Att smaka, se och göra i Lissabon – en cityguide för dina sinnen

Posted on

Lissabon bjuder på smaker, känslor och ljuvliga dekorer. Här bjuder jag på fem tips i tre olika kategorier för din weekendresa och mängder av tips på saker att se och göra i Portugals huvudstad Lissabon. 

Det finns städer jag besöker som jag känner mig relativt “klar med” efter en weekend. Som jag inte har något sug av att åka tillbaka till även om jag gillade staden. Och så finns det städer jag vill ha mer av. Lissabon är en av dem. Jag är inte klar. Lissabon har mer att ge än vad jag fick ut av de dagar jag var där. Det är ett gott betyg.

Jag upplevde portugiserna som väldigt vänliga och priserna var något billigare än i Sverige. Staden håller på att fräschas upp. Fasad för fasad, kvarter för kvarter och när alla maskiner och stängsel är borta kommer skylinen vara bedårande. Lissabon är en stad att gå i, gata upp och gata ned med utsikter över hustaken. Packa ned kameran, sno på dig dina bästa skor och låt Lissabon ta dig med storm.

Att göra Lissabon

lissabon-portugal-9
Typiskt Lissabon. Kullersten, växter, små gulliga dörrar och en och annan katt som fördriver tiden.

Att se i Lissabon – färgglatt ögongodis

Utkiksplatser – Miradouros

Lissabon är byggt på sju kullar och det gör att staden har mängder med utkiksplatser där det går att spana ut över staden. Om du går i en uppförsbacke och letar efter ord som Miradouro på skyltarna så kommer du garanterat hitta en. Jag var till exempel vid Miradouro da Graca vid Jardim Augusti Gil.

Rekommenderar: Fina bilder tas på morgonen eller förmiddagen för att slippa motljus.

lissabon-portugal-30
En av många utkiksplatser, detta från den jag nämnde ovan.

Katedralen Sé

Katedralen är inte särskilt märkvärdig i sig men förtjänar att passeras och tittas på. Den är som många andra katedraler runt om i världen väldigt vackra och stämningsfulla inne och består av två torn står Sé, inte helt oväntat, en kulle.

Rekommenderar: religiös eller inte, gå in och sätt dig ned på en av bänkraderna och ägna en tanke till alla de som betyder något för dig.

lissabon-portugal-68

Kakelfasaderna

I alla tänkbara mönster, i alla möjliga färger klär kakelplattorna husfasaderna runt om i Lissabon. Som balsam för själen att låta ögonen vandra över husen. Att på måfå gå omkring i Alfama var en av mina mest minnesvärda stunder under hela resan.

Rekommenderar: Gå den korta stumpen längs Rua dos Bacalhoeiros bland många färgstarka hus.

lissabon-portugal-34
Vackra nyanser och färgmatchade fönsterdetaljer – någon har tänkt till.
lissabon-portugal-32
Men alla fasader är inte lika väl omhändertagna men charmiga på sitt sätt.
lissabon-portugal-25
Blommor och gummor – två säkra kort i Lissabon.
lissabon-portugal-24
Rua dos Bacalhoeiros – tänk när detta in längre är en byggarbetsplats, så fint det kommer bli.

Uteservering på Parca do Comercio

Det må vara det mest turistiska du kan göra men jag trivdes väldigt bra av att sitta på uteserveringen på det stora torget, äta en efterrätt och titta på folk. Det är ett pampigt och fint inramat torg som de byggt upp och turister är ju allt som oftast rätt underhållande att titta på med sina selfiesticks.

Rekommenderar: Välj sida av torget beroende på väder och tidpunkt för att få skuggsida eller solstrålar

lissabon-portugal-23
Jag och syster Lisa på stora torget där turisterna (vi alltså) fotar sig – passar utmärkt att spana på

Titta på fiskar på Lissabon Oceanarium

Jag trodde inte att jag skulle bli imponerad av lite fiskar bakom glas men Lissabon Ocenarium hade verkligen alla sorters vattendjur du kan tänka dig. Sjöhästar, maneter, krabbor, grodor, pingviner, uttrar, Nemos, hajar och så vidare. Akvariet ligger i Pargue das Nacoes som för övrigt är ett överskattat område. Varken linbanan, området för världsutställningen 1998 eller gallerian är enligt mig värt att se.

Rekommenderar: Hitta uttrarna, hög söthetsfaktor

lissabon-portugal-22
Galopp, galopp, galopp…
lissabon-portugal-21
Simmade omkring, lekte med sin polare, tvättade sig. Hur söt?!?!

Smaka på Lissabon – rekommendationer att äta

Frukost på Fabricia Lisaboa

Rejäl och smakrik frukost i lokaler med personlig inredning och riktigt najs atmosfär fås på Fabricia Lisaboa. Öppet från åtta på vardagar och nio på helger. Riktig färskpressad juice, yoghurt och müsli och avocadomacka – min morgon var fulländad! Stället passar även utmärkt för den som vill köra ett jobb-pass under dagen.

Hitta hit: R. da Madalena 121, 1100-319 Lisboa, Portugal

lissabon-portugal-42
Riktigt skön atmosfär och bra arbetsplatser till höger.

Glass på Gelateiro d’Alfama

I ett litet glasscafé i Alfama finns en kvinna som gör sin egen glass som enligt mina föräldrar är värd att gå en omväg för. Mina föräldrar älskar glass och äter det ofta och mycket – med andra ord, de vet vad de talar om.

Hitta hit: R. das, Escolas Gerais 124, 1100 Lisboa, Portugal

lissabon-portugal-41
Vad ska du med en stängd dörr tänker du? Jo, du ska leta efter den här skyltningen, när du hittat den – då har du hittat till rätt glass, värd att gå omvägar för.

Middag – fine dining på Bistro4 och kvalitetsburgare på The B temple

Ett fine-dinningställe med prisvärd mat finnes på Bistro. Något överdrivet serviceminded personal men väldigt god och vällagad mat. Ett lite mindre fancy ställe med väldigt högljudvolym och mycket stämning är B temple – ett burgareställe som gjorde oss alla mätta och belåtna. Bonus för väldigt tänkbara citat på väggarna överallt. Till exempel om att inte klaga på sin dag eller sitt liv – det finns garanterat någon som skulle göra vad som helst för att byta med dig.

Hitta hit: Restaurante Bistro4 Rua Rosa Araújo, 8, 1250-195 Lisboa, Portugal
Hitta hit: The B Temple C,, R. Serpa Pinto 10, 1200-445 Lisboa, Portugal

Middag på Time out Market där alla blir nöjda

Mitt emot Södra station ligger Time out Market är en stor food court men inte som vilken food court som helst utan en med kvalitetsmat från utvalda aktörer. Här finns något för alla smaker och för ett gäng på tio pers passade det perfekt – alla fick det de önskade sig. Rekommenderas varmt!

Hitta hit: Av. 24 de Julho 49, 1200-109 Lisboa, Portugal

lissabon-portugal-66
Inte det klassiska du tänker dig att du ska få på en food court precis.
lissabon-portugal-65
Halva food courten, den är alltså inte liten. Sittplatser i mitten och alla köken runt väggarna.

Drink på takbaren Sky bar

För den som vill vara trendig och gillar att klä upp sig samt vill ha välgjorda drinkar rekommenderas takbaren som tycker att den är så självklar att den helt enkelt döper sig till Sky bar. På menyn fanns hela sex spännande alkoholfria drinkar som fick precis lika mycket uppmärksamhet och omtanke som alkodrinkarna – som nykterist uppskattar jag detta enormt. Nice musik, inte så mycket till utsikt av vad jag kommer ihåg och fräsch stämning.

Hitta hit: Av. da Liberdade 185, 1269-050 Lisboa, Portugal

lissabon-portugal-36
Drinkar och brudar
lissabon-portugal-40
Trendig så det står härliga till, väldigt schysst miljö.

Att göra i Lissabon – staden med känsla

Strandpromenaden

Kilometer efter kilometer sträcker sig Lissabons strandpromenad som med fördel kan motioneras på eller bara strosa sig fram längs. Det bästa av allt, den kommer inte ta slut.

Rekommenderar: Att gå strandpromenaden på eftermiddagen då solens hetaste strålar gett vika.

lissabon-portugal-16
Kanske inte den varmaste eller charmigaste bilden, men ändock – en strandpromenad.

LX Factory

Lissabon har två broar som binder samman staden, Vasco da Gama-bron till öst och 25:e april-bron till väst. Under den senare finns området LX Factory som består av små och designbutiker, caféer, några klädesbutiker och hantverk. Vi hade turen att vara där en söndag då det dessutom är marknad och ett myller av second hand-kläder, egenproducerade delikatesser och smarta prylar.

Rekommenderar: Den lilla bokaffären Ler Devagar är minst sagt fascinerande.

lissabon-portugal-12
En bokhandel – inte som vilken annan som helst.

Stadsdelen Alfama

Lissabons äldsta stadsdel (inte att blanda ihop med Bairro Alto som betyder det gamla kvarteren men snarare är känt för sitt pulserande nattliv) och det område där backarna är som värst men husen som belöning är som vackrast. När vi var där förbereddes hela området för festivalstämning när varenda gata skulle pyntas och mängder av tillfälliga mat-hak höll på att byggas upp. Är säker på att områden även under alla andra dagar om året är högst levande och fyllt av portugiser som lever sitt vanliga liv.

Rekommenderar: Att bara gå omkring. Utan mål, välj den gata som känn mest intressant, se vart du hamnar.

lissabon-portugal-27
Fantastisk street art
lissabon-portugal-28
Alfama med Lissabons historia tecknad i en serie på väggarna i tunneln. Detta är en offentlig toalett – bättre kölektyr får en leta efter.
lissabon-portugal-8
Alfama pyntas för festival

Strandhäng på lagom avstånd i Cascias

En av de sakerna som gör Lissabon till ett så populärt resmål är närheten till stranden. Inom pendeltågsavstånd finns det mängder av stränder att välja mellan och alla finns tydligt redogjorda för här. Cascais är en av de större orterna längs kusten där det finns mer att göra än att bara ligga på stranden. Isande kallt vatten i slutet av maj men enormt skön sand och fina omgivningar.

Rekommenderar: Att vara på tågstationen übertidigt eller köpa biljett på obekväma tider innan. Vi väntade säkert 30 minuter på att stå i kö.

lissabon-portugal-44
Det första jag möttes av när jag klev av tåget
lissabon-portugal-45
Skön strand i Cascias med mycket att titta på
lissabon-portugal-51
Lillasyster agerar modell.

Tillflyktsorten Sintra

De forna rika royalisterna i Portugal byggde upp sina sommarslott i Sintra där temperaturen är svalare och utsikten fantastisk. Som en disney-kuliss i verkligheten och tusentals turister. Den som vill göra allt behöver ett gäng dagar men jag som läst på ordentligt hos Cathinkas blogg och visste precis vad jag ville. Hann göra en Cascais – Sintra tor inkl två slott på knappa fem timmar. Mycket nöjd!

Rekommenderar: Att betala för en tuctuc som kör dig till de ställe du vill besöka. Det finns shuttle-bussar men då får du ägna en stor del av dagen till att köa. Bra skor är ett måste.

lissabon-portugal-56
Quinta da Regaleria – topp-ettan på tripadvisor för Sintra
lissabon-portugal-57
Quinta da Regaleria i all sin prakt
lissabon-portugal-62
Nationalpalatset, Palacio Nacional da Pena, Pena Palace – kärt barn har många namn på olika språk.
lissabon-portugal-58
Finn en Linda
lissabon-portugal-63
Vem vill inte ha en sån här trädgård?

Förflytta dig

Möjligheterna att ta sig fram i Lissabon är många och alla har sina fördelar. Inget slår att gå men när orken i benen viker då är det tur att det finns många andra alternativ.

Bästa sättet att uppleva Lissabon, som så många andra städer, är till fots. Bra skor är ett måste men även bekväma kläder. Det en hel del kullar upp och ned och det finns en överhängande risk om att du få lite andnöd, kommer svettas en aning som får träna vaderna rejält.

lissabon-portugal-67
En av många trappor

Spårvagn

Bör upplevas! Linje 25 och 28 körs av gamla tåg och ger bäst överblick över stan och passerar många av de mest klassiska ställena. De flesta tåg vi såg vad dock väldigt fulla så ett tips är att välja tider på dygnet när inte alla andra vill åka

Tuctuc

Fanns det mängder av. Ett smidigt sätt att ta sig fram och dessutom möjligt att få lite privat guidning. Finns för två – sex personer och hade fast pris på 5 euro per person nästan vart inom stan vi än åkte.

Taxi och Uber

Taxt var relativt lätt att få tag på. Kändes säkert och hade taxameter. Relativt billigt. Uber var som väntat snäppet billigare och funkade fint de gångerna vi använde det.

Metro/regionaltåg

Upplevde jag som lite krångligt, men säkerligen inte värre än Stockholm. Krävdes olika biljetter beroende på tåg, var väldigt långa köer till info-diskar och automater samt gick i automaterna bara att köpa en biljett i taget. För oss som var 10 pers tog det en kortare evighet att få ut alla dessa.

lissabon-portugal-17
Tågperrongen mot Cascais

Avslutningsvis

Som ni märker – Lissabon är en stad för alla dina sinnen. Har du fler tips som jag borde ta med mig till min nästa resa, lämna gärna en kommentr.

Reseprocenten för Madeira och Lissabon går till WWF för deras verksamhet för att bevara haven.

Mer läsning om Portugal och Lissabon

Bloggarna På vift av Cathinka och Bortugal av Åsa har skrivit många fina inlägg om Lissabon

Mina tidigare inlägg om Portugal är: Överraska mamma på Madeira, Vad vi gör som mest på Madeira och Hälsning från ett välkaklat Lissabon.

5 thoughts on “Att smaka, se och göra i Lissabon – en cityguide för dina sinnen”

    1. Då är det bara att packa väskan en gång till för oss. Inte ett dugg jobbigt.
      Det är du som ska ha tack för all inspiration!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.