Att göra i Åbo i Finland med fokus på mat och kultur

Posted on

Det finns en del trevligt att göra i Åbo. En perfekt helgresa för den som bor relativt nära Stockholm som vill besöka en nordisk stad med starka band till Sverige.

Under två dagar fick jag möjlighet att uppleva vad den finska staden Åbo erbjuder. Som vanligt när jag reser fokuserade jag på vad som finns att göra i Åbo och samlade på mig en del mattips jag gärna delar med mig av.

Kort kul fakta om Åbo

  • Åbo är Finlands äldsta stad, grundad på 1200-talet
  • I var och vartannat kvarter finns karaokebarer i olika storlek och stil
  • Åbo är en universitetsstad som har tre universitet varav ett är svenskspråkigt
  • I Åbo finns det 15 konst- och kulturhistoriska museer (om jag räknat rätt)
  • Över ån Aura går elva broar för bilar eller gångtrafikanter

Saker att göra i Åbo

När jag samlar ihop vad som finns att göra i Åbo blir det ändå en del. Inte minst för den som gillar kultur i bred bemärkelse. Alla de olika museerna gör at det finns något för nästa alla smaker.

Svenska Teatern

Åbo har två institutionsteatrar varav en är svenskspråkig. Det var på den som min syster spelade teatern Kalevala som var huvudanledningen till att jag reste till Åbo. Svenska teatern har tre scener och högkvalitativ teater med både fast och tillfälliga ensemblers.

Åbo slott och Åbo Domkyrka

I början av Åbos skärgård finns Åbo slott som byggdes på 1280-talet. Sedan dess har byggnaderna använts till många olika syften. Idag är finns både fasta och tillfälliga utställningar och guidade turer på slottet.

En annan klassisk sevärdhet är domkyrkan som byggdes på 1200-1300-talet men även den förstördes kraftigt i stadsbranden 1827. Praktfull utifrån men inte jättemärkvärdig insidigt är min korta sammanfattning.

Hantverksmuseet Klosterbacken

1827 brann tre fjärdedelar av Åbo och ett område som klarade sig från eldsvådorna är idag ett friluftsmuseum. Gamla hantverkstraditioner och hus och gårdar som visar hur människor bodde och levde. Lite som ett miniskansen utan djur.

Längs och på Aura Å

Längs ån Aura som flyter genom staden finns fina promenadstråk för både lunkare och motionärer. Det går att gå från färjeområdet förbi Åbo slott, gästhamnar och hela vägen upp till Korois, ett fornminnesområde. En total sträcka på cirka sex kilometer. Många vintrar fryser ån och då passar Åboborna på att gå, åka skidor och i bästa fall åka skridskor. Måste vara enormt härligt.

Samppalinna utebad

En skön plats för varma sommardagar är utebadet Samppalinna med simbassäng, hopptorn och ytor att sola på. I en park bara några stenkast från centrum ligger utebadet och väntar på att intas av varma kroppar.

Tips att äta i Åbo

Middag på Naughty Burgers

På Naughty Burgers åt jag och mina föräldrar riktigt goda burgare. Jag käkade en med portabellosvamp, tryffelmajonnäs och karamelliserad lök – så gott! Trevligt ställe där bistro möter hamburgerbar i en avslappnad atmosfär.

Fika på Fazercafe

När jag var i Helsingfors för några år sedan stod att dricka en varm choklad på Fazers egna café högt på listan. När det visade sig att det fanns även i Åbo var lyckan ett faktum. Dryck på riktig choklad med rikligt med grädde med Marianne-variant för den som önskar. Mums!

Brunch på M Kitchen & café på Ars Nova

I anslutning till Ars Nova, ett museum för historia och nutidskonst, serveras en rejäl söndagsbrunchbuffé för 20 euro. Råkost i alla färger, kallskuret och varma rätter. Personligen är jag ju ett fan av gottis så att efter en fräsch start avsluta med olika sorters melon, tårtor och flera sorters bakverk var jag nöjd och belåten.

Tips om Restaurangerna Tintå och Tråget samt takbaren Walo

Det finns tre ställen jag prövande men som min syster försäkrade mig om att det var bra. Den ena är pinchos-restaurangen Tintå, en mysig restaurang med fin utsikt vid vattnet. En annan mysig restaurang är Tårget, som med trevlig inredning, god mat och mycket platser är ett populärt ställe för många. Ett tredje tips är Takbarnen Walo vid svenska teatern som ger bra utsikt över stan.

Resa till Åbo

Till Åbo går det att resa på flera olika sätt och för de flesta kommer Stockholm vara sista anhalt i Sverige.

Kryssning

Det finns kryssningar till Åbo från Stockholm med både Tallink Silja och Viking line som dygnskryssning eller med en dag i Åbo. Det går även att åka reguljärt för att vara mer flexibel. När jag reste dit lyckades jag runda systemet lite för att få resan till ett bra pris, läs mer om det här.

Tåg och buss

Beroende på vart en bor går även att åka båt över till Vasa från Umeå och sedan ta tåg eller buss fem timmar till Åbo. Alternativt resa till Helsingfors och därifrån tåg eller buss cirka tre timmar.

Flyg

Ett sista alternativ för att resa till Åbo är med flyg från Arlanda. Det finns direktflyg till Åbo med SAS som tar en knapp timme. Från Helsingfors finns också möjlighet att ta flyget.

Det var mina tips om vad en kan göra i Åbo. Är du sugen på Finland finns det två bloggar jag varmt kan rekommendera. Den ena drivs av Jennifer Sandström som bor i Finland sedan flera år tillbaka. Den andra ligger finlandssvenskan resebloggare Malin Lundsten bakom.

Här finns fler av mina inlägg om Finland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.