Resereflektion nr 21: Rekommendera favoriter eller det förväntade?

Posted on

En turist undrar vad hen ska göra under ett besök någonstans i Sverige. Vad svarar du? Det personen “borde se”, det du gillar eller vad du tror personen vill uppleva?

Jag satt på en middag med två personer som jobbar inom turismbranschen och vi diskuterade vad vi rekommenderar folk att göra i Stockholm när de kommer hit. Två tydliga alternativ kristalliserades ut. Våra egna favoritspots eller det vi tror att besökaren skulle uppskatta eller förväntar sig göra vid besök i huvudstaden.

Comércio Square i Lissabon. Blir jag rekommenderad att gå hit för att det är ett måste, en favorit hos tipsaren eller för att hen tror att det är det jag vill se?

Rekommendera favoriter eller det förväntade

Under min senaste resa frågade jag ofta hyresvärdar och hotellpersonal vad jag borde göra. Allt för ofta upplevde jag att de sa det klassiska. Det jag redan hade läst mig till i tripadvisors listor. Svarar de så för att de utgå från att jag som turist helst av allt vill se “det alla andra sett” eller för att de saker de tipsar om faktiskt är det bästa staden har att erbjuda enligt dem?

Det är såklart svårt att ge rekommendationer till främlingar som en inte har en aning om vad de gillar. Historia, arkitektur, natur, mat, kultur. När du ger tips till folk om vad de kan göra i en viss stad eller plats, vad svarar du då? Det du gillar? Det som förväntas? Det du tror att hen skulle uppskatta?

En gång i veckan skriver jag ett kortare inlägg som jag kallar resereflektion. Du hittar alla i kategorin Resereflektion

15 thoughts on “Resereflektion nr 21: Rekommendera favoriter eller det förväntade?”

  1. Jag tipsar om sånt en inte direkt googlar sig till rller hittar i guideboken och självklart som jag tror skulle passa hen. Det är även såna tips jag själv önskar få inför resa till nya platser 🙂

  2. Jag rekommenderar nog både då det jag gillar ibland faktiskt är det välkända och lite mer turistiga. Inte för att det just är turistigt, men jag skulle aldrig åka till t ex Island och inte besöka vattenfall. Sen gillar jag själv att uppleva saker som är mindre kända och rekommenderar självklart såna platser också. Hoppade till exempel över ett av Islands mest kända vattenfall eftersom jag tyckte det fanns andra, mindre kända som var mycket vackrare. Men ja, både och skulle jag nog säga beroende på plats.

  3. Jeg pleier å spørre om det er noe spesielt personen liker å se eller oppleve (natur, utsikter, vandring, museer, kulturopplevelser, matopplevelser, bygninger, kjente severdigheter…) og plukke ut noe basert på dette. Hvis svaret er “ikke noe spesielt”, anbefaler jeg en blanding av steder/opplevelser som er populære og ting jeg selv liker.

    Jeg skrev faktisk så vidt litt om dette i det siste blogginnlegget mitt – hva gjør man egentlig når man skal finne på noe annet enn å se typiske turistattraksjoner, men likevel gjøre noe mer spennende enn å spise på restaurant eller dra hjem til meg? Jeg møtte nemlig en venninne fra England som jeg ikke har sett på veldig mange år, og da jeg spurte om det var noe spesielt hun ønsket å gjøre, var svaret “I dont mind what we do, as long as can catch up. And have dinner at some point”. Så jeg tok henne med til et av favorittstedene mine, og så lagde vi middag ute. Da ble det noe annerledes og spesielt, presis slik jeg ville likt selv.

  4. Jag gör båda. Frågar om personen har specialintressen och rekommenderar efter det men nämner vilka “måsten” jag har på platsen också och då har jag sållat en hel del och tar med det jag verkligen vill visa upp (i Stockholm t.ex. skärgården och stadshuset samt blå linjen om man är det minsta konstintresserad). Svenskar som vill till England säger jag ju helst åt att skippa London om de redan varit där. Inte för att man någonsin får nog eller hinner se allt där utan för att de ska våga se annat. Då blir det väldigt varierande beroende på restyp men många ber specifikt efter vacker natur.

  5. En blandning kanske det blir för mig. Jag ser förstås till att de känner till alla klassiska måsten – för de har väl blivit måsten av en anledning. Råkar jag veta att något populär turistattraktion är helt fullsmockad med människor vissa tider på dygnet eller så, så kan jag ju ge lite insiderinfo såsom lämpliga tider att besöka platserna. Men jag ger gärna också tips på lite mer udda, eller mindre kända platser jag själv gillat.

    Ett exempel kan vara att jag tipsar om Gamla Stan i Stockholm, men uppmanar till att också söka sig bort från det där turiststråket och gå lite “vilse” i sidogränderna.

  6. Det bästa är väl att fråga den personen om hen vill se de stora kända sevärdheterna eller om hen vill ha mer personliga små tips? Behöver det vara svårare än så? När man ber om tips kan man väl göra samma sak, typ “jag känner till de stora sevärdheterna, men kan du tips om något mysigt ställe eller en trevlig restaurang som du själv gillar?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.