Nyårsångest – fira nyår utomlands

Posted on

Nyårsångest – VAD tusan ska jag göra för att fira det nya året? Känner du igen känslan? Jag har två tips. Åk utomlands eller gör det du känner för och sträck på dig.Få saker är så hypat som nyår och samtidigt är min erfarenhet att mina nyår blivit som bäst när allt varit spontant. När det inte fanns några förväntningar på att det skulle bli ÅRETS fest. När det är var det är och blir vad det blir.

Dämpa nyårsångest – fira nyår utomlands

I år blir det tredje året i rad jag firar nyår utomlands och jag måste säga att en stor behållningen av det är att just slippa nyårshetsen. Att slippa tänka på vad jag ska göra på årets sista dag. Även om jag sitter på ett hotellrum så känns det ändå aldrig som ett misslyckat nyår om den firas utomlands. Kanske för att andras bild av min nyår är spektakulär bara för att jag “gör något speciellt” som ju tydligen är väldigt viktigt på den 365:e dagen.

Ingen nyårsångest med nyårsresa

Nyår 2015 – Tokyo

Det var ett enda stort antiklimax. Vi var på någon stor utomhustillställning vid Tokyo tower och väntade på tolvslaget. Njöt visserligen av att ta del av ett annat lands traditioner men när klockan väl slog tolv hände i n g e n t i n g. Inga klockor som ringde (inte så förvånande), inga fyrverkerier (blev faktiskt förvånad, trodde alla hade fyrverkerier…). Ingen känsla alls. Så vi gick hem men deppade inte för det, det är ju ändå bara en dag som alla andra och vi var ju lix i Tokyo.

Nyår i Tokyo

nyårsångest i tokyo
Tokyo Tower nyår 2015

Nyår 2016 – Namibia

Mamma brukar säga att det en gör på nyårsdagen symboliserar hela kommande året. Det tycker jag är hårt mot en så tydlig dagen-efter-dag som nyårsdagen men för min del var jag taggade eftersom årets första dag 2017 skulle innebära Sossusvlei. Nyårsaftonen hade vi dock inga planer för förutom bo på en lodge. Det visade sig finns ett superflashigt hotell med världens brakbuffé till ett svenskt mycket rimligt pris. Vi stornjöt av att se solen gå ned över savannen och äta av den fint upplagda maten och nygrillade viltköttet – zebra och gnu. Vilken kväll!

Nyårsdygnet levererar över förväntan

ingen nyårsångest
Med den här utsikten åt jag en enkel supé för två (eller buffé för flera hundra, fast med stil).

Nyår 2017 – Budapest

Jag väntar mig en kylig men lugn och skön nyårsweekend i år. Planet lyfter vid åtta på morgonen så vi landar strax innan lunch, hinner kolla in staden och göra oss redo för nyårskvällen. Min skräck är att vi vandrar planlöst för att hitta något att äta. Det är dyrt eller fullt överallt, blodsockret faller och det slutar med baugette och yoghurt från en kiosk i ett hörn. Just det scenariot ska vi väl lyckas undvika men kanske blir det take away eller hemlagat i airbnb-lägenheten och ärligt talat är det faktiskt helt fine. Som sagt, det är ju bara en av alla andra dagar.

Välj själv och säg det med självförtroende

Det är säkert olika beroende på vilken fas i livet du är. Förväntningar på vad en nyår ska innehålla förändras nog med åren. Min bild är att folk inte bryr sig så mycket om vad alla andra gör på nyår och att allt är accepterat. Det enda som krävs är att du utstrålar att du är nöjd med det ska göra och med självförtroende berättar hur nöjd du är med det (om du nu är det). Detta gäller oavsett om du ska på en fest där du inte känner en kotte eller ska moffa popcorn framför SVT. Kanske satsar du till och med på att somna innan tolvslaget – det är också okej. Du behöver absolut inte åka utomlands, att fira nyår under en filt går precis lika bra.

Hur känner du? Finns det någon nyårsångest i dig eller har du “vuxit ifrån” det? Vilka är dina bästa tips för att dämpa nyårsångest?

Headerbild från unsplash

3 thoughts on “Nyårsångest – fira nyår utomlands”

  1. Jag “led” länge av nyårs-, jul-, midsommar- och allmän helgångest och oroade mig alltid över vad andra gjorde, vad jag borde göra och vad jag ev. gick miste om. FOMO = fear of missing out, kunde varit mitt mellannamn. På onsdagen fick jag ont i magen om jag inte visste vad jag skulle göra på lördagen, liksom.

    Imorgon, nyårsafton, ska jag käka dyra ostar och dricka grekiskt bubbel och kanske kolla på någon serie med min sambo. Bara så. Inget partyparty, konfettiregn eller tomteblossande med tusen andra mänskor – och det känns helt okej, mer än okej faktiskt! Det är precis så jag vill fira in nya året och det där med fomo har jag redan glömt vad det betyder…

    Önskar ert ett fint gott nytt år, kram!

    1. Skönt att du kommit till det läget. Jag tror att det till stor del är en åldersgrej och att en allmän mognad för många gör att just FOMO blir mindre påtagligt. Men inte för alla och inte i alla situationer såklart.
      Låter som ni kommer ha en alldeles utmärkt nyår ihop. Önskar er också ett fint avslut på 2017 och bästa tänkbara start på 2018.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.