Afternoon tea som överträffar hos Emirates Palace i Abu Dhabi

Posted on

Vad är väl en afternoon tea med 24 karats guld på ett hotell i Abu Dhabi? Torr och tråkig eller kulinarisk, gudomlig och alldeles alldeles underbart!

Varken Dubai eller Abu Dhabi är kända för att hålla tillbaka på krutet. I Abu Dhabi, Förenade Arabemiratens huvudstad, finns det prisbelönta lyxhotellet Emirates Palace. Deras tagline på instagram är: The official holiday destination for royalty, and those who crave a taste of royalty. Statligt ägt och i en del åldersgrupper förknippat med Sex and the city-filmen nr 2 som utspelar sig där. För egen del är bo där knappast möjligt. Ett rum kostar mellan 5 000 och 75 000 kr/natt. Men tittar går ju.

Afternoon tea hos Emirates Palace i Abu Dhabi

Emirates palace
Välkommen till Emirates Palace

Stiligt och ståtligt från topp till tå

Hotellet är väl inramat på sin 100 hektar stora yta. Erik blev stoppad när vi kom till vägspärren vid parkeringen. Shorts och flipflops duger inte, Erik sa att han kunde byta i garaget. Det dög inte heller. Vi var välkomna när han var ordentligt klädd. Tur långbrallor fanns i bagaget. Själv drog jag ned mina leggings till anklarna vid entrédörren och en leende vakt berättade att kvinnor inte måste anpassa sin klädsel. Motsatsen till Moskén, tack för det!

Efter en pampig trapp med fontäner och prydliga rabatter gick vi en sväng i deras lobby, tydligt markerat vart besökare fick röra sig. Blev trots förbud utsläppt av en snäll vakt för att under tre minuter spana in stranden. Den ena våningen efter den andra. Hela inredningen i olika nyanser av guld. Marmor importerat från 13 olika länder. De har inte snålat om jag säger så.

img_5918
En av många öppna ytor för att ta sig mellan våningarna
img_5920
Hiss i guld, eller åtminstone något som liknar guld där jag kan spegla mig.
img_5915
För en Sex and the city-nörd som mig som trånade efter att få chilla i ett sånt här tält var detta coolt att få så. Ett steg närmare min dröm. Men inte där än…

Emirates Palaces storhet i siffror

Det är svårt att förklara hur stort hotellet är, inte ens av våra timmar där gick det att få en överblick. Siffrorna nedan ger en hint om vad det innebär när ett hotell är 1 kilometer långt.

 • Hotellet tog tre år att bygga av 20 000 personer för totalt 3 miljarder dollar
 • Byggnaden har 114 takkupoler och 1000 ljuskronor, den tyngsta väger 2.5 ton
 • De har 128 kök och pentryn
 • De använder 5 kg guld/år, främst till att dekorera mat (!)
 • De har kapacitet för att dagligen tvätta 6 ton tvätt
 • Hotellet har 1,3 km strand som bara kan nyttjas av gästerna
img_5913
En av de många ljuskronorna och en av många soffgrupper att samtala i

En afternoon tea i en klass för sig

Jag hade hört att de var kända för sin afternoon tea och trodde att detta var något jag bara kunde drömma om. Planen var istället att ta en kopp te och en bakelse och dela på detta till den nätta summan av 90 AED (ca 250 svenska). Men så såg vi listan över vad som ingick i deras afternoon tea.

 • Sex mimimackor med olika pålägg
 • Sex scones med creme cheese och marmelader
 • Åtta små efterrättskreationer
 • Två valfria drycker

Mycket dividerande fram och tillbaka. 950 kr för två pers. Sjukt mycket pengar för en fika. Men det här är ju ingen vanlig fika. YOLO. Vi slog till! Tänkte att jag kanske skulle bli besviken på att allt skulle vara pluttit och lite mat för pengarna. Lurad på lyxen eftersom vi valde en traditional och ingen royal afternoon tea.

Men nej. De kom in med tre våningarna mackor och sötsaker. Motsatsen till min farhåga. Helt i linje med hotellets övriga devis: Det kostar att vara på topp men du får väldigt mycket överdådighet för pengarna och vi tänker inte göra dig besviken.

img_5931
Kom förbi ett äldre par och bad om att få ta kort på oss. De förstod att vi vill ha detta förevigat och avslutade med att kalla oss Lovely couple. Oh yes we are.
img_5924
För att skapa lite extra stämning fanns givetvis en livepianist som spelade. Och när hon spelade soundtracket från Titanic då kände jag för en minut att mitt liv var fulländat.

