Sevärdheter i Stockholm med amerikanska ögon

Posted on

Stockholm – staden av sött och salt – med mängder av sevärdheter. Som turist i min egen stad tillsammans med amerikanska vänner fick jag ännu en ny vinkeln av The capital of Scandinavia. 

En av de bästa sakerna med att ha amerikanska vänner på besök var att jag såg min chans att få turista i min egen stad. Att uppleva Stockholm med amerikanska ögon. Prata om vad de uppmärksammar, vad som sticker ut. Vad som är minnesvärt och annorlunda.

Grillning fösta kvällen och för det är jag så här glad

Det tog tre år för mig att uppskatta Stockholm. Då var vattnet ständigt i vägen och hindrade mig från att ta fågelvägen mellan platser, nu skapar det luft i staden och ger fantastiska utsikter. Då fanns det en massa områden jag inte förstod hur de hängde ihop, nu har jag åtminstone ett hum om kartan. Då var det mest en stad jag bodde och jobbade i, nu är det en stad jag lever i och till och med ser som min bas resten av livet.

Sevärdheter i Stockholm med amerikaner

Det finns mängder med saker att göra i Stockholm. En del är klassiska sevärdheter, andra går snarare under kategorin “Typiskt svenskt”. Det här är de vi gjorde med Barb och Steve när de var på besök.

Gamla stan

Jag älskar Gamla stan-områden i andra städer men trots detta har jag aldrig vandrat omkring i Gamla stan “bara för att” i Stockholm. Erik guidade oss med bravur och jag lärde mig ofantligt mycket om min egen hemstad och såg på husen ur ett helt nytt perspektiv. Fota färgglada hus är ju en av mina favoritsysslor när jag är ute och reser – varför har jag inte tagit chansen hemma? Barb var tydlig I have never seen houses like this. 

Sevärdheter-Stockholm
Gamla stan och husen jag i andra länder hade älskat
Sevärdheter-Stockholm
Erik guidar i Gamla stan
Sevärdheter-Stockholm
Barb tar kort på vårt slott som jag tyvärr inte tycker är så mycket för världen

Fika på Bröd och salt

Att besöka Sverige utan att fika är som att åka till Thailand utan att dricka fruktdrinkar – ett måste! Vi försökte förklara att A swedish fika är så mycket mer än bryggkaffe. Det är ett helt koncept, ett sätt att umgås. Vi åt ljuvliga kardemummabullar på Bröd och salt och de vet verkligen hur de ska bakas.

Sevärdheter-Stockholm
Tydligt budskap i Vaxholm
Sevärdheter-Stockholm
Kladdkaka på Långholmen

Vasamuseet

Högst upp på Barb och Steves lista över saker de ville göra stod bland annat Vasamuseet. Under en av dagarna jag jobbade var de där själva och när vi möttes upp på kvällen var det mer än nöjda. De berättade att de fått lära sig att alla svenska kungar hette Gustav eller Karl – vilket ju är i princip sant. Det märktes att Vikingar var något de fascinerades av. Innan Vasamuseets besök förklarade vi att det inte har något med Vikingar att göra alls och de var hänförda av detta skepp och all historia bakom även utan Vikingar. Som Steve sa: Vasa was incredible – so cool with a whole ship. 

Djurgården

När jag frågade dem i slutet av veckan vad som varit bäst med Stockholm så nämnde de bland annat deras dag på Djurgården då de hyrde cykel. De tyckte att det var otroligt vackert, eller Djurgården is darling som Barb sa. Och visst är det det men för mig är det just another grönområde som jag tar för givet. Nyttigt att få lite perspektiv, i all andra lander är jag ju inte bara tokig i färgglada hus utan även parker av alla slag.

Djurgården, en bättre park helt enkelt. Foto av Barb Mitchell Collins.

Svensk husmanskost

Jag var fast besluten om att jag vill bjuda på några av mina svenska favoriter. En kväll åt vi renskav med potatismos och lingonsylt och en annan kväll åt vi vaniljglass med värmd hjortronsylt. Gudomligt gott! De fick även chansen att prova havtornsjuice med responsen It was not terrible medan hjortronen gick hem bättre.

Sevärdheter-Stockholm
Husmanskost i Sumpan

Ångbåt till Vaxholm

Jag har upplevt Stockholms skärgård på tok för lite och vi fick en helt underbar sensommardag bland öar och skär. De visste nog inte riktigt vad som väntade dem. Eftersom de är nyfikna själar var de på när vi föreslog en eftermiddag till havs. De noterade att vi inte har något tidvatten att ta hänsyn till och att skärgården inte alls var något de räknat med att de skulle få uppleva. En silltallrik med skagenröra, en prommis längs gulliga trähus och värmande sol i lä uppe på däck på tillbaka vägen. En helt fantastisk utflykt!

Sevärdheter-Stockholm
Åka förbi Gröna lund är lika fint varje gång
Sevärdheter-Stockholm
Skärgårdsidyllen
Sevärdheter-Stockholm
Vaxholm coming up coming up
Sevärdheter-Stockholm
Det här säger allt om deras olika känslor inför sillsmaken.
Sevärdheter-Stockholm
Mumma!
Sevärdheter-Stockholm
Pittoreskt är förnamnet…
Sevärdheter-Stockholm
…och genuint är efternamnet

Pizza på Flatbread

Sundbyberg bjuder på smaksensationer i pizzaformat. På Flatbread finns ovanliga kombinationer bland annat med mango och räkor som jag provade – helt sjukt gott! Inte alls den där flottiga känslan utan snarare vällagat och fräscht. Rekommenderas varmt.

Sevärdheter-Stockholm
Ser ni hur gott??

Långholmen

Inte på någon topplista men ändå ett mysigt område i Stockholm. Hit gick vi för ännu en fika, för att inse att fängelsemuseet var stängt, att badplatsen var minst sagt populär och att båtarna låg prydligt i rader. Långholmen är perfekt för en eftermiddagspromenad och vi ska vara lyckliga för att vi bor i en stad där det faktiskt går utmärkt att bada i vårt fräscha vatten.

Sevärdheter-Stockholm
Stockholmsliv, Långholmen
Sevärdheter-Stockholm
Prydliga färggranna rader

Monteliusvägen

Sista dagen gick vi upp till en av de sakerna de läst sig till att de borde göra: Monteliusvägen. Något som jag också tycker är väl värt ett besök för den som är på besök första gången. Med utsikt över Kungsholmen, Gamla stan och Slussen framträder Stockholm i sitt vackraste jag.

Sevärdheter-Stockholm
En av Stockholms bästa utsikter

Not what I expected

Nästan oavsett vad de hade gjort under dagen och jag frågade vad de tyckte så blev svarat Not what I expected. När jag frågade vad de väntat sig så kunde de inte riktigt svara. Det slog mig att jag borde göra det oftare. Skriva ned mina förväntningar och vad jag tror att jag kommer möta. Framförallt för att det är otroligt roligt att jämföra efteråt.

Sevärdheter-Stockholm
Att det här är ett ålderdomshem hade de kanske inte räknat med.

Om du skulle ha utländska gäster på besök i Stockholm eller annan ort i Sverige, vad skulle du då visa upp?

2 thoughts on “Sevärdheter i Stockholm med amerikanska ögon”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.