Panoramavägen – En av Sloveniens vackraste vägar

Posted on

Panoramavägen i Slovenien är en av landets vackraste vägar. En väg i bergen med väldiga utsikter och små charmiga tourist farms att göra korta stopp vid.

Den sägs vara en av Sloveniens vackraste vägar och kallas för Panoramavägen. I gott sällskap av vägen upp till Mangart, längs floden Soca och passet över Vrsic. Slovenien har verkligen många scenic roads.

Grunden i Panoramavägen är ett antal så kallade touristic farms. Små gårdar som en kan besöka och köpa lokala produkter som ostar, marmelader, pasta, flädersaft och mycket annat. Det finns en fin kyrka som kan besökas, något monument, ett vattenfall en kan gå till och gamla heliga platser. Utsikten över landskapet tror jag lockar mest av allt.

Panoramavägen i Slovenien vackraste väg
En klassisk panoramavägsvy – inte illa så säg!
Panoramavägen i Slovenien vackraste väg
Blånande berg är inget påhitt, de finns!
Panoramavägen i Slovenien vackraste väg
En av de mest fotade farmarna längs Panoramavägen i Slovenien

Om Panoramavägen i Slovenien

Panoramavägen utgår från den lilla orten Solcava i norra Slovenien, 1,5 timme norr om Ljubljana. Den består av några olika slingor som en framför allt tar sig fram längs med bil eller cykel lite beroende på önskat tempo och vad en vill fokusera på. Den huvudsakliga vägen går längs väg 927 som är cirka 15 km lång men det finns även några avstickare.

Vägen består av relativt branta kurvor, bitvis av asfalt och bitvis av grusväg. En del av sträckan går genom enformig skog utan utsikter så det är inte en ljuvlig eller bekväm upplevelse varje minut av resan. Andra delar består av nästan 360 gradiga utsikter bland de slovenska bergen och dalarna, då kittlade det verkligen till i magen.

Panoramavägen i Slovenien vackraste väg
Karta över Panoramavägen. Vi körde den gröna från nr 1-7 samt den oranga.
Panoramavägen i Slovenien vackraste väg
Lilla Solcava består ungefär av en kyrka, en turistbyrå, en pizzeria och lite hus.
Panoramavägen i Slovenien vackraste väg
En typ av karta, tyckte det var ganska svårt att få grepp om hela Panoramavägen innan jag väl kört den
Panoramavägen i Slovenien vackraste väg
Panoramavägens start i Solcava
Panoramavägen i Slovenien vackraste väg
Grusväg längs Panoramavägen

Höjdpunkter längs Panoramavägen i Slovenien

Höjdpunkter är verkligen rätt ord, Panoramavägen slingrar sig fram 650-1300 meter över havet.

Kyrka, Strevc och Rogar turistfarm

En av de finaste vyerna fick vi vid Strevc turistfarm och en trevlig paus gav vi oss vid Rogar, dessa ligger alldeles intill varandra. Här jobbade hela familjen med att ta in hö i ett imponerande brant ängsparti, sicket slit alltså!

Panoramavägen i Slovenien vackraste väg
En liten damm som en hund badade i
Panoramavägen i Slovenien vackraste väg
En fin kyrka och väldigt behagliga utsikter

Pastirkovo Lookout Point och Klemensek

Vi kom aldrig till Pastirkovo lookout point pga vägarbete men från Klemensek var utsikten bland de bästa på hela sträckan. Här hade vi även utsikt över Logarska dolina och jag försökte förstå oss på vilken bergstopp som var vilken.

Panoramavägen i Slovenien vackraste väg
Utsikten vid Klemensek
Panoramavägen i Slovenien vackraste väg
Klemensek turistfarm (det var här vi fick vända)

Logarska dolina

Logarska Dolina är en dalgång som även den tillhör en av Sloveniens guldkorn. Den är omgiven av blånande berg och skrider fram längs grönskande slätter längs en flod. Längst in i Logarska finns det 105 meter höga vattenfallet Rinka som jag läste mig till inte alltid var särskilt imponerande beroende på vattenflöde. En tar sig till ”ingången” av Logarska från väg 428.

Panoramavägen i Slovenien vackraste väg
Logarska Dolina taget från Klemenseks gård

Bocovc – Sloveniens högst belägna gård

I slutet av vår tur åkte vi upp till Bucovc som ligger på 1300 meters höjd. Farmen i sig är inte mer imponerande än de andra men någon ska ju ligga högst och det är denna. Här drack vi hemgjord flädersaft, drack mjölk från gårdens kor och köpte oss lite egengjord pasta.

Panoramavägen i Slovenien vackraste väg
Så här kan en typisk turistfarm se ut från utsidan…
Panoramavägen i Slovenien vackraste väg
…och så här från insidan
Panoramavägen i Slovenien vackraste väg
Här fikade vi och hade det väldigt skönt
Panoramavägen i Slovenien vackraste väg
Inget flashigt men en god flädersaft och mjölk från gården

Min upplevelse av Panoramavägen i Slovenien

Om jag ska vara helt ärlig så hade jag väldigt höga förväntningar på denna vackraste väg i Slovenien och jag ska inte säga att jag blev besviken, men heller inte blown away. Kanske för att det fanns många andra vägar i Slovenien som också var vackra som jag hade lägre eller inga förväntningar på. För höga förväntningar kan verkligen ta ned en upplevelse.

Vi åkte Panoramavägen efter att vi redan kört långa sträckor i det generellt vackra Slovenien. Personligen tyckte jag att vägen från Ljubljana till Solcava var lika vacker (inte motorvägen utan de mindre vägarna på slutet) vilket jag inte alls förväntat mig.

Det är verkligen en konst det där med att resa, att läsa på och kolla upp utan att håsa upp bilden till något som inte är verklighetsförankrat. För vår del så försämrades nog upplevelsen ytterligare av att vi inte kunde köra hela vägen pga vägarbeten och istället för vända.

Panoramavägen i Slovenien vackraste väg
Lätt att bli bortskämd när det är nån typ av lägsta nivå på många ställen i Slovenien
Panoramavägen i Slovenien vackraste väg
Vid pizzerian i Solcava

Bra att veta om Panoramavägen

 • Långt ifrån alla på turistfarmarna kan engelska. Kroppspråk och peka på menyer eller de varor en vill köpa är en framkomlig väg
 • Kontanter behövs för alla köp
 • De som har dessa touristic farms är vanliga bönder. De är alltså inte givet att de är sociala genier, älskar att folk kommer på besök eller är särskilt serviceminded. Absolut inte otrevliga men jag fick en känsla av att alla inte var superförtjusta i att turister besökte deras hem samtidigt som det är en del av att kunna tjäna lite extra pengar som småbönder i de slovenska bergen.
 • Öppettiderna varierar så säkrast att röra sig i området under dagtid. Alla ställen är inte alltid öppna. Bönderna jobbar på under dagarna med att hersa hö, utfodra djur eller laga fordon och det andra vardagliga sysslorna. Att de tillhör gruppen touristic farms är mer en bonus i livet än deras syfte att existera.
 • En del farmer serverar middagar och det går att sova över på några ställen. Detta behöver i regel förbokas.
 • Väldigt mycket information går att få via denna hemsida som heter Solcava Panoramic Road.
Panoramavägen i Slovenien vackraste väg
Gårdarna är verkligen vardag för bönderna

Här finns alla mina inlägg om det fantastiska landet Slovenien och andra inlägg från vår bröllopsresa som Panoramavägen var en del av.

4 thoughts on “Panoramavägen – En av Sloveniens vackraste vägar”

 1. Många fina bilder och säkert fina upplevelser.
  Trist för den som får köra kanske, men det kan väl delas upp mellan deltagare.

  Inspirerande.

 2. Så fint!! Ska lägga panoramavägen på minnet, vi åker snart till Slovenien för lite höstvandring i bergen. Var ärligt talat länge sedan jag var så taggad på en resa! Hur lång tid tar det att köra den sträcka som ni åkte?

  1. Va härligt att du ska få höstvandra i vackra Slovenien! Det beror helt på hur många stopp en gör men vi kanske totalt var iväg 2-3 timmar utöver lite lunchpaus. Om en bara ska köra och inte stanna går det på nån timme.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *