Fördomar om Dubai

Posted on

Jag har fördomar om platser, Dubai var inget undantag. Hade alla kvinnor slöja och männen tjocka magar? Var allt rent och prydligt med välansade buskar? Många fördomar hade jag – hur många tror du var korrekta? 

Vad är det som får dig att vilja åka till ett land och vart hämtar du inspiration ifrån är vanliga frågeställningar för den som gillar att resa. Ovanligare men minst lika viktig är frågan om vad det är som skapar våra föreställningar och fördomar om en destination? Vad är det som bygger våra förväntningar?

När jag åker till ett helt nytt land brukar jag alltid önska att jag hade skrivit ned vad jag tror att jag kommer möta – rätt och slätt vilka fördomar jag har om stället. Jag kommer ofta på det först efteråt men när Dubai närmade sig kom jag ihåg att skriva ned några punkter. Det intressanta är egentligen inte punkterna i sig utan att reflektera över hur mina bilder av Dubai skapats.

Fakta och antaganden skapar fördomar

Följande fakta visste jag om Dubai innan jag åkte dit

Det ligger i en öken. Det finns skyskrapor. De har byggt upp staden tack vare rikedom från oljan. Det finns mycket pengar i omlopp. Det är muslimskt. Stor del av deras intäkter kommer från turism. Det är en stad som växer och de är i en stark utvecklingsfas. Det är en monarki.

Utifrån detta gjorde jag ett antal antaganden utifrån tidigare referenspunkter från resor, vad jag sett på film och TV om Dubai eller Mellanöstern. Det är uppenbart att en hel del fördomar är minst sagt motbevisade.

Mina fördomar om Dubai

 • Varmt och torrt – Nja, när vi var där under deras svalaste period, den svenska vintern och temperaturen mycket behaglig, vissa kvällar lite kylig och en dag rejält blåsig. Torr – ja på alla sätt och vis.
 • 25% av kvinnorna går i burka, 75% slöja – helt fel. Blandningen av människor som är där gjorde att jag inte kunde urskilja vilka som var turister, infödda emirater, inflyttade från grannländer, expats osv. En salig blandning med andra ord.
 • Boardwalks med fina utsikter – Japp, fanns både kring Dubai Marina och vissa delar längs stranden.

img_5694

 • Nya bilar – Ja, såg till ytterts få skrotbilar.
 • Folk är inomhus – Nja, eftersom det inte var så varmt höll sig folk både ute och inne men visst är landet uppbyggt på att mycket tid ska kunna spenderas inomhus där kylsystem finns.
 • Ingen alkohol – Sant. Ytterst lite och absolut ingen som är berusad. Utbudet av nice dryck var enormt.
 • God mat, dadlar! – Ja! Fick se de där dadelhögarna jag föreställt mig.

img_5709

 • Fina poolområden, kanske inhängnade – Nej. De flesta ställen jag såg hade nån liten pool på taket, inget märkvärdigt med det. De stora hotellkomplexen hade dock större poolområden och de såg rätt dyra ut.
 • Stilrent och rakt, inga detaljer – Stämmer. Skyskrapor med spegelglas finns det en uppsjö av. En del arkitektiska detaljer finns men inget krimskrams eller kringelkrokar.
 • Maffigt och blaffigt – Delvis. Det togs ned lite av alla byggställningar.

img_5758

 • Rent och prydligt, välansade buskar – Både och. Rent ja men vet inte om jag såg en enda buske om jag ska vara ärlig.
 • Mer män än kvinnor på gatorna – Svårmätt, inte så stora kontraster som jag räknat med.
 • Vattenpipor som röks – Japp! Både på finare ställen och mindre hak.

img_5997

 • Män med magar – Så fel! De flesta män var långa och slanka.
 • Turistområden där locals typ inte finns – Dåligt påstående. En god insikt är frågan ”Vad är en local?” Är det en beduin eller emiratfödd person som åsyftas eller räknas även alla inflyttade som har bott och jobbat där i flera år? De sistnämnda är svåra att skilja ut så riktigt så enkelt som att här är locals och inte var det inte.
 • Tunnelbana/snabbtåg – Ja, fanns två linjer + en tram. Den gick dock inte under jord, stannade på tusen ställen och gick långsamt. Eller så var staden galet stor så det tog lång tid att ta sig från ena till den andra änden.
 • Mycket utrymme att röra sig – motsats crowded – Stämmer. Kändes inte trångt nånstans.
 • Byggnationer pågår – Ja, överallt. Fans inte en vinkel jag kunde fota utan att få med en byggkran. Vägar som dras om, gigantiska på- och avfarter, fler skyskrapor och snart ska ännu ett rekord i världens högsta byggnad slås.

img_6019

 • Superserviceinriktad personal – Nja. Bra men inte mer än vanligt skulle jag säga.
 • Lyx i Aladdin-känsla – Konstig fråga. Vad menade jag ens med den här punkten? Ja det fanns en del lyx men inte så mycket flashiga områden om jag räknat med
 • Marknader – Ja, men inte som jag förställ mig. Fanns men var väldigt turistiska och uppstyrda i gamla stan tappning snarare än locals och kaosig.

img_5718

Hur förhåller du dig till dina egna fördomar och förväntningar om länder? Ser du dem som en tillgång eller belastning? Har du något exempel på en fördom du haft som blivit motbevisad?

Gillade du detta inlägg tipsar jag om ett tidigare uppskattat inlägg: 6 fördomar om Warszawa.

 

13 thoughts on “Fördomar om Dubai”

  1. Jag tycker det är helt okej att vara nyfiken och vilja dit varför inte. Frågan är väl snarare om en ska åka dit var och var tredje år för att spendera sin semestervecka när alla pengar ändå hamnar i en rik Schejks händer.. Klart du ska åka!

 1. Visst har jag närt en dröm om att resa till Dubai, men då människor i min närhet som varit där sagt att det är inte min typ av resmål har jag blivit tveksam till att vilja resa dit. Sedan finns en andra mycket viktig aspekter som hållbar turism och medmänsklighet. Något det råder brist på i Dubai.

  Här kan du läsa om brist på hållbar turism: http://nouw.com/tyrawilliams/darfor-ska-du-inte-resa-till-dubai-23540678

  Och här kan du se när Vagabond avråder från att resa till Dubai (ca 4:10): http://www.vagabond.se/artiklar/nyheter/20150123/darfor-ska-du-inte-aka-till-dubai-vagabonds-chefredaktor-listar-resmalen-du-inte-ska-besoka

  1. Stort tack för dessa länkar Minett, alltid bra att bilda sig ännu mer och jag tror absolut inte att Dubai passar alla. Tur det finns mycket annat att välja på här i världen, alltid finns det något som passar nåt!

 2. Jag fick tyvärr en helt annan bild när vi var i Dubai och det kändes inte alls trevligt. Vi bodde i Bur Dubai och där var det definitivt ont om kvinnor ute på gatorna eller i soukerna. Helt klart männens värld! Samma känsla fick vi i Deira och ute i öknen. Vi pratade mycket med taxichaufförerna och hotellpersonalen och deras berättelser gjorde att vi undrade om vi verkligen gjorde rätt som stödde ett projekt/land som Dubai. Fast å andra sidan hade de kanske inte haft något jobb om de inte kunnat åka till Dubai för att gästarbeta. Det är så svårt det där, rätt eller fel eller mittemellan. Men nja, Dubai får troligtvis inte några fler besök av oss (fast vi ska ju i och för sig mellanlanda i Abu Dhabi om några veckor).

  1. Ja allt är ju relativt och det beror ju på vad en går in med för förväntan. Jag trodde att jag skulle må dåligt varje dag av det jag såg men eftersom jag inte gjorde det så tror jag att jag tyckte om det men det säger ju ingenting om hur det verkligen är och din upplevelse är ju lika äkta som min. Tack för att du delar med dig, det breddar min bild!

 3. Kul och intressant infallsvinkel! Var där för 15 år sedan och skulle gärna åka tillbaka eftersom det har hänt så sjukt mycket där. Nä souken i Dubai går inte direkt att jämföra med den i Damaskus, Kairo eller Marrakesh men å andra sidan kan de destinationerna inte erbjuda rymdskyskrapor…

  1. Ja åk dit och ta bilder och gör ett inlägg där du jämför bilder – skulle vara så intressant!

 4. Jag tror att det är mänskligt att ha fördomar, att det är ett sätt att klara av att förstå och förenkla komplexa verkligheter. Ok om man är medveten om det och beredd att ompröva. Det som besvärar mig i tanken på Dubai som resmål är att jag är rädd att de utnyttjar utländska arbetskraft och behandlar dem illa. Önskar väldigt mycket att det är en felaktig fördom…

  1. Så sant, och att förneka fördomar kan ju vara det största misstagen en kan göra. Ja det där med arbetskraften är vidrigt och det blev uppenbart när vi pratade med taxichaufförer och såg busslasterna på morgonen. 🙁

 5. Dubai är kul att se en gång, precis som Disneyland. Men eftersom ”gamla” stan är från 2000 så räkna inte med någon djupare kulturkänsla. Allt finns men inte med någn själ. Åk dit och se det en långhelg men det är inte så ball med 80+ % gästarbetare oavsett bilder och byggnader.

  1. Du verkar har rätt starka åsikter om Dubai och verkar heller inte särskilt imponerad. Tur att vi alla får tycka olika. Jag har varit där en gång och är nöjd så, finns många andra ställen som jag heller fokuserar på än att åka tillbaka 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *