Gott nytt reseår 2017

Posted on

Reseår 2017 – ännu ett makalöst år förtjänar att summeras. Resor jag bara trodde jag kunde drömma om blev verklighet och ödmjukheten inför min möjlighet att resa är enorm. 

Headerbilden är tagen i Makedonien i somras och jag tycker den fint symboliserar mitt år. Resor på egen hand med gröna omgivningar och fina utsikter. Jag är i första hand otroligt tacksam för att jag kan resa så mycket som jag gör. I författande stund har jag Rapports årskrönika på i bakgrunden och den frihet jag lever i ska absolut inte tas för given.

Mitt reseår 2017

Varje år väljer jag ett ord och en låt som symboliserar året. När 2017 års inleddes var jag fast besluten om att frihet var den känsla jag ville åt och 12 månader senare känns det skönt att kunna välja just det ordet som mitt årsord. Under 2017 tog jag flera beslut för att öka min känsla av frihet, kanske det bästa jag kan ge mig själv. Årets låt är tveklöst 5 fine frøkner av Gabrielle. Som jag älskade SKAM och som jag har pepp-lyssnat på denna låt.

Under år har flera resor hunnits med och gäng medvetna inlägg har formulerats. Fokus för den här sammanfattningen är mina resor och inlägg kopplat till dem men för varje månad har jag valt att lyfta fram en medveten favorit.

Reseåret 2017
Årets första dag började med detta. Sossusvlei, Namibia. Januari 2017.

Mina resor 2017

Januari – Namibia, Victoriafallen, Dubai och Abu Dhabi

Nyårsdagen spenderades bland miljoner sandkorn i Sossusvlei och egentid med sanddyner är jag evigt tacksam för. Bilade oss igenom Namibias ödsliga landskap och fångade Victoriafallen ur alla vinklar i Zambia (och lite Zimbabwe). Vår månad på resande fot avslutades i Förenade Arabemiraten och Dubai med en utflykt till Abu Dhabi.

⇒ Medveten favorit: Jämställt på resan eller kliva i en könsroll?

Reseåret 2017
Devil’s pool, Victoriafallen, Zambia. Januari 2017

Februari – Yasuragi och Japan på låssas

Jag fyllde år och utmanade normerna genom att fira hela dygnet helt på egen hand i stillhet på Yasuragi. En ovanligt klimatsmart resa till Japan.

⇒ Medveten favorit: Till försvar för alla resenärer som väljer flyget

Reseåret 2017
Födelsedagsnjuter på Yasuragi. Februari 2017

Mars – Ice hotel och Italienska alperna

Jag säkrade vinterns kyla och snödjup genom en övernattning på ishotellet i Jukkasjärvi och en weekend i Champoluc. Besöket hos ishotellet var en fullträff med gnistrande solsken och stjärnklar natt. Vi hälsade på hos Nutti Sami Siida och matade renar, åkte hundspann på Torne älv, gjorde en snöängel under norrsken och sov kallt i ett av isrummen. I Italien njöt av jag solen ovan molnen och att få åka bräda i härligt långa backar.

⇒ Medveten favorit: När ens beteende går emot ens värderingar

Reseår 2017
Erik i Kiruna. Mars 2017

April – Mamma 60 år

April var relativt lugn förutom en resa hemhem för att fira mor min som fyllde 60 år. Spenderade tid hos Hallmyra och mös med de bästa hästarna som finns. Tänk att jag är så lyckligt lottad som har tillgång till dem.

⇒ Medveten favorit: Mata renar hos Nutti Sami Siida i Jukkasjärvi

Reseåret 2017
Papsen ger mamsen en resa för två. Som slutar med en resa för 10. April 2017

Maj – Lissabon och Madeira

En överraskningsresa till Portugal för mami med hela storfamiljen var mycket lyckad. Först Madeira och dess blöta aktiviteter och därefter Lissabon som snabbt blev en riktig favorit.

⇒ Medveten favorit: How do you eat an elephant?

Reseåret 2017
The crew på Madeira. Maj 2017

Juni – Stockholmsflytt och bloggnamnbyte

I början av sommaren packade vi ihop vårt hem i Alvik och flyttade till Sundyberg. Det blev klart att jag skulle byta jobb och ändrade bloggnamn från 155cm.se till resamedvetet.se. Tänk att det bara är ett halvår sedan och ändå känns det som att resamedvetet.se är det enda bloggnamn jag haft.

⇒ Medveten favorit: Vi har alla vår börda – om turisters dubbelmoral och fotavtryck

Reseåret 2017
Sista solnedgången i Alvik. Det enda jag faktiskt saknar med att bo där. Juni 2017

Juli – Balkan: Makedonien, Albanien och Montenegro

I juli var det så dags för det stora äventyret. Att på egen hand roadtrippa mig igenom sex länder på Balkan. Ett antal mardrömskörningar i trånga gränder och på dåliga vägar, flera dopp i ljuvligt vatten med kvällssol och gröna, helt magiskt vackra utsikter, sammanfattar väl resans första del.

⇒ Medveten favorit: Min första debattartikel publicerad hos Aftonbladet

Reseåret 2017
En av tusen magiska utsikter på Balkan. Matka Canyon, Makedonien. Juli 2017.

Augusti – Balkan: Kroatien, Bosnien och Herzegovina och Slovenien

Sofia och jag skildes åt i Dubrovnic och jag körde mig in i Bosnien och Herzegovina och vidare genom hela Kroatien. Riktigt härliga dagar med stopp i omåttligt populära Markarska, besök i Plitvice Nationalpark och två lugna dagar i Zadar visade mig en hel del av Kroatiens varierade utbud. Slovenien tog mig med storm och jag älskade både Ljubljana och den lugna atmosfären kring Bled och Bohinj. I augusti fick jag även möjlighet att visa Stockholm för amerikanska vänner och åka på workation med härliga bloggbrudar i Örebro.

⇒ Medveten favorit: Om du ändå ska åka häst och vagn

Reseåret 2017
Me, myself and I genom 200 mil och kreativa sätt att fota mig själv. Augusti 2017

September – Florens och San Marino

I slutet av september skapade jag konceptet blobbweekend. Jobb, blogg och upplevelse i ett. Allt i ett utmärkt lugnt tempo med tid för alla dessa tre ting. Jag läste böcker och gjorde bloggstrategi, åt pasta och glass och vandrade längs Florens gator. Jag gjorde även två dagsutflykter, en till Pisa med tåg som bara tog några timmar tur och retur och en biltur till San Marino, mitt 60:e land, som pågick under mer än en heldag.

⇒ Medveten favorit: Rekommenderade favoriter eller det förväntade

Reseåret 2017
Stark och glad efter att ha klarat ännu ett äventyr på egen hand. Rimini, Italien. September 2017.

Oktober – Stockholmshöst och Restänksproduktion

Birmingham ställdes snopet in och istället la jag allt mitt fokus på att njuta av Stockholmshösten och dess närområden samt att producera Restänk. För en person som ofta är bokad var och varannan helg var det helt fantastiskt att flera helger på raken ha absolut ingen plan alls.

⇒ Medveten favorit: Mitt medvetna perspektiv

Reseåret 2017
Min höst, utsikt över Stockholm. Oktober 2017.

November – Influencers of Swedens styrelse

Vad jag gjorde av min november vet jag inte annat än att den var min första lugna månad på väldigt länge. Jag blev invald i Influencers of Swedens styrelse och fixade med vår nya lägenhet.

⇒ Medveten favorit: Jag lanserar Restänk – nästa steg för att förändra världen

Reseåret 2017
Happy över Restänk. November 2017. Foto av Erik Gustavsson.

December – Marrakech

Hösten flög förbi och vips var vi i härliga Marrakech. Ett resmål jag varmt kan rekommendera. Julen firades i vinterskrud och för ovanlighetens skull avslutar jag året med några lata och kravlösa mellandagar.

⇒ Medveten favorit: Stor checklista och tips för att resa hållbart

Reseåret 2017
Medinan i Marrakech, Marocko. December 2017

Reseår 2017 utifrån min nyårsdagenförutsägelse

Så här skrev jag 2 januari om mitt 2017 “Nyårsdygnet var alltså både överraskande och över förväntan. Mamma brukar säga att det en gör under årets första dag kommer symbolisera hur resten av ens år kommer se ut – i så fall kan jag vänta mig:”

Så nu är fråga – hur gick det?

 • Tidig morgon – Tidigt till jobbet för mer fritid på eftermiddagen är mitt mål ✔ Gjorde en deal med mig själv om att börja gå hem från jobbet 16.30 oavsett om jag kände mig “klar” eller inte. Efter tre månader hade jag förändrat mina mönster och håller det sen dess. SÅÅÅ nöjd över det.
 • Sol – Vara utomhus och förflytta mig dit solen finns ✔ Kan aldrig få för mycket av solen men jag har i alla fall fått tillräckligt under året.
 • Naturupplevelse – Svenska fjällen hoppas jag på ➖ Nej men väl en resa till alperna
 • Svett – Några varma destinationer men framför allt mer träning ✔ Tjejmilen och Balkan är två exempel
 • Tid med Erik – Hoppas jag betyder just det och inget annat ✔ Har jag fått om än i ojämna doser.
 • Oändligt med sand (även innanför strumporna) – Svårtolkat, förslag på vad detta symboliserar? Ännu inte förstått vad denna del av nyårsdagen hade för betydelse för 2017.
 • Körning genom öken – Förflyttning mellan platser, JA mera resor av alla slag!  Har inte gått någon nöd på mig
 • Köra i en stad med vänstertrafik – Göra saker trots att det är nytt eller läskigt ✔ I bil på egen hand i tre veckor – säg no more
 • Svajigt internet – Öva på att vara offline eller teknikstrul? – Jag hatar båda.➖Nej, det här har jag inte övat på eller varit utsatt för. Jag säger tack.
 • Indisk mat – Mat i mängder från världens alla hörn ✔ Marockanskt, italienskt, arabiskt mm
 • En gnutta pusselbygge – Min bästa avkoppling ✔ Se på TV/serier är min högsta form av avkoppling. Har fått detta i lagom mängd tycker jag. Skam, Game of Thrones, Vår tid är nu, BSF och Idol.
 • Manglade lakan – Vardagslyx ska jag ge mig  Har varit rätt dålig på detta ändå. Yasuragi är undantaget.

Åtminstone 9 av 12 förutsägelser blev verkligen. Får ändå räknas som en representativ nyårsdag för vad som sedan visade vänta mig.

Reseår 2017 i siffror:

 • Antal olika resesällskap: 5 (ombyte förnöjer)
 • Antal checks på min bucketlist: 5 (vårskrik, dadel, snöängel, sova isrum, baklava)
 • Antal huvudstäder: 8
 • Antal besökta länder: 13
 • Antal nya länder: 11
 • Antal dagar utomlands: 55 (fler än jag trodde)
 • Antal blogginlägg: 209 (ja, jisses vad mycket inspiration och tankar jag plitat ned)
Reseåret 2017
Kotor, Montenegro. Juli 2017. Foto av Sofia Zetterqvist

Det var mitt resår 2017 och nu ser jag fram emot ett 2018 som enligt prognos ska bli ett lika resfyllt år. Vad är du mest nöjd över när du ser tillbaka på ditt 2017?

3 thoughts on “Gott nytt reseår 2017”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.