Flyg ansvarsfullt – KLM:s initiativ Fly Responsibly & vad jag tycker om det

Posted on

Kan ett flygbolag ta ansvar för ett hållbart flygande på ett trovärdigt sätt? KLM gör ett försök med sitt flyg ansvarsfullt och om det har jag en massa åsikter såklart.

KLM:s inititiv Fly Responsibly

Det Nederländska flygbolaget KLM har precis släppt ett nytt initiativ som de kallar Fly Responsibly – Flyg ansvarsfullt. Genom initiativet vill de ta ledartröjan för att skapa ett mer hållbart flyg men istället för att göra det på eget hand, varje flygbolag för sig, vill de göra det tillsammans med branschen.

Så här skriver de i sitt pressmeddelande

Med initiativet Fly Responsibly hoppas KLM ena branschen och inspirera till kunskapsutbyte och samarbete inom hållbarhet och forskning. Plattformen fungerar som en kunskapshub med best practice från KLM.

På en snajdig webbsida har de tre övergripande rubriker.

Vad vi gör

Där beskrivs hur de utveckla hållbart flygbränsle, deras projekt för klimatkompensation som kunderna erbjuds, hur de hanterar avfalls- och återvinningsprocess, hur de är en hållbar arbetsgivare och vilka lokala utvecklingsprojekt de stödjer.

Vad du kan göra

Där beskrivs vad vi som kunder kan göra: Klimatkompensera flygandet, välja andra transportmedel än flyget och de många små stegen som att packa lättare, välja eko-boende osv.

Vad industrin kan göra

Där beskrivs att industrin behöver göra det lättare för kunder att klimatkompensera, att makthavare inom politik och industri behöver mötas och samarbeta, hur biobränslet ska öka och hur framtidens flygplan kan utvecklas.

KLM-fly-responsibly-flyg-ansvarsfullt
Print från webbsidan, tyckte faktiskt den var väldigt intressant att läsa igenom

Tar emot Fly Responsibly med vänlig skepticism

Min grundinställning är att alla typer av initiativ från den egna industrin som låter lite för bra för att vara sanna ska tas emot med vänlig skepticism. Inte avfärdas, inte skjutas ned men heller inte omfamnas och hyllas. Jag är helt övertygad om att KLM och många andra flygbolag lääängtar efter den dagen då deras produkt inte är så miljöskadlig som den är. Det måste vara ett ständigt ok att verka i en bransch som orsakar så mycket skit samtidigt som det möjliggör så mycket gott.

Samtidigt är jag lika övertygad om att KLM och alla andra flygbolag inte är det minsta intresserade av att minska sin vinst. Alla sådana här typer av initiativ är gjorda för att de tror att affären kommer vinna på det i längden. Det i sig behöver inte vara dåligt men bolag tar generellt inte affärsmässigt dåliga initiativ.

Mina tankar om att flyg ansvarsfullt

Stor del handla om klimatkompensation

…och det är ju tyvärr som med alkoholskatt, den som blivit nedslagen är lika sårad och skadan är fortfarande skedd även om det planteras träd eller finns sjukvård tillgängligt.

Modigt och moget

…att ha med en punkt om att individen kan välja andra transportmedel än flyg. Det skapar trovärdighet. Och ja, tåget går ibland snabbare, som mellan Bryssel och Amsterdam t.ex.

De lägger inte allt ansvar

…på individen så som jag uppfattar att spel- och alkoholindustrin gör. Där ska konsumenten dricka/spela ansvarsfullt men det finns ytterst lite skryt om hur industrierna tar ansvar för att inte minderåriga ska få tag på alkohol/kunna spela exempelvis.

Allt grundar sig i en insikt om målgruppen

…vad de tror säljer. De har läst av vad kunderna vill ha och agerar därefter. De har insett vad som är viktigt och kanske kan de pusha det till att vi kunder snart ska betala extra för vårt bagage utan att de uppfattas som snåla i hållbarhetens tecken.

Teknisk utveckling är vägen framåt

…det är uppenbart att det är deras övertygelse. Och så även min. Jag hoppas att det finns personer som är villiga att investera i forskning och utveckling för att skapa markant mer bränslesnåla flyg, alternativ flyg som kan drivas av något fossilfritt.

Goodwill lär vara en stark drivkraft

…i tron om att det stärker affären. De är grymma på kommunikation, jag är imponerad över hur de förpackat det hela. Jag önskar att det fanns möjlighet till granskning så det inte bara är tomma ord och fluffiga initiativ men det blir svårt för mig som individ att följa upp så jag hoppas det mediegranskas.

Vad är den riktiga intentionen

…är det hållbarhet eller ekonomiskt vinst? När jag var yngre var jag mer cynisk och avfärdade den här typen av initiativ som green washing och goodwill men med åren blir det tydligare för mig att det kan vara båda såklart. Det ena måste inte stå emot det andra. Det intressanta blir när det faktiskt står emot varandra och då tror jag inte att KLM eller någon annan skulle välja hållbarhet före vinst. Så naiv har jag ännu inte blivit. Problemet är att vi aldrig kommer få veta när de står inför sådana knepiga situationer och hur de då resonerar och beslutar.

Vara lagledare förpliktigar

…det är coolt att de sträcker ut en hand på det här sättet och det skulle vara väldigt intressant att höra om hur deras konkurrenter ser på initiativet. Det låter ju fint att de vill samarbeta inom industrin, men vilka ska vilja joina och dela med sig på riktigt av sina kunskaper när det bolag som först har ett avsevärt mer hållbart flyg att erbjuda är den som kommer vinna mest marknadsandelar.

KLM-fly-responsibly-flyg-ansvarsfullt
Jag gillar allt som visar mig en hint om vad framtiden kan inbringa – V-formade plan t.ex.

Är KLM trovärdiga med Flyg ansvarsfullt?

För att svara på min egen fråga i början av inlägget – ja, jag tycker det. Jag tror på deras intention, på deras vilja och ambition. Och jag tror att det är flygindustrin som har mest att tjäna på ett mer klimatvänligt flygande och därmed är de som kommer investera mest pengar och energi i det. Inte på ett sätt så det minskar resandet med flyg (om de inte hittar alternativa affärsmodeller) men på ett sätt som kan förena deras egen ökade profit och Moder Jords välmående.

Vad tycker du om Fly Responsibly?

Hur ställer du dig till KLM:s framåtlutande position? Omfamnar du eller kastar du ut med badvattnet? Är de trovärdiga för dig eller är du mer skeptisk?

Här finns mina andra inlägg och tankar om flyg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.