Självkörande elhusbil – en spaning om framtidens resande

Posted on

Hur låter den här visionen om framtidens resande? En självkörande elhusbil som nattetid förflyttar dig mellan punkt A och B. Nice va!?

Jag lyssnade på Günther Mårder, VD för Företagarna, som pratade om automatisering och självkörande bilar och vad det kommer innebära för Sverige som land och människors vardag. Tänk dig när pendlingsavståndet inte är ett problem, oavsett storstad eller landsbygd. Då kan du kliva in i ett mobilt minikontor till bil som förflyttar dig från bostad till arbete. Du behöver knappt spänna fast dig eftersom den mänskliga faktorn i trafiken är utraderad.

Självkörande elhusbil
En helt vanlig morgon i framtidens resande. Bild lånad av Volvo.

Resa med en självkörande elhusbil

Mårders tankar fick mig att visionera om framtidens resande. Föreställ dig följande:

Du vill ta dig till Madrid och packar in dig själv och ditt resesällskap i en elhusbil. På kvällen innan läggdags programmerar du att bilen om 45 minuter, när alla somnat, ska köra er från Hamburg i Tyskland till Brygge i Belgien. När bilen behöver laddas kör den in på en mack och ställer sig vid en laddningsstation. Via ett globalt system dras pengarna automatiskt från det konto du kopplat ihop med bilen. Du har bett bilen svänga förbi en affär under natten och köpa jordgubbar och mjölk till frukost. Vid affären placerar en robottruck frukosten i ett självöppnande lastutrymme i elhusbilen.

Dagen därpå vaknar ni till vågornas brus som bilen själv identifierat utifrån uppdraget “parkera max tre mil från Brygge vid något typ av vatten”. Ni tar ett uppfriskande morgondopp, äter era jordgubbar och upplever Brygges vackra hus och omgivningar. På kvällen får bilen ett nytt uppdrag och förflyttar er säkert under natten och så kan ni fortsätta uppleva det bästa Europa har att erbjuda utan att behöva köra en enda mil själva.

Självkörande elhusbil
Dethleffs eldrivna husbil. Bild lånad från husvagnochcamping.se
Självkörande elhusbil
Till exempel en morgon i Nya Zeeland vaknade vi här. Den platsen hade vi dock valt ut själva men föreställ dig att istället få bli överraskad, hur mäktigt!

Bota ångest för framtiden

Jag har sällan ångest för framtiden trots att det är långt utanför min kontroll och med all säkerhet kommer innehålla förändringar jag själv inte ens kan föreställa mig.

Mitt bästa knep för att möta ovissheten om framtidens utveckling är att lyssna på personer som siar om vad som väntar oss. Då känns det inte så skrämmande eller främmande med alla förändringar som jag och alla andra står inför de kommande 50 åren. Visst kan både artificiell intelligens, internet of things och robotisering vara läskigt men i grunden är jag övertygad om att det kommer föra mer gott än ont med sig. Katastrofer är att vänta, inte minst pga av mänskligt missbruk.

Självkörande elhusbil
Självkörande minielbil för fyra i Masdar utanför Abu Dhabi.

Framtidens resande

Utöver självkörande elhusbilar tror jag framtidens resande innehåller fossilfritt flyg, soldrivna kryssningsfartyg och ett utbyggt hyperloop-nät eller olika typer av “räls-baserade” fordon. Ökad säkerhet, mindre mänsklig inblandning och mer klimat- och miljövänliga sätt att framföra människor över hela världen. Spana t.ex. in Volvos Koncept 360s, stora och möjliga visioner på fyra hjul.

Självkörande elhusbil
Volvo 360c med sovande möjligheter i bilen. Kan det ersätta inrikesflyg och ta oss dörr till dörr under nattetid? Bild lånad av Volvo.

Hur vill du att framtidens resande ska se ut? Skulle du vara sugen på att göra en bilsemester med en självkörande elhusbil eller lockar andra färdsätt mer?

Fler inlägg på temat transportmedel finns under den medvetna kategori Hållbarhet och Miljö Headerbilden är snodd från Electrek och är en skissad vision av hur en Teslahusbil skulle kunna se ut.

6 thoughts on “Självkörande elhusbil – en spaning om framtidens resande”

  1. Det är det som bekymrar mig med tåg-hajpen. Att vi investerar i massa koldioxidtung infrastruktur = räls osv. När framtiden heter självkörande elfordon.

  2. Intressant förstås! Det finns väl fortfarande en hel del utmaningar kring eldrift i husbilar vad jag förstår. En husbil behöver ju en väldigt tung elmotor för att funka, och vikten är ju en utmaning redan innan. Men det kanske kan utvecklas? Sova i en självkörande bil medan den kör? Där är jag inte ännu mentalt får jag erkänna. Jag gillar att sova i stillheten, medan man hör vinden eller regnet och när fåglarna jagar varandra på taket 🙂

  3. Självkörande husbil på det här sättet känns fantastiskt långt fram, bortanför ens egen livstid. Visst, det går snabbt med utvecklingen men det ska också appliceras i samhället och fungera rakt ut. Jag har börjat kolla på en kanal om Stockholms olika spårvägar till exempel och de infrastrukturprojekten, för vanlig spårtrafik, är ju 20 år framåt från nu. Och de är inte ens självkörande. 🙂

    Men absolut, i den bästa av världar så känns det fullt rimligt. Självkörande bilar har vi ju, precis som tunnelbanor utan chaufförer. Elflyg och solelsdrivna båtar tror jag absolut på inom en inte allt för avlägsen framtid, där är vi redan en bra bit fram även om det är ett par decennier kvar till kommersiell trafik på iaf flyget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.