Medvetet porträtt: Kassandra och Palma

Posted on

Medvetet porträtt om en weekendstad som är trendigare än någonsin. Läs om Kassandras förklaring till varför uppfattningen om Palma och Mallorca kunnat förändras så mycket över tid och få heta tips från som verkligen vet. 

 

 

Snabbfakta om Kassandra

 • Namn: Kassandra Smith
 • Bosatt just nu: Stockholm
 • Relation till Palma: Mitt andra hem. Bott där totalt 3.5 år mellan 2010 och 2015. Besökte senast 6 veckor sommaren 2016.
 • Sysselsättning: Kampanjledare Röda Korset
 • Favoritplats i Sverige: Ingen. Det är mitt straff att bo här.

fullsizerender

Om Palma

Ur mitt perspektiv har Mallorca som resmål gått från het turistdestination till ett B-charter alternativ alla åker till i folkmun kallat Mallis för att idag vara trendigare än någonsin. Inte minst när det kommer till öns största stad Palma. Jag undrar varför och Kassandra har svaret.

”Mallorca har haft sina cykler med tre-fyra pikar sedan 50-talet. Det beror på vilka som reser dit, vilket ursprung och vilken bakgrund. Överklassen vill inte åka dit arbetarklassen är och därför går det i vågor.”

Kassandra berättar att det finns olika platser dedikerade till olika grupper, vilket gör det till en splittrad ö. De olika platserna har varit inne eller trendiga under olika perioder vilket också avgör hur intressant Mallorca upplevs av olika personer. Det finns fyra huvudsakliga grupper av människor som åker till Mallorca.

 1. Friluftslivsfolk – De som vill nyttja Mallorcas är bergighet. Det finns de som åker dit för att vandra vackra vandringsleder och de som åker dit för att elitträna inför cykeltävlingar – alltså hela spektra.
 2. Barnfamiljer eller tonårsgäng – främst från Tyskland och England men även norra Europa. Dessa åker vanligtvis på charter och håller sig mest i vissa avgränsade turistområden.
 3. Kulturpersonligheter – konstnärer och poeter som bosätter sig i traditionella byar för att antingen återhämta sig eller inspireras. Några av de största verken är skapade på just Mallorca.
 4. Överklassresenärer – personer som äger en yachtbåt och gör sommarsäsongen i medelhavet stannar ofta till i Palma.

De olika gruppernas strömningar påverkar Palma och under de sju åren som Kassandra har erfarenhet av har områdena där folk umgås, äter och festar bytts ut och förändras. Det som för några år sedan var ett nedgånget drogtätt område är idag ett livligt restaurang- och barområde.

För svenskar har Mallorca länge varit ett charterresemål. De senaste tre-fyra åren har dock Palma som weekendstad blommat upp. Kanske har det varit ett högst medvetet val av resebolag och journalister att börja prata om Palma istället för Mallorca. Mallis som sen länge associerats med så mycket samtidigt som Palma varit ett oskrivet blad. En ny weekendstad har skapats i ett redan etablerat turistområde och varumärket Palma har kunnat fyllas med något nytt.

6d667638-291c-4dde-894f-c671a616b555

Det finns en len ton i Kassandras röst när hon pratar om Palma och hon beskriver det som att hon varje gång hon kommer dit upplever sig vara störtförälskad på nytt. ”Palma är den enda plats på jorden där jag aldrig känt mig ensam. Jag kan vara själv, men jag känner mig inte ensam.” Kassandra har sina teorier om varför det är så.

Palma är en stad med mycket folk i omlopp. Säsongsarbetare på reseföretag, personal till yachter och andra båtar, folk som flyttar dit för att jobba med infrastrukturen för alla turister på restauranger och taxis. Gemensamt är att nästan alla åker dit utan familj. Alla åker dit med samma förutsättningar. Alla vill finna vänner och socialisera. Det ses inte som konstigt att sitta själv på ett café eller i en bar. Samtal skapas och det byggs en gemenskap som grundar sig i att många är där utan ett socialt sammanhang till en i början.

På frågan om vilka som kommer åka framöver till Palma leverera Kassandra ett trovärdigt svar. Yachtfolket är där för att stanna, barnfamiljerna likaså. De som kommer resa till Palma framöver är framförallt par i 30-årsåldern från övre medelklassen som vill möta det trendiga Palma.

palma

En weekend i Palma? Kassandra rekommenderar:

 • Promenera hela strandpromenaden. Den tar totalt tre timmar från den ena sidan till den andra.
 • Gå till El Molinar och ät middag. Ta dig ett kvällsdopp på vägen tillbaka hem om vattnet är varmt.
 • Ta lokalbuss nr 3 till ändhållplatsen och nyttja någon av de tre fina stränderna som finns där. Illetas och Cala major. Illetas har två stränder till höger och en till vänster. Här finns något av öns klarblåaste vatten.

fullsizerender_2

 • Ät riktiga spansk tapas men undvik de värsta turiststråken med plastmenyer. Du får smaklösa halvljumna rätter ihop med dålig olja. Det är värt att gå ifrån de värsta turiststråken.
 • Var modig och testa tapas du inte känner till sedan innan som tex: Tumbet, en ugnsbakad grönsakslåda eller en kall sallad med saltad fisk. Ät även Grillad pulpo, bläckfiskfilé, som är haloumiliknande i konsistensen.
 • Boka bord på Koh, Kassandras favoritrestaurang. En vietnamesisk restaurang med spanska och franska undertoner – fantastiskt prisvärt och underbar mat.
 • Strosa omkring i Santa Catalina, ett av de mest populära områdena just nu och njut av restauranger från världens alla hörn och uteserveringar runt varje hörn.
 • Gå vandringsleden i byn Alaro och ät middag på närliggande lammrestaurangen ” Es Verger”. En restaurang som ligger i inkastad i sidan av en grotta i slutet av leden där du kan få utsökt lokalt lamm framför öppen spis. Passar sig framförallt under Palmas kallare månader(januari –mars).
 • Lyssna på ett av alla liveband – Varje kväll finns det flera alternativ att välja mellan och är du vågad kan du även joina in en open-mike-night på till exempel Agua Bar i stadsdelen La Lontja (fredagar och söndagar).
 • Har du en extra dag? Njut av magin i byn Deia, käka apelsinglass i Soller eller bada på stranden Es Trenc. Mallorca har ett utmärkt bussnät som kan nyttjas.

img_0215

Kassandras tips till dig som funderar på att resa till Palma

 • Hoppa bara över turistområden som Magaluf, Plama Nova och Arenal. Om du är barnfamilj som gillar all-inclusive kanske dessa områden är precis vad du ska välja men var beredd på att det kommer vara packat och skrikigt.
 • Det är ett katolskt land och under högtiderna stänger affärerna och många gator och torg blir väldigt tomma. Detta har även sina framsidor då vissa högtider också firas stort. Samtidigt som midsommar firas här hemma så fylls stränderna på Mallorca med människor, eldar och BBQ. Värt att uppleva och kallas; Fiesta de Sant Joan.
 • Åk dit i sep-okt. Då är Mallorca utan tvekan som allra finast, motsvarande svensk augusti. Vattnet är varmt, det finns en magi och rofylldhet när högsommaren tar slut. Februari-mars är de kallaste och tråkigaste månaderna men i slutet av februari står vanligtvis mandelträden i blom och tusentals vita blommor fyller åkrarna runt Palma med en fantastisk doft.

palma-1

Om att resa medvetet

Det märks att Kassandra älskar havet och är uppenbart sorgsen och upprörd över att Medelhavet är så smutsigt och att det framför allt är turister som skräpar ned. En slutsats de organisationer som arbetar med detta dragit är att det är dött lopp att få ägarna till de lyxiga yachterna att sluta droppa allt överbord. De har istället börjat lobba mot personalen ombord på båtarna som ju valt att leva båtlivet just för att de älskar havet. Vilket också börjat ge resultat.

Kassandras konkreta tips för att bli en mer medveten resenär

 • Se dig om i Europa – kanske finns allt det du söker för din semester här i närheten. Istället för att åka till Thailand och Dominikanska republiken som ju sliter mer på miljön kanske du ska välja exempelvis Palma.
 • Håll nere ljudvolymen på nätterna – Visa respekt för de som bor där. Även om du har valt att förlägga din semester i Palma och vill festa högljutt hela natten finns det mängder av invånare som behöver sova för att kunna servera dig frukost dagen därpå.
 • Ansträng dig för att lära dig åtminstone hej och tack på det lokala språket. – Visa lite intresse för vart du hamnat och att du som besökare är beredd att anpassa dig efter där du är.
 • Släng inte bara ditt eget skräp – plocka även upp det som riskerar att dras med ned i havet. Det finns inte samma organiserade städande som i Sverige och här gäller principen många bäckar små.
 • Köp en Adidassko – från återvunnen plats som plockats upp från haven. Läs mer här

Foton tagna av Kassandra Smith

Nästa medvetna porträtt kommer 1 april 2017.

Om medvetna porträtt: Den första i varje månad publicerar jag ett porträtt med en person och en plats som ligger den personen varmt om hjärtat. Målet är att ge fler perspektiv på vad medvetet resande är för andra än mig själv och dessutom bjuda på ännu mer inspiration från en annan persons point of view.

Tidigare medvetna porträtt:

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *