Att göra runt sjöarna Bled och Bohinj i Slovenien

Posted on

Sjön Bled i Slovenien är välkänd men jag gillade doldisen Bohinj ännu mer. I området finns mängder av aktiviteter och saker att göra. Jag lockas framförallt av de slovenska landskapen och mysiga samhällena som växt fram längs vattendragen.

Slovenien är sagolikt vackert och jag blev förälskad från första stund jag kom in i landet. Trots att det regnade. Det händer sällan att jag vill åka tillbaka till länder, oftast vill jag hellre se något nytt. Med Slovenien är det annorlunda och det är ett mycket gott betyg.

Slovenien
Lätt att bli kär i de här landskapen

Jag korsade landet med bil från söder till norr (tog cirka två timmar) och stannade till i Ljubljana och de nordvästra delarna. Där upplevde jag omgivningarna kring sjöarna Bled och Bohinj, ett hörn av Triglav nationalpark och den lilla byn Tržič med tillhörande fors.

Jag var där under högsäsong när det var mulet under två tidiga mornar så det påverkar nog både upplevelsen och antalet människor som var i området. Utifrån detta så kommer här mina tips på vad du kan göra i nordvästra Slovenien – det finns nämligen så mycket mer än bara Bledsjön att se.

Göra omkring sjöarna Bled och Bohinj

Sjön Bled

Jag vet inte hur Bledsjön i Slovenien fick ett så gott rykte som en så otroligt vacker sjö men den låg i alla fall högst upp på min lista över Slovenienstopp. Så här i efterhand ska jag säga att jag ärligt är lite besviken utifrån de upphåsade förväntningarna. 

Jag vill inte skriva ned Bledsjön, det är minst sagt vackert. Men, det är varken den klaraste, blankaste, vackraste eller mest magnifika sjö jag sett. Det är en sjö. En sjö som är fint omgiven, som helt klart är värt ett besök för den som är i krokarna men jag skulle inte sätta upp Bledsjön som något måste att bygga upp hela sin semester kring. 

Det var visserligen ingen strålande sol och jag gick aldrig upp till slottet för att få utsikten så kanske är det den pusselbiten som saknas för mig. Många sjöar blir klarare lite ovanifrån än precis vid vattenytan. 

Aktiviteter vid/på/i Bledsjön

Det erbjuds mängder av aktiviteter i sjöområdet, de flesta med betoning på fysisk rörelsen

 • Gå ett varv runt sjön – den kanske mest klassiska aktiviteten. Cirka 6 km i omkrets, tar en dryg timme att promenera runt.
 • Åk roddbåt till ön – erbjuds på flera ställen runt sjön för olika många personer. Ett prisexempel är 20 euro för 4 pers i en timme.
 • Hyr en SUP – Stand up paddle board finns snart vid varenda horisontellt vattenläge runt om i världen, så även i Slovenien. Cirka 10 euro/timme.
 • Gå upp till slottet – räkna med lite höjd puls och flämtande andedräkt under stigningen upp till slottet. Lär vara fin utsikt över sjön.
 • Hyr en kajak eller kanot – både för proffs och nybörjare. Finns paddelbanor längs med hela sjön så det går att få upp rejäl speed utan att krocka. Finns exempelvis vid sjöns västra sida.
 • Låna en cykel – och  utforska lite större områden i exempelvis Triglav nationalpark.
 • Åka sommarrodel – precis vid sjön finns en slalomliknande backe med en ringlande orm längs hela backen. Det är ingen orm, det är sommarrodel för den som söker adrenalinkickar.
 • Bada – kom ihåg det självklara. Vattnet hinner bli riktigt varmt under sommaren i den lilla sjön och det går att komma i vattnet runt nästan hela sjön men finns mer uppstyrda badplatser vid Bled Camping och hotellet närmast city.
Bled
Klassisk bild på Bledsjön med slottet och kyrkan som speglas i sjön.
Bled
Tidig morgon när gårdagens tunga regnmoln ännu inte lättat från bergen
Den omtalade ön som det går att åka roddbåt till. Samma kyrktorn som på bilden ovan.
Bled
Roddbåt som bara väntar på att få ge sig ut på en tur
Bled
Stand up paddle board, åtminstone för en av dem. Den andra verkar köra en sittvariant.

Sjön Bohinj

En knapp timme från Bled sjön finns Lake Bohinj. Mycket större, utan slott eller fin ö att ro till. Sjön är omgiven av maffiga berg och med en helt annan känsla än Bled. Här kliver du rakt in i vardagen för lokalbefolkning som är på utflykt. Visst finns det turister och långväga gäster men allt känns luftigare och lite mer stillsamt än i Bled. Jag skulle alla dagar i veckan välja Bohinj om jag sökte en sjö att hänga/slappa/aktivera mig vid framför Bled.

Aktiviteter vid/på/i sjön Bohinj

Flera av aktiviteterna ovan går även att göra vid sjön Bohinj så som att bada, SUP:a, paddla kajak/kanot och vandra. Utöver detta finns även:

 • Motordriven båt – Roddbåtarna är utbytta mot en större motordriven båt som har sin kaj intill bron.
 • Gondol – I den västligaste delen av sjön i Ukanc finns en gondol.
 • Skärmflyg – I nordöstra hörnet av sjön finns även möjlighet att testa skärmflyg.
 • Stränder – Bra stränder finns lite här och där, främst på nordsidan där det inte går någon bilväg. 
Bohinj
Huvudbron över vattendraget som leder till sjön Bohinj
Bohinj
Sjön Bohinj – inga utsikter att klaga på här inte
Bada lite
Bohinj
Brygga över en bro. Hoppas på att kunna göra sånna här all over the world tills jag är minst 85 år.

Soteska Vintgar

Hela det bergiga Balkanområdet är fyllt med forsande vattendrag. Det ena mer populärt, välkänt och dramatiskt än det andra. 10 minuter från Bled finns Soteska Vintgar i Podhom som är ett av de mer välbesökta i området. Kön ringlade sig lång när jag kom dit strax efter kl 10 och ännu längre när jag lämnade området nästan två timmar senare. Jag gissar att jag var lite mätt på trängsel, vattenfall och forsar efter både vandring till Theth och Plitvice för några spontana glädjetjut blev det inte. MEN, det är vackert, vattnet är glasklart och skiftar i grönt.

Promenixen består till stor del av uppbyggda trädäck vilket ger en nära känsla till vattnet. Målet är ett vattenfall som garanterat är mer spännande när vattenflödet är högre och det är vägen till målet som är häftigt. Hela den här aktiviteten passar utmärkt för barn, det tog en dryg timme att gå fram och tillbaka. Jag kan tänka mig att de skulle finna mer nöje än mig av de häftiga forsarna och frodiga landskapet.

Vintgar
Prommeniprommena -mot vattenfallet i Vintagar
Vintgar
Vintgar – Vackert det måste jag medge
Vintgar
Väldigt många stenar. staplade av väldigt många människor från hela världen. Fint på något sätt.
Tydligt retro-budskap i Vintgar
Åt lunch på restaurangen precis utanför parken som hade en sån här fin bakgård med kryddväxter

Stara Fužina

Jag valde att köra via väg 905 från Vintgar till Bohinj. En slingrigare, längre, långsammare men också vackrare väg än huvudvägen. Då passerade jag Stara Fužina som är en vanlig slovensk liten by, men en ovanligt gullig sådan. Pelargonerna i alla nyanser av rött, rosa och lila pryder varje fönster. Fäbodarna av slitet virke är hässjat med hö, gamla utdaterad verktyg skrotar i ett hörn, de gröna slätterna som breder ut sig. Här finns mängder med boendemöjligheter i små personliga Guest houses. Jag stannade till en halvtimme och insöp atmosfären, klappade på hästmule och fotade.

På vägen mot Stara Fuzina
Var tvungen och stanna för att fota detta urcharmiga hus med en gumma som lagt ned sin själ i blommorna
Stara Fuzina
Det typiska slovenska alphuset

Tržič

Tržič är en annan gullig by 20 minuter från Bled med en urmysigt gågata. Söta caféer, en vacker kyrka, välmålade fasader med blommor och så en fors som rinner genom staden. Jag ville bo på familjeägda Hotel Sluga efter de varmaste rekommendationerna av en vän men det var helt fullbelagt. Jag var där tidigt så staden höll just på att vakna, kan tänka mig att det är mer liv och rörelse på eftermiddagen. 

Trzic
Pittoreskt i förnamn och Charm i efternamn
Trzic
Fikade aldrig här men såg mysigt ut. På huvudgatan i Trzic. Notera även hjärtat till höger – sånna hängde längs hela gatan.
Ett sånt här fönster vill jag ha så jag kan ropa till folk på gatan

Lilla nationalparken Dovžanova soteska

Fem minuter från Tržič finns Dovžanova soteska, litet grönområde som passar utmärkt för vandring och cykling. På mitt hotell sa de att denna park inte är något speciellt men efter tips samma vän som tipsade om boendet i Tržič  ville jag ändå dit. Där var det otroligt stillsamt och jag var nästan helt ensam på förmiddagen. Jag körde tills jag såg en parkering för 6-8 fordon. Därifrån gjorde jag minivarianten och gick en sväng längs vattendraget, sörplade källvatten och hade fotosessionen med mig själv. Kan tänka mig att även detta uppskattas av barn. Den lite äldre och modiga kan hoppa mellan stenarna, de mer stillsamma och yngre förmågorna kan välja promenadstigen. Jag valde den senare. 

Det ser mer dramatiskt ut än vad det är, bara en vägtunnel. Men kan tänka mig att barn kan gå igång fullständigt på detta.
Dovzanova soteska
Resultatet av min fotosession, jag sitter mitt i vattendraget i Dovzanova soteska.

Praktiska tips om Bled och Bohinj

Avstånd: Det område jag rörde mig inom tar 60-90 minuter att köra från sina ytterlägen så det är inga avstånd att tala om. Flera stopp hinns med på en dag.

Boende: Finns i flera varianter och prisklasser. Jag såg flera med vandringsryggsäck som tältade, husbilar, guesthouses och hotell. Det går antingen att bo i Bled eller Bohinj alternativt en bit utanför där det är billigare och inte blir fullbokat lika snabbt. Eftersom det inte är några avstånd och jag hade bil gjorde det mig inget att bo en bit utanför. Jag bodde på hotel Grajski Dvor i Radovljica och utgick därifrån. Inget märkvärdigt, prisvärt för dryga 400 kr/natten.

Parkering: I Bled kan det vara svårt nära sjön, särskilt efter kl 10. Jag betalade 5 euro för en halvdag till parkeringsvakt. I Bohinj var det inga problem trots att jag kom kring kl 14. Även där betalparkering med tydliga anvisningar. Parkeringar finns markerade på maps. Vintgard hade uppstyrd gratis parkering.

Inträden: 5 euro till Vintgard, annars gratis.

Den rutt jag körde och hänvisar till i inlägget

Mer läsning om Slovenien och Balkan

Om sjöarna och nordvästra Slovenien har Come fly with my skrivit om här och Everyday explorers här och här.

Min vistelse i Slovenien inföll under min roadtrip i Balkanområdet. All inlägg från den resan finns under taggen Balkanroadtrip och här finns alla inlägg om Slovenien

19 thoughts on “Att göra runt sjöarna Bled och Bohinj i Slovenien”

 1. Har hört tidigare också att Bohinj är no så fin som Bled. Så är det nästan alltid, att en plats blir känd, men egentligen finns det en annan lika bra plats som inga turister vet om. 🙂
  Nu efter Albaninen har vi kommit fram till att nästa drömdestination i Europa för oss är Slovenien.

  1. Hur fan kan Du skriva “Hela det bergiga Balkanområdet är fyllt med forsande vattendrag.” när Du defacto är i Juliska alperna! Missa Du geografin i skolan eller var det dålig undervisning!

 2. Amen!!! Förstår inte heller storheten med Bled. Ett av mina stora resefrågetecken faktiskt. Får testa Bohinj nästa gång för ja, Slovenien vill man återvända till.

  1. Du vet säkert själv svaret på varför Du ej förstår storheten med Bled. Uppenbarligen ser Du ej charmen i den lilla ön, borgen vid bergskammen, vattnet som skiftar i färg med ljuset och Alperna i bakgrunden.

 3. Kul att du gillade Bohinj och Tržnič! Vi hade samma känsla med Slovenien, att hit ska vi återvända. Vi får ser när det blir. Troligtvis när barnen är lite större så att vi kan göra lite längre vandringar.

 4. Jag frågar mig hur Du kan beskriva Slovenien som ett Balkanland och ej uppmärksamma att en stor del av Slovenien består av Juliska alperna – för Du menar väl ej att Juliska alperna är del av Balkan?

  1. Menar inte att Juliska alperna är en del av Balkan. Jag gjorde mitt besök i Slovenien under en resa som mestadels rörde sig några av Balkanländerna men om jag beskriver Slovenien som ett balkanland någonstans får du gärna säga till. Ser inte att jag gjort det i det här inlägget.

  2. Fy faan vilka otrevliga inlägg. Var sugen på att besöka Slovenien men om kulturen och människorna är är det minsta likt dig så avstår jag. Tänk att en kommentar på internet kan påverka så mycket. Tack för att du visade er riktiga sida.

   1. Hej Jasmina
    Nu förstår jag inte riktigt. Vad är det som är så hemskt skrivet att du inte kan åka till Slovenien? Jag är från Sverige och har bara varit där på besök och älskar allt jag upplevt av det landet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.