Perfekta scones, den bästa passionsfrukts curd jag smakat, den ena smakkombinationen efter den andra bland mimimackorna. Riktiga bakverk utan luft och kraftfulla smaker. En kopp örtte långt ifrån allt pås-te som någonsin existerat. (Jag behövde inte ens be om honung!) Erik valde en kopp kaffe. Eller nej, han valde en cappuccino med 24 karat guldströssel. Deras signaturkopp. Han drack alltså guld! När vi var proppmätta dukade de bort och undrade om vi ville ha den sista delen av vårt afternoon tea. Tackade ja även om jag inte beräknat plats i magen för ännu mer: en perfekt chokladfondant. Alltså, vi rullade ut och åt knappt någon middag. SÅ GOTT!

img_5921
Signaturkoppen med ett litet palats och 24 karats guld
img_5933
Sötsakerna från himmelriket!

Bra att veta

 • Afternoon tea severas kl 14.00-18.00
 • Bord kan behöva reserveras i förväg, vi hade nog lite tur som kunde droppa in
 • Om ni inte vill bli proppmätta går det absolut att dela en afternoon tea på tre eller fyra och bara addera dryck. Ni kommer ändå inte bli besvikna.
Afternoon tea
Hela härligheten i sina tre våningar. Mums!

Vad är en måltid värd?

Jag tvekade länge. Kan en afternoon tea vara värd 500 kr/person? Kan jag ge mig själv den här lyxen? Borde jag lägga mina pengar på att mätta andra magar istället? Samtidigt är 500 kronor vad jag betalar för en lite finare middag i Stockholm och där har jag inga etiska dilemman i mitt huvud.

Så kom jag fram till att det inte är själva tekoppen jag betalar för. Jag betalar för upplevelsen och minnet. För känslan av att sitta på ett av världens dyraste hotell, om än bara för en timme. A taste of royalty. För att ge mig själv ännu en referenspunkt för att förstå hur människor har det i den här världen. Måltiden jag åt i kåkstaden i Kapstaden betalade jag en rejäl slant för och då låg inte heller värdet i maten utan i möjligheter att få tillgång till att besöka ett riktigt fattigt område och prata med de som bor där. Det är kontrasterna som skapar upplevelserna. Även om jag har långt kvar innan jag är bekväm i all typ av lyx till mig själv så är jag SÅ glad att jag valde att njuta av en afternoon tea i Abu Dhabi.

8 thoughts on “Afternoon tea som överträffar hos Emirates Palace i Abu Dhabi”

 1. En ”finfika” fick helt plötsligt nya dimensioner! Det ser fantastiskt ut, verkligen, men jag undrar om detta var en traditional, hur lyxig är då en royal? Jag håller helt med dig att kontraster ger upplevelser – och insikter. Tänkte i samma banor då vi drack fina viner i Chile. Med svenska mått mätt är vinet otroligt billigt, men för en vissa chilenare kan priset för vinflaskan vara en månadslön. Det gav såklart vinet en besk bismak, men jag värderar resans kontraster så mycket att jag nästa dag njöt till fullo av snabbmat från gatuköket för småslantar. Skillnaderna får en att uppskatta båda världarna!

  1. Jadu, du får nästa åka dit och undersöka vad en royal innebär så vi vet. Det kan du väl ställa upp på? Bismak är inte nice men ibland okej att genomlida om huvudsmaken är tillräckligt god…

 2. Ja visst är det upplevelsen du betalar för. Tydligen var det en fika av högre kvalitet också, ni blev mätta och nöjda och ni behövde knappast äta någon middag den dagen. Ni sparade alltså pengar! 😉

  Dessutom finns det ju ingen motsats i att själv unna sig lite lyx ibland och att även spendera pengar på att mätta andra magar. Fast du kanske inte behöver göra det just på det här hotellet. Själv har jag bara varit på flygplatsen i Abu Dhabi.

  1. Helt sant, vi tjänade nästa pengar på det till och med!
   Håller med dig om att inget motsatsförhållande finns. Jag har nog inte riktigt gjort upp med mig själv än kring det här med lyx på mig själv vs lägga alla pengar på andra. Lite oklart varför jag är så låst vid detta..

  1. Tack fina du. Det tycker jag verkligen att den ska göra, det kommer vara något du minns forever and ever NÄR du kommer dit!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *