Billig kryssning till Åbo – När jag överlistade systemet och slappa köpa dyr reguljärbiljett

Posted on

Att boka två enkelresor till och från Åbo till billigt pris utan att köpa en dyr reguljärbiljett visade sig inte vara helt enkelt. Tills jag lyckades runda systemet.

Min syster är med i en Kalava musikal-dockteater-uppsättning på Åbo svenska teater och självklart ville jag åka och kolla. Det visade sig att det skulle bli galet dyrt och efter många om och men lyckades jag överlista systemet för att kunna åka färja till Åbo. Det här ett tips för hur en resa mellan Stockholm och Åbo kan bli billig, eller åtminstone överkomlig.

OBS: Jag vet inte om min lösning på detta är olaglig eller olämpligt, det får var och en tar ansvar för

Billig kryssning till Åbo
På väg till båten med en väldans trevlig färg på himlen som avskedskuliss

Söka efter billig resa Stockholm – Åbo tur och retur

Att resa till Åbo med flyg var uteslutet av många skäl (miljö, pengar, gravid) så mitt enda rimliga alternativ var att göra en kryssning till Åbo. Sträckan Stockholm – Åbo trafikeras av Tallink Silja och Viking line som båda går i skytteltrafik som både dags- och nattfärjor med en båt vardera.

Grunden i affärsidén med kryssningar är billig biljett och mycket mer konsumtion i form av mat, dryck, spel och tax free. Då kan priset vara så lågt som en hundring eller två för en tur och returbiljett. För mig som enbart ville använda resan mellan Stockholm och Åbo som ren transportsträcka var jag hänvisad till att köpa en reguljärresa till ett pris på cirkus 1500 kronor. Svårt för mig att acceptera när jag vet att andra biljetter kostar ett par hundringar.

Billig kryssning till Åbo
Kaknästornet stod ståtligt i horisonten och vinkade

Reguljär vs kryssnings-biljett Stockholm – Åbo

Att köpa en tur och returbiljett fredag natt och söndag natt (för att få två heldagar i Åbo) var tekniskt omöjligt eftersom samma rederi inte kör den sträckan. Det skulle alltså kräva en resa med Tallink Silja och en med Viking line.

Ditresan var lätt att lösa, jag köpte en tur och returbiljett men valde att hoppa av båten på morgonen och inte åka med tillbaka. Vid olycka skulle passagerarantalet då inte stämma men jag tänkte att i så fall får jag meddela mig. Det innebar också att min hytt stod tom och andra passagerare inte kunde nyttja den.

Hemresan var det svårare med. Alla kryssningar Stockholm – Åbo utgår från Stockholm och det går alltså inte att boka en kryssningsresa (dvs fram och tillbaka) med Åbo som startdestination. Skulle jag bokat en biljett Stockholm-Åbo tur och retur men först klivit på i Åbo skulle min biljett räknas som en no show och inte vara giltig när jag försöker checka in i Åbo. Åtminstone enligt kundtjänst som hänvisade mig till de reguljära biljetterna. Jag vågade inte chansa och kände mig uppgiven.

Billig kryssning till Åbo
Hytten i Tallink Silja
Billig kryssning till Åbo
Hytten i Viking line

Överlistat systemet

Men! Så snackade jag med svenskan Jennifer som bor i Helsingfors som tipsade om att jag kunde gå in via den finska webbsidan för samma företag och boka en Åbo – Stockholms-resa och göra samma sak som på ditvägen. Kliva av efter halva vägen men ändå åka resans första delsträcka. Via den finska sidan gick det att hitta Åbo-Stockholm, vilket den svenska sidan inte ens visar som möjlig sträcka att åka.

Så fick det bli. Jag bokade Stockholm – Åbo ToR för 390 kr med Tallink Silja och klev av efter halva resan och en Åbo – Stockholm ToR för 48 euro med Viking Line och klev även då av efter halva resan.

Billig kryssning till Åbo
Soluppgång när jag kom tillbaka till Stockholm
Billig kryssning till Åbo
Gamla stan välkomnade mig med värme

Hoppas nu att du som vill resa på ett mer flexibelt sätt till eller från Åbo utan att vara förvisad till reguljära biljetter fått ett tips som är värt att undersöka möjligheter kring. Kanske funkar samma upplägg även för dig.

2 thoughts on “Billig kryssning till Åbo – När jag överlistade systemet och slappa köpa dyr reguljärbiljett”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *