Schejk Zayed-moskén i Abu Dhabi

Posted on

Schejk Zayed-moskén hänförde mig med sin överväldigande storhet. I en lånad abaya lindades jag in i den där vördnadsfulla känslan som jag bara upplever i religiösa hus. En självklar vit pärla att besöka i Abu Dhabi.

Bländande vitt i Schejk Zayed i Abu Dhabi

De 82 kupolvalven och fyra minareterna gör Schejk Zayed-moskén både ståtlig, vacker och imponerande. Bländande vit och med gulddetaljer och blommor välkomnar den såväl troende muslimer som vill be och nyfikna turister som vill ta en selfie. Moskén ligger i Abu Dhabi och stod klar 2007. Den rymmer så mycket som 40 000 personer och är därmed Förenade Arabemiratens största moské.

img_5828
Gulddetaljer, blänkande vattenbassänger och några av alla kupoler
Schejk Zayed
”Innergården” där några av de där 40 000 bedjande personerna kan falla på knä.

Klädsel i Schejk Zayed

Jag hade planerat noga (utifrån det utbud som fanns i min väska) vad jag skulle ha på mig denna dag med målet om att täcka kroppen för att visa respekt. Tagit med mig sjal och allt. När vi kommer fram får jag och Erik gå igenom varsin dörr för att skannas som på en flygplats. Sedan visas jag in i ett rum. Min klädsel var tydligen inte passande nog. Tillsammans med en majoritet av besökarna fick jag kliva i en abaya, ett överdrag till mina kläder som även hade huva för att täcka håret. Jag tycker personligen att detta är ett strålande sätt att tillgängliggöra moskén till alla, kläder ska inte sätta stopp för kvinnor som vill besöka moskén.

Schejk Zayed
Måste säga att jag klär allt bra i sjal och abaya!
img_5834
De tre huvudkupolerna, där inne är det störa bönerummet

Vi vandrade ett varv och jag försökte så gott jag kunde få med hela moskén i en enda bild utan framgång. För lite vidvinkel, för stor moské eller för nära objektet. Jag vet inte vad jag ska skylla på. Inne i själva bönesalen togs skorna självklart av och matten under fötterna var mjuk och skön att gå på. Kan bara föreställa mig att 7000 pers ska få plats där, inte bara stående utan även bedjande på knä.

img_5864
Den ”lilla” ljuskronan i entrén till bönesalen
img_5519
Panoramabild i stora bönesalen (under de tre stora kupolerna)
Schejk Zayed
De tre stora ljuskronorna, en i varje kupol

Jag tillber ingen gud men trots detta får jag en väldigt trivsam känsla i kroppen av att gå in i religiösa hus. Det finns ett lugn och en stillsamhet. En känsla av att vara en av många och samtidigt vara trygg, omsluten av husets stabila väggar. Jag sitter gärna några minuter i en svalkande katedral i någon europeisk storstad och ägnar en tanke åt min kära hund som jag tog bort för några år sedan.

Lönlöst att trotsa klädkoder

De krav som ställs på kvinnors klädsel i delar av världen är på många sätt begränsande och ibland även förtryckande. Det kan tyckas förlegat och till och från upprör det mig men så påminner jag mig om Josephines kloka tankar ”Tänk ett varv till, förstå vad som är bakom”. Att trotsa klädkoder i religiösa miljöer är enligt mig både respektlöst och lönlöst (du kommer uppenbarligen inte in i denna moské). Den som vill förändra dem får föra dialog på annat sätt. Jag trodde att jag skulle känna mig obekväm med att anpassa mina kläder, som att jag accepterar att jag måste täcka min kropp. Väl på plats kändes det både naturligt och okomplicerat. Besök på byggarbetsplats kräver hjälm, besök på en moské kräver heltäckande kläder. Långt ifrån samma sak men samtidigt något jag som besökare bara får finna mig i.

Praktiska tips

 • Bra att veta: Fredagar är bönedagar, då är moskén bara öppen kvällstid för turister/besökare
 • Guidade turer: Ges flera gånger om dagen (utom fredagar)
 • Hitta dit: Enklast med bil eller taxi, busshållplats finns 10 minuters promenad därifrån
 • Åk dit: På morgon eller kväll om du är där under varmare månader, abayan gjorde sitt för att göra upplevelsen något svetigare och då var vi där under årets kallaste månad
 • Läs merwww.szgmc.ae
img_5516
Stekande sol, bländande vitt och ett försök att visa storheten genom en mobillins.

12 thoughts on “Schejk Zayed-moskén i Abu Dhabi”

 1. Precis mitt i min smak! Ska definitivt ta mig när jag någongång ska till Abu Dhabi. Jag har inga problem med att täcka mig vid ett moské-besök, men dygnet runt, som i Iran, var jobbigt. Och varmt.

  1. Åh det förstår jag verkligen. Var det alltså krav på att vara heltäckt i hela Iran eller befann du dig i väldigt konservativa områden?

 2. For en vakker bygning! Jeg har ingen problemer med å dekke meg til når jeg skal besøke religiøse bygninger andre steder i verden, selv om jeg jo i utgangspunktet ikke er enig i kvinner skal være nødt til å gå tildekket. Jeg tenker at det handler om respekt, og at det ikke er mine meninger som skal styre hvordan jeg oppfører meg i forskjellige religioners bygninger. Så jeg er altså enig med deg.

 3. Vilken underbart vacker byggnad, jag fullkomligt alskar sadan har arkitektur, den ger mig rentav gashud ibland och hur ofta far man egentligen gashud av arkitektur?? Fick gashud av att se dessa bilder iaf… Undrar om jag varit typ arab i ett tidigare liv, haha! Kanske marockan isf, for rakar aven alska marockanskt kakel.

  1. Jag tror du har svaret, tidigare liv avslöjar dig. Vi har det där med storslagen arkitektur gemensamt, fattar inte varför jag imponerad så!?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *