass, nation eller hela världen. Sammanhållningen syftar på att man beredd att hjälpa till inom gemenskapen.

Det handlar alltså om att se till fler än sig själv. Hjälpa till. Solidaritet är en bärande grundsten i hur jag ser på världen och hur jag tänker när jag reser. Hur kan jag göra så att mina resor på ett eller annat sätt är så solidariska som möjligt? Vilka andra ageranden kan jag göra i livet för att vara en solidarisk person i största möjliga utsträckning? FN:s syfte med att instifta dagen för mänsklig solidaritet var att det skulle vara en dag då vi agerar i solidaritet med de som lever i fattigdom. De som alltså har de allra tuffast på den här jorden.

solidaritet
Bästehjärtat från Umeå

Solidaritet som värdering för mig

På min om-sida här på resa medvetet har jag beskrivet fyra värderingar som är viktiga för mig. Demokrati, jämlikhet, feminism och solidaritet. Om det sistnämnda skriver jag såhär:

Att ta beslut som gynnar och tar hänsyn till fler än en själv. Välja laget före jaget. Se den stora bilden och i varje stund vara tacksam och ödmjuk inför den lyx det innebär att kunna resa så som jag gör.

Solidaritet är en värdering som funnits med mig sedan jag var ung eftersom det är en av tre pelare som nykterhetsrörelsen står på. Där handlar det om att i solidaritet med andra, de som tagit skada av alkohol och andra droger, agera för att göra det bästa möjliga för dem, förebyggande eller i nuet. Barnen som växt upp i missbruksmiljö, de som kämpar för att inte trilla dit igen, alla oskyldiga som fått ta smällen av alkoholens baksidor. Att driva en solidarisk alkoholpolitik som väljer gruppens välbefinnande före den individuella friheten. För att jag väljer kollektivet före den enskilda personen.

solidraitet
I wont let the sun go down on you osv. Sol som i solidraritet <3

En parantes om solidaritet

Det slår mig när jag Wikipedias definition att det ju går att vara solidarisk på väldigt många sätt beroende på hur litet eller stort man tolkar ordet grupp. Det går ju missbruka ordet fullständigt och visa solidaritet mot sina vänner men skita i alla andra. Det kanske är så alla egoistiska människor som vägrar tänka längre än näsan får ihop sitt egen logik. De ser bara till att den grupp de anser sig vara solidarisk med är tillräckligt liten och sen behöver de inte tänka på fler. Nåväl, det var ju inte den missbrukade formen av solidaritet som detta inlägg skulle handla om.

När solidaritet inte är så där enkelt

Det finns helt klart utmaningar med ordet solidaritet – det är inte alltid så lätt att leva efter. Antingen för 1. En inte vet vad som skulle vara en solidarisk handling i just den situationen, 2. Det egna jaget kanske skulle förlora för mycket för att en ska lyckas motivera sig att vara solidarisk. Här gäller det att landa i det som känns bäst för en själv. För klimatflyktingar vore det mest solidariskt att inte flyga alls För de som får ihop sitt levebröd på turism på Bali är det mest solidariskt att spendera mina semester pengar där. Finns alltid fler än ett sätt att se på saker.

Jag tycker värderingar är intressanta. Kanske för att det är så komplexa och för att det finns så många olika värderingar som är vackra. Liberalism är också vackert. Friheten är kanske den enskilt viktigaste känslan jag skulle önska att alla människor känner på den här jorden. Min utmaning med liberalism är när min frihet går ut över andras. Jag måste ibland offra en bit av min frihet till förmån för att någon annan ska få rätt till sin frihet. Det handlar om hänsyn och respekt som grundar sig i en djuprotad människosyn om alla människors lika rätt och värde. I min värld kan inte individen gå före gruppen.

När jag väljer min frihet att flyga låter jag min frihet gå före andras. De som är klimatflyktingar lever ett motsatt liv till frihet. Och med alkoholfrågan är den ständigt närvarande. Min (eller kanske mer någon annans) rätt att dricka alkohol och en annans rätt att känna sig trygg på väg hem en sen kväll. Som ni vet, till slut står de i konflikt med varandra. Precis som min frihet att flyga står i direkt kontrast till de som varje dag får leva med dagens klimatförändringar.

solidraitet
Balansen mellan frihet och solidaritet. När de krockar, då tycker jag det är himlarns svårt att välja. Kanske lika bra att stå med en fot i varje hav för att få lite av båda

Vilka värderingar är vackra för dig?

Kom ihåg: Vi får tycka olika, det blir till och med roligare då!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *