Julklappstips resor och klimat: Kortspelen Klimatkoll och Restänk

Posted on

  Här bjuder jag på två julklappstips om resor och klimat som båda ger insikter och startar många intressanta samtal. Två välgjorda, viktiga och vettiga spel med stora ambitioner om att skapa en bättre värld: Klimatkoll och Restänk. 

⇒ Inlägget innehåller reklam för egen produkt ⇐

Julklappstips om resor: Köp Restänk

Nu är det lite mer än ett år sedan jag lanserade Restänk som ett sätt att skapa ännu ett sätt att resa på ett mer medvetet sätt. Konversationskorten som får oss att resonera och reflektera. De passar lika bra att sysselsätta sig med under resan som det är ett roligt sätt att umgås tillsammans med middagsgäster.

Även i år säljer jag Restänk som en perfekt julklapp till den som är intresserad av resor och samtidigt bryr sig om sin omvärld. Här kan du beställa Restänk för 200 riksdaler och packas direkt från Sundbyberg med största personliga omsorg.

⇒ Här finns allt du behöver veta om Restänk

julklappstips restänk
Som att jag skapat dem med mina bara händer, ja jag har ju faktiskt det
julklappstips restänk
Alla korten, 120 stycken
julklappstips restänk
En av alla kluriga frågor i Restänk

Julklappstips om klimat: Klimatkoll

Här om dagen var min familj på besök och då spelade vi Klimatkoll. Ett nytt sätt att göra oss lite mer medvetna och kunniga om koldioxidutsläpp. Det gav upphov till en hel del förvånade insikter och många bra samtal om ett ämne som alla på ett eller annat sätt kan relatera till.

Några exempel på citat som flög över rummet är

“Fan va jag ska flyga och inte äta kött”

“Då kan jag köpa rosor till min make oh inte dricka mjölk”

Spelupplägget är som sällskapsspelet När då då? Du börjar med en startnivå av utsläpp (ex 600 kg koldioxid) som är individuell och olika varje gång du spelar. Därefter läses ett påstående upp, exempelvis: äta en köttstek en gång om dagen. Därefter ska du gissa om påståendets utsläpp är högre eller längre än din startsiffra. Klarar du det får du ett nytt påstående och då ska du gissa om det är högre, längre eller mittemellan utifrån de kort du har. Det blir således svårare ju fler kort en samlar på sig.

julklappstips klimatkoll
Dags att dra igång spelet
julklappstips klimatkoll
Syster studerar sin rad
julklappstips klimatkoll
Några av alla kort att lära sig om. Sockerärtor tex
julklappstips klimatkoll
Mamsen får triss i gult

Mina klimatinsikter efter kortspelet Klimatkoll

Det jag tar med mig allra mest från spelet, är att jag har enorma möjligheter att påverka mina koldioxidutsläpp om jag förändrar hur jag äter. Jag dissar sedan en tid tillbaka fläsk och nötkött. Nästa steg vore att låta bli kyckling och minska mina mjölkprodukter. Jag kommer oavsett vara klimatnegativ så länge jag flyger som jag gör men jag kan åtminstone dra ned lite grann, och faktiskt på en nivå så att det spelar roll, genom att påverka hur jag äter.

julklappstips klimatkoll
Så blev min rad, duscha och äta äggmacka varje dag orsakar lika mycket koldioxidutsläpp
julklappstips klimatkoll
Lisa inser skillnaden mellan veg-färs och t-bonestake och däremellan balanseras drömmarna om att flyga till new york

Vad tyckte min familj om Klimatkoll?

När jag frågade min familj vad de tyckte om spelet var svaret att det gav upphov till diskussion och att de lärde sig nya saker men även att om man spelat det fem gånger så kan man de mesta efter det. På ett sätt tråkigt men å andra sidan har kanske Klimatkoll spelat ut sin roll då och passar utmärkt att ge vidare till någon granne eller annan som behöver sig en lektion i koldioxidutsläpp.

Julklappstips klimatkoll
På slutet gick vi loss och läste på varenda kort för att jämföra våra utsläpp

Mer info om mitt julklappstips Klimatkoll

Personerna bakom Klimatkoll är bland annat forskare på Chalmers som riktat in sig på klimatpåverkan och klimatpedagogik.

Mer info om Klimatkoll finns här. Det kostar 129 kr och beställs här. Finns på både svenska och engelska.

Detta inlägg innehåller reklam för min egna produkt Restänk. Kortspelet Klimatkoll har en vän till mig tagit fram och det skriver jag om bara för att jag tycker att det är en så himla bra idé.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *