Olympiska museet i Lausanne i Schweiz – en djupare dimension av OS

Posted on

Att besöka det olympiska museet i Lausanne rekommenderas varmt. Ett väldigt välskött och modernt museum intressant för långt fler än OS-nördar.

Jag skulle kalla mig en medelmåtta när det kommer till intresse för sport. Jag kan se någon landskamp här och där och jag har gärna Friidrotts-VM på i bakgrunden. Jag tycker det är mysigt med vinterstudion och när det är OS följer jag gärna de svenska atleterna. Men inte mer än så.

Olympiska museet i Lausanne
För Eriks del är det snarare folkfesten, det stora arrangemanget, upplevelsen och innebörden av de olympiska spelen snarare än själva utövandet som fascinerar honom.

Olympiska museet i Lausanne i Schweiz

Under vår bröllopsresa besökte vi det olympiska museet i Lausanne i Schweiz. Att OS-museet ligger just där beror på att Lausanne är utsedd till det olympiska huvudstaden och Internationella Olympiska kommittén har sitt säte där. Med min nivå av intresse tyckte jag att det olympiska museet i Lausanne var väldigt intressant och värt att besöka.

Olympiska museet i Lausanne
Den olympiska elden brinner varje dag utanför Olympiska museet och den vackra Genevesjön i bakgrunden

Mitt största intryck av det olympiska museet var det enorma djup som ligger till grund för de olympiska spelen. Nog vet jag att OS är så mycket mer än tävling mellan världens främsta atleter. Men jag hade inte räknat med att hela museet och dess utställningar skulle genomsyras av de olympiska spelens värderingar. Allt ifrån grundtanken från början och den moderna tappningen av spelen till hur tävlingarna hanterats under världskrig och kalla kriget.

Så här skriver Sverige Olympiska Kommitté

Internationella Olympiska Kommittén (IOK) har som främsta uppgift att säkerställa firandet av de olympiska spelen som symbol för rörelsens grundläggande värden och idéer. Spelen ska inspirera fler att vilja vara en del av detta. Spelen ska, oavsett hur turbulent omvärlden är, visa att fredlig samexistens är möjlig och bidra till framtidstro och byggandet av en bättre värld.
Olympiska museet i Lausanne
Så mycket mer än spel och lekar i detta museum och tävlingarna i stort
Olympiska museet i Lausanne
En tidslinje, det är rätt många spel som hunnits med vid det här laget
Olympiska museet i Lausanne
Några vackra medaljer som många idrottsutövare drömmer om

Olympiska värderingarna och världspolitik

Jag funderar ibland på om jag tycker att kultur och sport ska vara befriat från världspolitik. Eller om jag tycker att dessa två enorma arenor ska användas för politiskt uttryck. Jag ser för- och nackdelar med båda perspektiven men i grunden tycker jag att idrotten verkligen måste vara en arena för att förbättra mänskliga rättigheter på olika sätt. Många gånger skulle jag önska att de olympiska spelen spelade en ännu större roll för att göra världen lite bättre. En svår balansgång minst sagt.

En bild som gjorde stort intryck på mig var denna med olika idealkroppar. Visst är den vältränade kroppen i sig ett smalt ideal för vanliga människor att förhålla sig till som i sig kan bidra till osunt kroppsfokus för både kvinnor och män. Men det finns verkligen en poäng med att visa upp så många olika kroppsformer och storlekar för att visa att det finns en sport som kan passa varje kroppstyp.

Olympiska museet i Lausanne
Många olika kroppsformer finns det och alla kan hitta den sport som passar dem bäst

Praktiskt om OS-museet i Lausanne

Det olympiska museet i Lausanne finns i flera våningar. Besökaren får uppleva en historisk resa från spelens början till dagens grenar, olika sporters tävlingskläder till genom tiderna och skåda de olika facklorna och medaljerna som varit centrala för varje spel. Upplägget var underhållande och interaktiva utställningar blandas med analog och digital komponenter.

Öppettider: sommarsäsong dagligen kl 9-18, november-april något mindre.
Inträde: 18 Schweiziska Franc – vilket motsvarar ca 180 kr. Lägre pris för barn, pensionärer och familjer.
Mer info: På de olympiska museets webbsida

Olympiska museet i Lausanne
Tydligt, här börjar museet
Olympiska museet i Lausanne
Möjlighet att lära sig mer om hur allt en gång i tiden började och hur värderingarna från dess utvecklats och blivit vad de är idag
Olympiska museet i Lausanne
Några hippa skiddräkter från förr
Olympiska museet i Lausanne
Håll elden brinnande!

Resan till Schweiz var en del av vår bröllopsresa och den som inte kan få nog av OS kan läsa mitt inlägg om Eva som samlar på att resa till OS-arenor runt om i världen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *