Thomas Cooks konkurs – Topplista: vem är det mest synd om?

Posted on

Thomas Cook går i konkurs och jag rangordnar vem det egentligen är mest synd om. Kan avslöja att resenärerna inte dragit det kortaste strået.

Det må låta som en rubrik med glimten i ögat men egentligen är jag dödsallvarlig. Det finns så många som det är mer synd om än resenärerna som inte får sin semester.

Varför går Thomas Cook i konkurs?

Jag tittar på måndagens Rapport som har Thomas Cooks konkurs som huvudnyhet. Det berör tusentals svenska resenärer idag. Långt över en halv miljon passagerare är strandsatta runt om i världen. 155 000 brittiska resenärer ska flygas hem och den brittiska staten betalar. Brexit sägs vara en av de största orsakerna till konkursen. Osäkerheten gör att det finns färre bokningar i vinter. Thomas Cooks sägs också vara ett gammaldags bolag med fysiska kontor, printade kataloger och charterresor ligger helt enkelt inte i tiden längre.

Pressbild tillhörande Ving. Thomas Cook Airlines Photographer: Viktor Wedell

Vem är det syndast om?

Resenärerna är hårt drabbade. Sönderslagna semesterdrömmar och oro för att inte komma hem. Men, om vi zoomar ut lite. Backar några steg, ger oss lite perspektiv. Vem är det egentligen synd om?

5. Lite synd om – resenärerna

Jag förstår att de som kommit till flygplatsen idag för att åka på sin efterlängtade utlandsresa är besvikna och ledsna. Jag förstår att de som är strandsatta är stressade över hundvakter som inte kan ställa upp längre, jobb som måste göras och så vidare. Lite synd är det om dem alla. I det väldigt lilla perspektivet. För alla kommer ju livet ordna sig ganska snart igen.

Lite, men bara lite, synd är det om alla som sett fram emot att ligga i en hängmatta i Sri lanka

4. Ganska synd om – resor med syften

Jag läste i en Facebook-grupp om en person som om två veckor skulle åka till Dominikanska republiken med hela sin storfamilj för att gifta sig. Den resan verkar inte kunna bli av med dagens prognoser. Usch vilken ångest att kanske vara tvungen att ställa in eller flytta fram en sådan dag (och resa) som ett sett fram emot så mycket.

Alla de som bokat speciella resor är det ändå lite mer synd om.

3. Rätt synd om – anställda på Thomas Cook

Jag har en vän som är anställd på Ving. Hennes oro tar ändå andra proportioner än de som får sin höstlovsresa inställd. Hon riskerar att bli av med sitt jobb, sitt levebröd, äventyrar ett bolån hon väntar på ska gå i lås. Med tanke på att Ving i norden som eget företag gått bra så finns det hopp men det är så tätt sammanflätat med Thomas Cook att ingen går säker. Livet för min vän och alla andra anställda kommer ju ordna sig förr eller senare.

Pressbild tillhörande Ving. Staff Photographer: Anna Malmberg

2. Väldigt synd om – de turistberoende

Det här perspektivet vet jag inte om någon kommer lyfta i någon medierapportering. All den turistnäring som finns runt om i världen som är beroende av att det kommer resenärer dit. Jag pratade precis med en jag lärde känna i Gambia och han berättade att säsongen börjar om några veckor. Brittiska och nordiska resenärer är två av de största turistgrupperna som reser till Gambia, hur kommer det påverka inkomsterna för alla de som lever på turismen i Gambia? Det kan slå hår och för en del kanske inte livet ordnar sig på hela denna säsong.

Jag tänker på dessa tjejer. Som lever på att servera färsk mumsig frukt till turisterna på stränderna. Hur blir deras kommande turistsäsong om inga resor med Thomas Cook går dit?

1. Extremt synd om – barnen på medelhavet

Mest synd om är det ändå om de barn som befinner sig på medelhavet mot sin vilja. Jag tänker på alla de som flyr. Tackar min goda vän och politiker Elin säger saker som ingen annan.

Det här perspektivet är viktigt att ha med sig i alla frågor där ens egna liv känns alldeles för eländigt.

För en del av dessa barn kommer livet ordna sig och de kommer gå vidare om än med ett trauma i bagaget. För en del ordnar sig inte livet alls och medelhavet är och för blir så långt ifrån en semesterresa det går att komma.

Önskar mig fokus på de riktiga konsekvenserna

Jag fattar att fokus en dag som denna blir i det allra kortaste perspektivet på de som drabbas idag här och nu. Problemet är att jag tyvärr inte tror att grupperna 3, 2 och 1 kommer få några nyhetsinslag alls. Att vi inte kommer belysa dessa grupper och konsekvenserna för dem när ett resejätte som Thomas Cook går i konkurs.

Vad väcker det här inlägget för tankar hos dig? Är jag för kall och hård mot resenärerna som är drabbade?

Här finns andra inlägg på temat turistindustrin

15 thoughts on “Thomas Cooks konkurs – Topplista: vem är det mest synd om?”

  1. Bra inlägg! Mina tankar gick i liknande banor då medierna också här i Finland rapporterat om resenärer som kanske inte kommer iväg på sin semesterresa eller inte vet hur de tar sig hem. Såklart synd för resenärerna, men som du skriver kommer det ju att ordna sig ganska snart för de flesta. Nya resor kan bokas, och hem kommer man alltid på ett eller annat sätt. Det finns de som har det värre…

  2. Vi diskuterade samma sak igår. Pratade om Gambia bland annat, dit Ving och Thomas Cook flyger och hur svårt det skulle bli för dem om turismen uteblir eller minskar kraftigt. Svårt på riktigt. Fast jag föraktar inte den svenska barnfamiljen heller. Om man jobbat och stressat hårt under lång tid och äntligen ska åka på semester måste man få bli besviken över det också. Precis som jag kan bli besviken och missnöjd över tusen saker i min vardag, även om det inte kan jämföras med andras lidande eller vedermödor.

  3. Ja, de anställdas pratas det ju aldrig om…. de som kanske blir av med jobbet över en natt och får in 0 kr på kontot när lönen ska komma. De flesta har väl utgifter tänker jag och kanske DN familj att försörja.

  4. Bra poänger, helt klart. Och det är ju ganska svårt det där, att kunna tänka i flera olika nivåer och som du skriver – en del av det här får aldrig några rubriker i nyheterna. Men, samtidigt som barn far illa överallt i världen medan vi i Sverige ägnar oss åt våra ytliga i-landsproblem… ska man alltid och ständigt jämföra sig med de som har det värst? Då blir det svårt att ägna någon tid åt svåra saker här hos oss i det här landet, för allt är ju bagateller jämfört med hur andra har det.

    Ja, jag har svårt för uttrycket “Tänk på barnen i Afrika” (även om man så klart ska göra det), för man måste också få ge sina egna problem utrymmen. Okej, i det här fallet blir det ju ganska tydligt hur bra vi har det, jag kan hålla med om att rapporteringen om familjen som får sin semesterresa inställd är patetisk, men… ja, nej.

    1. Även denna fråga är ju långt ifrån svartvit även om jag kanske ville stretcha den något åt det hållet för att få fram kontrasterna. Rubrikerna saknas helt klart, men att ställa olika problem mot varandra är ju bara intressant i teorin för att skapa perspektiv. I verkligheten och i den enskilda stunden kan ju väldigt olika stora problem kännas lika tunga eller svåra då allt är relativt på alla plan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.