Medvetna inlägg – personliga favoriter

Posted on

Att resa medvetet är den här bloggens kärna. Jag har inte ångrat en sekund att jag valde det som inriktning för min reseblogg. Jag kan helt enkelt inte resa (eller blogga) utan att reflektera, ta aktiva beslut och vidga perspektiven.

Ett år av resebloggande med ett helt gäng inlägg om att resa medvetet. Jag kan själv konstatera att jag blivit en mycket mer medvetet resenär under det här året. Inte minst tack vare all inspiration och nya perspektiv som jag fått genom alla medvetna porträtt. Tack till alla er som gett av er tid och gett mig ny inspiration och fräscha perspektiv.

Medvetna personliga favoriter

Många inlägg har det blivit och flera av dem är jag väldigt nöjd och stolt över – riktiga personliga favoriter. Läs vilka (i inbördes ordning) och varför nedan.

Alkohol – Ölflickor i Kambodja

Ölflickor – flickor som säljer öl till västerländska turister som åker till Sydostasien för att ha semester. Fattigdomen slår som hårdast mot de mest desperata och frågan är vilket ansvar vi som semestrande konsumenter har?

Varför är Ölflickorna en personlig favorit? Från botten av mitt hjärta, ända in i benmärgen, är alkohol och det hinder som det är för människor och länders möjlighet till utveckling det jag brinner för allra mest.

Beer girls and customers at beer garden Phnom Penh, Cambodia April 1, 2006 Photography © Nile Sprague All rights reserved http://www.nilesprague.com
Photography © Nile Sprague

Genus – Jämställt på resan eller kliva i en könsroll?

I vardagen är vi nära att leva jämställt men på resande fot kliver vi in roller. Vi blir reseojämställda. Det skaver men är det ett problem? Ska jag acceptera att jag är för bekväm för att göra något åt det?

Varför är inlägget om könsroller på resa en personlig favorit? För att det är en nylig insikt och ett ämne jag själv fortfarande kämpar med och själva inte helt vet hur jag ska förhålla mig till. Utmanade och utvecklande.

img_4930

Djur och natur – Djur i bur som turistattraktion

Djurshower på Seaworld. Ridturer på elefanter, kameler, hästar. Klappa en koala och mata en instängd känguru. Djur runt om i världen utnyttjas som en del av turistindustrin och många turister älskar dessa delar av sina utlandsresor. Jag med. Det är ju såååå exotiskt. Borde jag egentligen skämmas?

Varför är Djur i bur en personlig favorit? Enligt mig själv, precis det ett medvetet inlägg ska innehålla: Att beskriva flera olika perspektiv, vrida och vända, vara självkritisk, inte ge några klara svar utan snarare skapa reflektion och eftertanke.

2016-02-03-10-13-10

Lokalbefolkning – Att lägga pengarna på rätt sak

Året är 2007. Jag har spenderat fem månader i Tanzania och umgåtts mycket med ett gäng killar varav en jag kärat ned mig i fullständigt. Det är min sista kväll i landet och min plan är att bjuda de tre killar jag umgåtts med mest på middag.

Varför är inlägget om gatubarnet i Dar es Salaam en personlig favorit? Historien i sig är en av mina starkaste reseminnen någonsin och hur vi spenderar våra pengar tål att tänkas på varje gång vi reser.

cimg6757

Miljö – Transportmedel som löser miljöproblem

Tänk om lösningen på miljöproblemen är efterfrågan att resa ännu mer. Provocerande tanke inte sant? Tänk om det är uppfinningar och utveckling som är svaret och inte begränsningar? Tänk om det är nya transportmedel som är svaret? Här är tre exempel på uppfinningar och koncept som utmanar våra föreställningar om vad som är möjligt att konstruera och kommer revolutionera hur vi reser. 

Varför är inlägget om Ecoship och Tesla en personlig favorit? För att det är positivt! För att det finns hopp om framtiden. För att det kommer finnas en dag då mitt flängande till världens alla hörn inte tär på klimatet på samma sätt som nu och mitt dåliga samvete inte kommer vara lika stort.

3_ecoship_c

Turismindustrin – Urufolket, en turistattraktion i Titicacasjön

Urufolket bor på 3 800 meters höjd vid Sydamerikas största sjö – Titicacasjön. En vacker sjö med ståtliga berg och natur kring sig. Men Titicacasjön är inte bara världens högst belägna segelbara insjö. Det finns ett stort gäng flytande öar som tydligen skulle vara värda att besöka för att de är så unika. Mer än så visste jag inte när vi köpte en båtbiljett i staden Puno i Peru. Det visade sig att jag skulle bli ännu lite rikare på perspektiv över hur folk lever. 

Varför är inlägget om Urufolket en personlig favorit? En komplex fråga utan enkla svar, hur förhålla sig till urbefolkningar? Jag är kluven och kanske är det just därför jag gillar inlägget.

g3251420_red

Övrigt – Så bidrar ditt resande till FN:s Globala mål

Det är ingen lek, vi behöver skapa en bättre värld tillsammans, uppnå FN:s Globala mål. Alla måste bidra. Så även när vi reser, men frågan är hur? Här kommer några av lösningarnas som kan göra skillnad om alla tar ansvar för sig själv. 

Varför är FN:s Globala mål en personlig favorit? Konkreta tips på hur du och jag genom vårt resande kan bidra till en bättre värld, med utgångspunkt i de Globala målen (även kallat Agenda 2030). Mer medvetna resor till folket!

2016-07-03-14-45-39

Gillade du det här finns det massor med fler inlägg att välja och vraka mellan i menyn Medvetet ovan. Vilken är din favorit? Är det någon av de ovan eller nåt annat inlägg jag skrivit som gjort intryck på dig?

 

2 thoughts on “Medvetna inlägg – personliga favoriter”

  1. Ja du, många teman som är värda att reflektera över. Allt ifrån var en väljer att lägga sina pengar till alkohol, genus, miljö och djur i bur, till att resa i diktaturer. Och som oftast är man ju kluven till allt. Om det nu vore så enkelt att varje sak hade två sidor, men ofta finns ju femton sidor, minst.

    1. Ja och på ett sätt så tycker jag det är befriande att det inte är svartvitt utan finns flera möjliga perspektiv å andra sidan vore det ju så mycket enklare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *