Sossusvlei i Namibia – dålig research gav oersättlig stund

Posted on

Sossusvlei i Namibias öken – dessa sanddyner jag drömt om att få vandra upp för. Blotta googlingen gav mig njutningsrysningar och nu var det min tur. Om jag bara hade gjort den där efterforskningen innan…

Jag hade missuppfattat allt, gjort för ytlig researsch och var på tok för ivrig för mitt eget bästa. Mitt once-in-a-lifetime-mode är inte att leka med, jag blir helt spattig. Så här i efterhand gråter jag inte över det. Alla dessa faktorer gav oss nämligen en sanddyn helt för oss själva och jag fick åter igen den där euforiska känslan av total frihet och jag-är-världens-lyckligaste-människa. Sossusvlei var magiskt utan överdrift.

Sossusvlei i Namibia är ren magi

Att vänta på sin tur

Vi hade spenderat natten på Desert Quiver lodge och dessförinnan haft en minnesvärd nyårsafton. Vi stod i bilkön och väntade. Snart, snart öppnar de portarna. Passerandet löste sig supersmidigt: de noterade reg-nummer medan vi stod i kön och vi betalade på tillbakavägen så att ingen kötid skulle kunna äta upp morgonljuset. Vi följde asfaltsvägen som övergick i sandväg och när vi kom fram till parkeringen. De sex milen från grindarna till själva Sossusvlei bjöd på smakbitar om vad som komma skall och förväntningarna steg för varje sekund.

sossusvlei-10
Kön in till parken kl 05.50
sossusvlei-1
En soluppgång att minnas…
sossusvlei-2
Synen som hintar om vad som väntar oss
sossusvlei-5
De långa skuggorna visar hur tidigt på morgonen, mycket tråkigt att förlängningseffekten uteblir på just mina 155 centimeter.

Sossusvlei – långt ifrån vad jag väntat mig

Jag försökte lokalisera mina stjärnmarkeringar på min googlekarta. Hitåt kommenderade jag och Erik följde snällt efter. Efter 20 minuters pulsande i sanden kommer vi fram till Sossusvlei och det ser inte alls ut som jag väntat mig. Vart är de döda träden??? Vi ser en bil och inser att vi inte hade behövt gå. Vi möter ett far och dotter som redan varit uppe och vänt på Sossusvleidynen och förutom dem är det helt folktomt. Vi knatar upp och jag får uppleva allt det jag ville. Utsikten, skarpa kontraster skapade av morgonsolen, balansera på sanddynen. Se solen gå upp, ett tappert och misslyckat försök att stå på händer i den mjuka sanden och en partner som tack vare den totala ensamheten släpper loss totalt och gör diverse volter. Helt naken. Den sköna synen tänker jag inte dela med mig av.

sossusvlei-6
Helt ensam…
sossusvlei
…med den här utsikten.
sossusvlei-9
Svårt när sanden bara sjunker undan…
www-gifcreator-me_syihkp
…och lika svårt att ta sats och få till ett högt hopp.

sossusvlei-8

Deadvlei – nu gick ljuset upp för mig

Nöjd och lugn, överfylld av glädje över det jag just varit med om pulsade vi tillbaka. Strax innan klockan åtta kom vi tillbaka till parkeringen och insåg åt vilket håll Deadvlei låg, följ strömmen av turister så att säga. Efter ytterligare 15 minuters pulsande kom vi fram till den uttorkade sjön med den spruckna leran och döda gamla skröpliga träden. Jag sprang omkring som ett barn på julafton, Erik satt på en stubbe och väntade tålmodigt medan jag fotade. Först då insåg jag hur stor dynen Big Daddy var och varför en prommis upp för den tar ett par timmar och säkert är en jättehäftig upplevelse.

deadvlei-1
Framme vid Deadvlei, det här är det hela som alla suktar efter.
deadvlei-2
Ett ensligt träd i Deadvlei
deadvlei-3
Början av Big Daddy, denna nationalparks högsta sanddyn på 325 meter.

Tillbaka till bilen, halsa vatten, försöka tömma skorna på sand och sen hålla tummarna för att vi inte fastnar på vägen tillbaka.

Bra att veta om Sossusvlei

 1. Sossusvlei och Deadvlei är två uttorkade gamla sjöar som omges av sanddyner
 2. Du utgår från den minimala orten Sesreim och sover på någon av lodgerna i närheten, campar i din egen bil eller sover i parken om du vill gå all in.
 3. Nationalparken öppnar strax innan 06 på morgonen. Det är värt att hänga på låset.
 4. Det unika och magiska med sanddynerna varar mellan 06.30 och ca 9.00. Sen står solen för högt för att det ska bli häftiga bilder och för att temperaturen ska vara överkomlig.
 5. Se till att ha en rejäl bil annars riskerar du att bli fast i den mjuka sanden. Be macken utanför parken tömma däcken innan du åker in.
 6. Ta med vatten, minst 2 liter/person
 7. Är du en riktig nörd på sand eller foto skulle jag välja att vara där två mornar för att använda den första till att spana in stället och ta in hela omgivningen för att dag två fokusera på den aktivitet du vill göra allra helst. Klättra upp för en av de stora dynerna med alla andra, hitta en egen dyn för att leka loss själv eller fånga den perfekta bilden i Deadvlei.

Cathinka Ingman, min egen Namibiaexpert, som dessutom är en mästerlig fotograf, var där ett kvartal innan mig och har bland annat beskrivit hennes stund i Sossusvlei och Deadvlei så här.

Mer skrivet om Namibia

13 thoughts on “Sossusvlei i Namibia – dålig research gav oersättlig stund”

 1. Åh wow! Vilka bilder! Du ser ju helt inklippt ut mot den starka bakgrunden! Vilken upplevelse det måste ha varit… Imponerad. Väldigt fint beskrivet <3

  1. Många härliga kontraster är det minst sagt. Jag har mycket att utveckla i mitt skrivande, att du gillar det betyder att jag är på god väg <3

 2. Vad härligt det ser ut och vilken tur ni hade att få en ensamstund!
  Till skillnad då från mig som trots tidigare besök, sjukt påläst och fotonörd ändå bokar in mig på en grupptur😂😂
  Det blev ju bra ändå men nästa gång gör jag som ni och kör själv!
  Och tack!!

  1. Haha, jag trodde jag var fullt påläst tack vare all utfrågning av dig men några basala saker hade jag uppenbarligen inte kol på. Det är bara att ta nya tag och åka dit igen då, inte så synd om dig när allt kommer omkring 🙂 Tack själv!

 3. Namibia har länge legat på önskelistan. Jag följde Cathinkas inlägg slaviskt när hon skrev om landet. Och nu har jag igen blivit lockad att flytta upp landet på listan. Och vad lyxigt att få egen-tid på ett sådant ställe. Det är nog få förunnat 🙂

  1. Du gör helt rätt som flyttar tillbaka det landet på listan, långa avstånd och bitvis enformigt men däremellan helt makalöst. Har ett och annat inlägg kvar som väntar om detta land!

  1. Så har varit där? På nåt sätt tycker jag det finns något häftigt med att bara ha en chans att uppleva något som jag hade där. Lite frustrerande men oxå en extra dimension av spänning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *