Ishotellet i Jukkasjärvi – att sova i kallt rum

Posted on

Sova kallt på ishotellet i Jukkasjärvi, hur är det egentligen? Isande kyla in i benmärgen eller bara friskt och skönt? Efter en natt i en säng gjord av is, på en renfäll i den varmaste sovsäcken konstaterar jag att upplevelsen är precis så minnesvärd som jag hoppats på. 

Vad tänker på när du hör ishotellet och vad hur tror du att det är att sova på ett ishotell i minusgrader? Som mina vänner, att toalettsitsen är gjord av is och att det bara går att duscha kallt för annars smälter isen? Eller som mig att det kommer vara kallt 24/7 i alla rum och att varma kläder är min enda räddning? Tänk så fel en kan ha. Ishotellets anläggning består av flera varma hus byggda enligt konstens alla regler och ett stort hus byggt av snö och is där det endast finns sovrum och där en endast spenderar natten.

ice hotel jukkasjärvi
Ishotellets ingång

Varma och kalla rum på ishotellet i Jukkasjärvi

På ishotellet finns flera typer av rum, både varma och kalla i alla prisklasser. Från något högre än ”vanliga hotellrum” till avsevärt mycket högre än en random bröllopssvit. Den som vill uppleva ishotellet men inte sova kallt kan välja något av de varma rummen. Priset skiljer sig ganska mycket och att sova i ett kallt rum under en helg kostar som en hel europaweekend. Du betalar för en upplevelse. En världsunik upplevelse som folk flyger från andra sidan jorden för att få vara med om och det är ett minnet för livet. Med det perspektivet får priset andra dimensioner. Vi valde att sova i det billigaste kalla rummet på en vardag. På så sätt fick vi sova kallt på ishotellet, utan den unika lyx som sviterna har, men ändå samma kalla upplevelse. Optimerat om du frågar mig.

ishotellet jukkasjärvi
Vårt kalla ”standardrum”
Kalla rum ishotellet
Ett av de unika designade rummen

Smidig gå-till-sängs-procedur

Ishotellet har löst hela sömnproceduren supersmidigt. Vi fick ett skåp där alla våra grejer kunde låsas in. I anslutning till det fanns dusch, bastu, toalett och ombytesrum. Vi gjorde oss redo för kvällen (kissa, borsta tänderna, kliva i underställ och dra på en toppluva) gick till uthämtningsstationen. Där dividerade vi några minuter om vi skulle sova i separata eller en gemensam sovsäck. Jag tror ni själva kan räkna ut alla risker med att sova två i samma sovsäck med olika kroppstemperatur, rörelse, svårare att hålla säcken tät och varm osv. Vi valde till slut romantik före komfort och tog en dubbelsovsäck.

Tog på oss lånestövlarna (så våra vanliga skor kunde stå varma inomhus i skåpet) och med sovsäcken runt axlarna traskade vi till vårt kalla rum. Klev in i vårt snöbeklädda rum, drog för skynket för dörren och kom fram till sängen. Visst sov vi i en sängram gjord av is och på en renfäll men där emellan fanns en mjuk och skön bäddmadrass. Efter mycket möda och stort besvär låg vi båda raklånga i sovlakanet inuti sovsäcken och där och då blev jag övertygad om att jag skulle sova gott. Och som vi sov. När det blev lite kyligt om ena sidan var det bara att vända sig om och lägga andra sidan mot Erik och så blev jag varm igen.

Sova på ishotell

img_6425

Lingondricka vid sängkanten

Vid 7 blev vi väckta av en ljuvlig röst som kom med varm lingondricka. Bästa tänkbara start. Jag hade sovit utan strumpor vilket är ett gott tecken på god temperatur. Kände mig fräsch och stark tack vare att ha andats frisk luft en hel natt. Vi kravlade oss ur sovsäcken och tog oss in i värmen där en bastu väntade på oss. Men först var jag bara tvungen att hoppa i overallen igen och springa ut för att fånga morgonstrålarna. Alltså, tacksamheten över livet. Insikten om hur mycket magi som går att uppleva i mitt eget land. Tillbaka in, in i bastun, på med torra varma kläder och sen mot en härlig frukost.

img_6434
Isblock redo för dagens skulpturaktivitet för gäster som vill prova på
img_6442
Morgonstund har guld i mun

Bra att veta om att sova kallt på ishotellet

 • I rummen är det -5 grader oavsett hur kallt det är utomhus, så bra isolerar snön
 • Ta med en mössa som går att dra ned över näsan, det är skönt
 • Stoppa ned mobil och annat du vill ha med dig i en lånevante och lägg i sovsäcken så är det större chans att batteriet håller hela natten
 • Ha med dig ett extra ombyte till morgonen därpå så du får byta till helt torra kläder, mitt underställ var fläckvis svettigt efter en natt i en väldigt varm sovsäck
 • Läs mer på ishotellets hemsida

Vad har du för föreställningar om hur det är att sova kallt på ishotellet?

11 thoughts on “Ishotellet i Jukkasjärvi – att sova i kallt rum”

 1. Men så himla mysigt det låter. Ska def komma ihåg till mitt inlägg om ishotellet. Jag har ju inte sovit där bara tagit en kall drink i hotellbaren och knallat runt överallt. Men magiskt vackert är det. Älskar det. Efter att ha läst ditt inlägg vill jag dock gärna sova där, om jag någonsin finner tvåsamheten igen då dvs. Just nu singel, lockar inte så mycket. Fint inlägg.

  1. Ser fram emot att läsa om din upplevelse och se mer om vilka likheter och olikheter som vi upplevde. Jag skulle säga att det varit lika mysigt att sova där med en kompis i varsin sovsäck så tvåsamheten är inte den avgörande mysfaktorn 🙂

  1. Det var det på många sätt. På ett sätt som att sova i ett vanligt tält, på ett sätt så långt ifrån allt annat jag upplevt. Hoppas du får uppleva det nån dag!

 2. Hm blev lite sugen på att sova där nu ändå 😉 Efter att vi var där och kikade runt, tänkte jag att det kändes som otroligt slöseri med pengar om man inte hade råd med de där superlyxiga rummen. Alltså älskar själva hotellet, men brrrr så kallt att sova där. Men det låter ändå väldigt mysigt! Åtminstone om man är där med sin kärlek 🙂

  1. Ja, det är klart att det är en slant och då gäller det ju att se det som mer än en övernattning, det är en upplevelse och något jag kommer minnas for the rest. Absolut att det var mysigt att sova där med partner men jag tror att med en kompis i varsin sovsäck kan vara minst lika mysigt. Håller även med dig om att hotellet som helhet ju är superhäftigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *