Yasuragi – japanskt himmelrike på svensk mark

Posted on

Yasuragi – att vara Japan men inte vara i Japan. Kanske den ultimata formen av att resa medvetet, nämligen att inte flyga med koldioxidutsläpp utan istället minisemestra på hemmaplan i en omgivning som känns som att vara utomlands. Kan det bli bättre?

Yasuragi på egen hand i tystnad

Jag hoppar av bussen. Det är mörkt och jag lyckas inte hitta någon skylt. Ser en väg som leder upp i skogen och chansar. Jag passerar den typiska japanska tempelingången (yes, jag är på rätt väg!) och känner hur andra energier sänker sig över mig. Här är lugnt och stilla och det är precis den sinnesron jag vill vara i de kommande 24 timmarna.

Ska jag vara alldeles själv på min födelsedag?

Jag våndades mycket. Skulle jag spendera hela mitt födelsedagsdygn med mig själv? Hur sorgligt är inte det? Blev erbjuden kompishäng men insåg att min vilja att uppleva Yasuragi var större. Detta mytomspunna spa i världsklass som det känns som att “alla” besökt. Jag har blivit så mycket bättre på att umgås med bara mig själv senaste åren och till slut kändes det inte ett dugg skrämmande att boka ett enkelrum, en middag för en person och testa att vara tyst med mig själv.

Den veckan jag fyllde år var en vidrig PMS-vecka och jag hade gråtit för ingenting flera gånger, till och med till Skam. Väl på födelsedagsmorgonen kände jag mig stark och i balans. När jag på fredagseftermiddagen till slut klev in genom rumsdörren, släppte allt jag hade rakt på hallgolvet och möttss av exotisk frukt, chokladpraliner och en hälsning från min kära Erik (som var på jobb i London) så började jag tjuta igen. Den här gången av lycka. Fy fan vilket fantastiskt liv jag lever. Så sjukt privilegierad för alla vänner i mitt liv, för partner, för bra jobb, för hälsan, en stark kropp och den enorma frihetskänsla jag kände där och då.

img_6055

Yasuragilugnet

Något omtumlad över det oväntade känslosvallet tog jag ett djupt andetag och sen gick jag in i Yasuragilugnet. Packade korgen som stod i korridoren med min bomulls-yukata, badkläder, badtofflor och tvättlappar. Satte mig på pallen i tvagningsrummet och skrubbade kroppen i hetsiga rörelser. Tittade mig omkring och insåg att alla andra gör rörelserna långsamt. Just det, Yasuragilugnet, kom till mig! Simmade en kilometer i deras 28-gradiga pool och sen kom belöningen. Smyga ut i kylan, känna hur det isar under fötterna och sedan ta klivet ned i den varma källan. Jag vet inte hur länge jag låg där, omsluten av mörker och ångan som skapades av det varma vattnet och kalla luften. Tystheten. Ro i hela kroppen.

img_6052

Yasuragi

img_6079

Resten av mina timmar där flöt ihop. Jag åt en trerättersmiddag och som pricken över i:et serverade de min favoritdryck alla kategorier, Billabong. Somnade tidigt och vaknade 10 timmar senare. Så skönt! Deltog i två av deras aktiviteter som ingår, Klangresan och Qi gong. Åt frukt och drack te. Mös. Satt i vaggande stolar med filt och såg solen gå ned och med sitt varma kvällsljus förgylla hela mig.

Yasuragi

2017-02-11-15-55-37

2017-02-11-15-52-32

Praktiska good-to-know om Yasuragi

När åka? Alla årstider har sina fördelar. Deras terrass är garanterat en hit under de varmare månaderna men de varma källorna gör sig absolut bäst då det är mörkt och kyligt.

Vem åka? Vem som helst. Jag såg tjejgäng, gravida par, medelålders som hittat kärlek en på nytt, pensionerade män och några singeldamer som mig. Barn tillåtna under vissa lov.

Hur åka? Med buss en eller två gånger i timmen från Orminge centrum eller med bil till Hasseludden i Nacka, Stockholm.

Ta med sig? Ingenting. Förutom allt som kan förväntas på ett spa finns badkläder i flera storlekar att låna, badtofflor, en yakutan som du får behålla, en korg att bära dina tillhörigheter i. Fri tillgång på frukt och te samt en liten vattenflaska att fylla på vätska med under dagen. Majoriteten går omkring i yakutan hela tiden, även vid middagen.

Kostnad? Yasuragi är dyrt. Det är mycket för pengarna men långt ifrån gratis. Jag betalade 3000 kr för boende, trerätters, frukost, lunch, tillgång till aktiviteter och det japanska badet samt förlängd vistelse dagen därpå. Jag skulle hellre åka dit på två spa-tillfällen (dag eller kväll) under ett år än en övernattning. Bättre priser under vardagarna.

Vad göra? Yasuragi har allt du kan önskad dig av ett spa. Förutom det jag nämnt ovan har de även flera sorters bastu, kall pool, massage och behandlingar, motionsslingor, mobilfria områden, yoga, en shop, tysta omklädningsrum, konferensmöjligheter och fisk-spa.

Läs mer om Yasuragis behandlingar, paketpriser och omgivning här.

img_6117

Har ni fler tips på ställen som bygger på ett tema eller ett annat land där det känns som att en åker utomlands fast en bara håller sig innanför Sveriges gränser?

5 thoughts on “Yasuragi – japanskt himmelrike på svensk mark”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.