Fira nyår i Budapest

Posted on

Från första parkett hörde vi jublet från gatan och klockorna som ringde in det nya år och de ville aldrig sluta. Fira nyår i Budapest blev precis som jag önskat.

När vi klev in genom dörren till vår Airbnb-lägenhet kunde vi aldrig anat att utsikten skulle vara SÅ bra. Alltså bästa tänkbara. Från fjärde våningen såg vi hela torget med den stora granen och Budapest huvudkyrka Szent István Bazilika.

Fira nyår i budapest
Utsikten över det stora torget – ett perfekt ställe för att fira nyår i Budapest

Fira nyår i Budapest

Nere på det stora torget Szent István var marknaden i de små bodarna i full gång. Vi tryckte en traditionell langos på stående fot till lunch och gick några varv med ett halv öga på det vackra hantverket. Glasmålade julkulor, tvålar och torkade frukt i olika kreationer och annat pyssel. Den som hade velat shoppa hade kunnat fyllt väskan till råge.

Fira nyår i budapest
Langos i stora lass med olika topping
Fira nyår i Budapest
Se inte riktigt aptitlig ut och fick inte obegränsat med omsorg vid skapandet men smakade ändå på riktigt
Fira nyår i Budapest
En prommis längs Donau med solstrålar hann vi också med

Nyårstraditioner i Budapest

Det märkets att det var feststämning i stan. En något underlig tradition visade sig. Det såldes spexiga huvudbonader och papperstrumpeter i vartannat gathörn. Det mest underliga var ändå att folk också köpte detta och således gick omkring i blinkande djävulshorn, neonfärgade peruker och pappersmasker med djur. Barn (och vuxna) köpte konformade långa trumpeter som vi i Sverige använder på barnkalas. Men å andra sidan, det är ju bara nyår en gång per år så varför inte gå all in? Det smälldes knallskott längs fötterna och raketer såldes på gatan till höger och vänster. Helt säker kände jag mig faktiskt inte.

Fira nyår i Budapest
Dessa nyårstraditioner behöver faktiskt inte komma till Sverige men kryddade känslan lite extra av att vara här

Vi åt en middag som inte går till historien och gick sen genom stan med en kaffe och en varm mugg kanelchoklad i handen. Tog plats i soffan, såg ljusshowen på kyrkan som gick en gång i halvtimmen och bara umgicks. Skrollade flödet och noterade att hela skalan. Från utpräglat pyjamasparty till stass upp till öronen. Någon klämde ut en unge och en annan friade. Några somnade före midnatt. Själv gjorde vi en kombo av mina två tidigare tips. Utomlands under en filt med en övertygelse om att jag inte önskade mig något annat.

Fira nyår i Budapest
Budapest Eye och streetfood
Fira nyår i Budapest
Ljusshow från fönstret i lägenheten

Tolvslaget

Vi spenderade dygnets sista minuter under en filt pratandes om året som varit. 00:59 slog den stora ljussättningen om till nedräkning och från 10 sekunder hörde vi hela torget ljuda i en gemensam nedräkning. Fyrverkerier över himlen, mer ljuseffekter på kyrkan, klockor som ringde, trumpeter som ljöd och så nyårspussen. Det var som att jag fick det bästa av två världar. Att fira nyår i Budapest blir ännu ett minne att spara och ta fram en trist novemberdag.

Fira nyår i Budapest
Smakfyllt prydd kyrka efter tolvslaget och nere på marken tjoar folket och klockorna ringer
Fira nyår i Budapest
2018 – jag är redo för dig!

Hoppas att du fick ut precis det du önskade när 2017 blev 2018. God fortsättning!

Här finns alla inlägg från vår weekend i Budapest

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *