Tips på 11 varierade saker att se och göra i San Francisco city

Posted on

Vad finns att göra i San Francisco city? Det korta svaret är: Allt du kan tänka dig och mer därtill. Mångfalden är utmärkande och variationen av aktiviteter likaså. Efter ett gäng dagar i stan har jag mängder med tips på saker att göra som jag vill sprida till fler. Njut av buffén!

Jag är inte den första att gilla San Francisco och för egen del är det uppenbart varför just jag charmats av San Francisco. Variationen på utbudet av aktiviteter att göra i San Francisco är ett uppenbart skäl. Bredden på de olika kvarteren och områden är en annan. Här finns gigantiska grönområden, vackra utsikter, svingoda veg-burgare och så tusen och åter tusen olika möjligheter av fina, coola, roliga och knäppa saker att göra. Jag vill dela med mig av följande tips.

Musikaliska tips att göra i San Francisco city

Roller Skate Disco på Church of 8 wheels

Roller Skate Disco eller Rullskridskodisco – hur ballt låter det inte? Hur ballt som helst. Varje fredag samlas minst sagt entusiastiska och glada människor i en gammal kyrka för att under ett par timmar åka runt, runt, runt i ett par rullskridskor. Discomusik, färgglada lampor och så den självklara delen av San Francisco: alla de olika människorna. Kompisgäng i 70-tals byxor som en kul fredagsaktivitet, något par som ville göra något roligt på en dejt och så några enskilda individer som var otroligt skickliga och med ett handhavande av dessa fyra par hjul under fötterna fick det att se så där sjukt lätt ut. Själv ömsom åkte, ömsom stapplade jag (och de flesta andra) runt med kramp i vaderna och ett smajl upp till öronen.

Bra att veta om Roller Skate Disco

 • Det kostar 10 $ i inträde, 5 $ i hyra av rullskridskor
 • De har främst öppet fredag eftermiddag för barn och fredag kväll för vuxna
 • Det serveras bara isvatten. Både för att alkohol skulle vara helt överflödigt och för att folk har nog med utmaning att stå på benen.
 • Adressen är 
 • Mer info på Chruch of 8 wheels

⇒ Läs mer: Roller Skate Disco i San Francisco (ja, hej 80-talet)

tips att göra i San Francisco city

tips att göra i San Francisco city

Den bästa jazzen på Lakehouse Jazz and Funk

Aldrig tidigare har jag varit på en konsert, stor som liten, där artisten haft en sådan inlevelse och feeling i vad hen gjorde. Närvaron var total och personen såg nästan ut att vara i trans under bitar av spelningen. Medryckande rörelser och ansiktsuttryck och jag som knappt lyssnat på jazz blev helt tagen av hur skickliga musikerna var men även hur de var så extremt hänförda till musiken.

Bra att veta om Lakehouse Jazz and Funk

 • På fredagar kör de jazz, på lördagar funk. Cirka två timmars spelning inkl paus.
 • Konserterna körs i ett litet boat house vid namn Stow Lake och ligger i Golden Gate Parken
 • Syftet med spelningarna är att lyfta fram lokala talanger och ge dem möjlighet att leva på sin musik
 • Priset är ca 250 kr och biljetter finns bland annat hos Airbnb experiences där vi hittade denna
 • Det finns enklare mat och dricka att köpa på plats. Sötpotatispommesen såg gudomliga ut
 • Ett extra lager kläder kan vara bra då lokalen inte är isolerad

tips att göra i San Francisco city

Viktigt tips att göra i San Francisco city

Guidad tur om LGBT

En av de absolut bästa guidade turerna jag gått i mitt liv upplevde jag i HBTQ-kvarteren Castro i San Francisco. Kathy är personen bakom Crusin the Castro Walking Tours och gör de guidade turerna själv. Att hon (alternativt hen) brann för detta gick inte att ta miste om. Historiska hjältar som kämpat för rätten att älska vem de vill, livet idag som HBTQ-person i både San Francisco och USA i stort, färger och koder som används inom communityt och färgglada hus och dekorationer som är lätt att bli glad av.

Bra att veta om LGBT-turen

 • LGBT står för Lesbian, Gay, Bi och Trans. Idag är fler bokstäver tillagda i både engelskan och svenskan, där dess motsvarighet är HBTQ.
 • Det är en två timmar walking tour så ha bra skor
 • Förläng gärna vistelsen i Castro-kvarteren efter turen, det finns mycket att titta på
 • Turerna är oftast 4-7 gånger i veckan kl 10.00 beroende på säsong
 • Priset är 25 $ vilket kan vara en av mina bättre spenderade pengar inte bara för innehållet utan även för sakfrågan i sig
 • Läs mer på hemsidan

Historiska tips att göra i San Francisco city

Walt Disney Family Museum

Det går knappt med ord att beskriva vad Walt Disney har betytt för världens filmproduktion. En sak som finns att göra i San Francisco är att besöka Walt Disney Family Museum. Det är som det låter ett museum med fokus på personerna bakom filmskapandet snarare än ett museum om filmerna i sig. Självklart finns det med men fokus ligger på familjen och Walt himself. Bra att ha med sig för att lägga rätt förväntningar.

Bra att veta om Walt Disney Family Museum

 • Museet ligger inne i det fancy området Presidio som ligger kring Golden Gate bron
 • Museet är öppet kl 10-18 och sista möjlighet att bli insläppt är 16.45
 • Det kostar 25 $ att gå in och jag skulle säga att två timmar är lämpligt om det inte finns ett stort intresse, då behövs längre tid. Finns väldigt mycket att lösa om önskas
 • Mer info finns här

tips att göra i San Francisco city

tips att göra i San Francisco city

Fängelset Alcatraz

Alcatraz är ett känt fängelse på en ö utanför San Francisco som var verksamhet under 1930-1960-talet. Fängelset är egentligen inte känt för att vara inhumant utan snarare för att det inte finns någon person lyckats rymma och överleva. Åtminstone inte som de vet om. Här finns en välgjord audio-guidad tur runt hela fängelset som pågår i 45 minuter och var intressant. Utöver detta kan man kolla på byggnader och gå omkring på ön. De vill även lyfta fram sitt rika djur och växtliv men det var inget som imponerade på mig. Jag tycker behållningen var audioturen men that’s it. Intressant men inte det allra viktigaste att göra i San Francisco, särskilt inte med tanke på priset som ju blev extra märkbart eftersom dollarn låg strax över 9 när vi var där.

Bra att veta om Alcatraz

 • Det här är en av San Franciscos mest populära turistattraktioner och har besökare därefter
 • Biljettpriset är 38 $ per person
 • I priset ingår båtturen till ön och allt som finns att göra på ön
 • Hela ön går att göra på 1-3 timmar beroende på hur intresserad sällskapet är.

Hälsosamma tips att göra i San Francisco city

Gå Land Ends Trail och njut av Golden Gate bron

Jag har en förkärlek till alla områden som innebär möjlighet till motion med fina omgivningar. Att gå Land Ends Trail är precis det. Breda grusvägar övergår i tuffa backar med trappor som ger mjölksyra. Skyddad av träden från sol eller havsbris omringad av stadiga träd kan man promenixa, powerwalka eller jogga. Titt som tätt öppnar utsikten upp sig och den ståtliga och tydligt markerade Golden Gate-bro uppenbarar sig i horisonten.

Bra att veta om Land Ends Trail

 • Utgå med fördel från Golden Gate National Parks Conservancy så finns det kartor, fina böcker om San Francisco och personal som kan svara på frågor. Går givetvis lika bra att börja i vilken enda som helst
 • Det finns lite olika sträckor att gå, kolla upp vilka som är rullator eller barnvagnsanpassade
 • Land Ends Trail är cirkus 3 km men det går finfint att gå hela vägen till och under Golden Gatebron för den med mer ork i fötterna.
 • Jag skulle inte gå där efter skymning pga säkerhet

Upp för backar, mot utkiksplatserna och vackra hus

San Francisco är känt för sina kullar och kuperade terräng. Det ger naturliga utkiksplatser runt om i staden som med lätthet kan få upp flåset och skapa lite mjölksyra i benen om tempot hålls uppe. Det finns även en väldans massa trevliga hus att titta på så det är lätt att avleda tankarna till fasaderna. Om man är lagd åt det hållet som jag är.

Bra att veta om utkiksplatser

 • Twin Peaks och Buena Vistas är två kullar jag fått rekommenderat men själv inte gått upp på
 • Baker Beach, Marshall’sl Beach, Kirby Cove och Bettery Spencer är visserligen inga kullar men av ett fotoproffs har jag fått tips om att dessa är the place to be för att fota Golden Gate bron.

Det kärleksfulla Castro District

Det område jag diggade allra mest i San Francisco var Castro district. När HBTQ-communityt tar plats brukar det också bli kärleksfullt och tillåtande. Jag älskar den känslan. Det kändes frisläppt, inkluderande, mysigt och modernt. Lite som en fristad i den redan rätt så fria staden. Här går det att gå omkring i timmar oavsett guidad tur eller inte bara för att kolla på muralmålningar och läsa om de som tidigare fört kampen utan för att bara vara i ett trevligt område. Och ja, kärlek är  hälsosamt, därav att denna passar utmärkt under denna kategori.

Bra att veta om Castro District

 • De mest utmärkande delarna i Castro District ligger mellan 16:e och 19:e gatan i och omkring korsningen Market street och Castro street.
 • Spårvagnen linje F utgår/vänder vid Castros huvudkorsning för den som vill göra en av de klassiska spårvagns-sightseeing.

Hippieområdet Haight-Ashbury

Längs Haight street möts ögonen av det ena färgglada efter det andra. Färgglatt målade fasader, streetart och uttrycksfulla butiker. Second-hand, en leksaksshop för vuxna och nischade affärer för avgränsad målgrupp. Området är ett hippiefäste och du kan räkna med att känna lukten av cannabis på fler än ett ställe. Jag trivdes eftersom jag gillar kontrasterna till andra områden och personligen inte kan få nog av allt som är färgglatt.

Bra att veta om Haight Ashbury

 • Haight-Ashbury ligger i anslutning till utkikshöjden Buena Vista Park och den gigantiska Golden Gate-parken (som inte ligger vid Golden gate-bron)
 • Hotellet The Red Victorian är en populär attraktion att gå förbi

tips att göra i San Francisco city

tips att göra i San Francisco city

Käka i SoMa StrEat Food Park

Äta bör man annars dör man även om det är snabbmat. Street food från food-trucks går som tåget och har blivit omåttligt populär de senaste åren, åtminstone i Stockholm. Gissningsvis har det funnits mycket längre i San Francisco. Fördelen är att likt ett food court kan människor med olika smak beställa vad de önskar men sitta tillsammans. Matscenen är ofta global med mat från världens alla hörn. Under en bro, har StrEat Food Park samlat ett antal food trucks och genom strategisk placering skapat en inramad känsla trots att området runt omkring är rätt tråkigt. De två rätterna jag och Erik prövande var båda jättegoda.

Bra att veta om StrEat Food Park

tips att göra i San Francisco city

Övriga tips att göra i San Francisco city

Jobba på Covo – ett modernt co-working space

Co-working spaces runt om i världen blir allt fler. Det är som ett café fast med riktigt bra mötesmöjligheter och infrastruktur som underlättar för frilansare och digitala nomader. Stabilt wifi och kaffe är två självklarheter men vissa ställen har även mötesrum som går att boka, telefonrum för den som vill stänga in sig, lättare mat samt utskrifts- och kopieringsmöjligheter. Event och intressanta föreläsningar är också vanligt.

Covo hade precis allt detta plus en väldigt skön atmosfär. Några jobbade flitigt enskilt, andra bollade framtida utmaningar. Hundar var välkomna, fåtöljerna sköna och de ergonomiska variationerna många. Ståjobba, sitta vid bord eller hänga i soffgrupp.

Bra att veta om Covo

 • Covo erbjuder månatligt medlemskap eller kan köpas per timme på drop in. En timme kostar 4 $.
 • Vi körde en gratis prova-på-dag genom att signa upp oss här.
 • Covo finns på ett par-tre ställen i San Francisco. Vi var på det som ligger på Mission street
 • Läs mer på hellocovo.com

tips att göra i San Francisco city

Finns det något som lockar?

Har du fler exempel och tips på saker att göra i San Francisco får du mer än gärna dela med dig av en kommentar. Och så undrar jag: Vilken av mina tips är du mest sugen på att testa om du själv åkte dit?

Här finns tidigare inlägg om San Francisco

One thought on “Tips på 11 varierade saker att se och göra i San Francisco city”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.