Land 60: San Marino – check!

Posted on

Land 60 är intaget! San Marino, Europas tredje minsta land – check. Det pirrar lite extra i mig när jag passerar en landgräns. Du kan kalla mig både tönt och nörd. 

När jag i slutet av 2016 passerade gränsen till Namibia och nådde mitt 50:e land skrev jag det här inlägget om att vilja bocka av länder och varför det är en drivkraft för mig. Jag ser fortfarande på det på precis samma sätt.

När har en besökt ett land?

Det går att ha långa diskussioner om vad som räknas för att ha varit i ett land. En del tycker att en fot i landet räcker, andra kräver en natt eller ett dygn. Några få längre än så. Jag tycker egentligen att frågan är relativ. Om jag varit 6 timmar i Riga är ju det lika mycket som att jag varit tre dagar i Shanghai. Landets storlek och variation behöver vägas in. Frågan är om det någonsin går att säga att en varit i Ryssland, Indien eller Kina med tanke på det omfång dessa länder har. För mina 60 länder väljer jag definitionen: Kunna ha en uppfattning om landet och sett med egna ögon. Luddigt värre.

Och ja, jag ska erkänna. Jag åkte till San Marino för att komma närmare mitt mål om att besöka alla Europas länder. Jag väntade mig ingen totalt annorlunda kultur, klimat eller känslan jämfört med mina övriga Italiendagar men det känns ändå bra att ha sett de tre tornen, gått några av trappstegen, fått mjölksyra i vaderna av backarna och spanat ut över horisonten och se ända till Adriatiska havet.

San-Marino
Ett av de tre tornen i fästningen San Marinos högsta höjd

Mitt land 60 (ärlighet varar längst)

Länderna från 51-60 är: Zambia, Förenade Arabemiraten, Portugal, Makedonien, Albanien, Montenegro, Kroatien, Bosnien och Hercegovina, Slovenien och slutligen San Marino. För transparensens skull så räknar jag in Sverige och Hong kong i mina 60 länder. Såklart kan vissa ha anmärkningar på detta 🙂

San-Marino
Woop woop, land 60!

Andra som skrivit om liknande ämnen:

Resfredag om att välja nya destinationer eller åka tillbaka till favoriter

Johnnybajdzjan om att ha besökt alla Europas länder

Dryden om du verkligen har varit där på riktigt

4000mil om Kantbollar på resekartan och om de verkligen varit där

11 thoughts on “Land 60: San Marino – check!”

 1. Hehe, tänkte just igår att jag kanske ska skriva ett inlägg om mitt 60:nde land. (som är bokat men inte besökt) Men du hann först. 🙂
  Efter att ha klurat på detta (och fått feedback på mitt inlägg ovan) har jag bestämt mig för att räkna alla länder jag satt min fot i utanför flygplatsen. Mycket pga denna helt oslagbara kommentar från en läsare:
  ”Där man har varit har man ju varit. Fysikens lagar liksom. Och ennattsregel?
  Om jag t.ex åker till tyskland över dagen och blir fotograferad när jag festar med tyskar i en tysk pub i tyskland och sen får frågan om jag varit i tyskland när någon ser bilden…
  … Då ska jag alltså svara:
  Nä jag har inte varit i Tyskland. Jag sov ju inte där och iom att jag inte sov där så existerade jag inte den tiden jag var där. 😂”

  1. Alltså, den kommentaren ovan – jag skrattar fortfarande. …” så existerade jag inte den tiden jag var där”. 🙂

   Och angående att räkna länder, det gör jag absolut (som du vet) – men det känns inte riktigt lika tokviktigt längre.

 2. Ååh vad roligt, grattis till dig! Jobbar också på att besöka så många länder jag hinner under min livstid, men är bara uppe i 31 än så länge…
  Troligtvis kommer jag kunna lägga till några fler innan året är slut, men har ju ändå en bit kvar till 60… Förhoppningsvis är jag också där, inom en inte alltför lång framtid! 🙂 Bara att sikta på 70 för dig nu! 😉

  1. Vi har alla olika förutsättningar för att nå våra mål och olika tider i livet gör det lättare att resa mycket och ofta. Jag är i ett sånt länge nu men jag gissar att tempot någon gång måste sakta ned om jag byter jobb exempelvis. Sen när eventuella barn är utflugna då finns det ju ökade chanser igen på att spurta på slutet. 31 är inte bara, det är många!

 3. Måste erkänna att vi åkte till San Marino förra sommaren av exakt samma anledning. Vi valde ort i Toscana efter att ha så nära som möjligt att köra dit. Sen blev jag faktiskt positivt överraskad av San Marino. Vilken utsikt från klippan! Gillar också att samla länder även om det inte väger in så värst mycket när vi bokar resor, men såklart är det en bonus om det slinker med ett nytt land eller två. Mitt land nr 60 blev Montenegro i somras och jag räknar också både Sverige och Hong Kong.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *