Sommarens resultat: Tre check på min bucketlist

Posted on

Sommaren 2019 gav mig anledning att sätta check framför tre punkter på min bucketlist. En sten, lite luft och tragiska livsöden.

När jag fyllde 30 gjorde jag min första Bucketlist för resor. Det hade ju inte varit förvånande om en listfantast som jag hade hunnit skriva flera stycken tidigare i mitt liv men nej, det hade jag inte. 2018 reviderade jag den, fyra saker som inte kändes intressanta längre togs bort och fyra nya lades till.

Avbockat på bucketlist

Denna sommar visade sig resultera i tre stycken check på min bucketlist. Alla tre i Europa eftersom det är där jag spenderat min sommarresa.

Andas in frisk alpluft under en alpvandringstur

Två gånger kan man säga att jag checkade av detta. Först våran lite kortare tvåtimmarstur i Chamonix och sedan kraftansträngningen när vi traskade upp till Mangart i Slovenien.

Luften var frisk, utsikterna var magiska, alpblommorna prydde marken omkring oss. Som jag andades. Både i ren njutning och av det stora behovet av att dra in luft i lungorna för att orka lite till.

Vilopaus för extra alpluftsandetag i Chamonix i Frankrike
Mangart bucketlist
Glad över att andas lite lugnare och låta benen vila i Mangart, Slovenien

Besöka ett koncentrationsläger

Den här hade jag glömt att jag hade på min bucketlist. Jag är glad att jag kan checka av den. Inte en trevlig upplevelse men känns bra att ha det gjort.

Det var nog ungefär som jag väntat mig, fast snäppet behagligare. Tror jag hade håsat upp det och väntade mig att jag knappt skulle kunna hålla tillbaka tårarna. Så var det inte, snarare stillsamt och värdigt men inte hjärtskärande.

Auschwitz bucketlist
Några av alla hus där människor bodde i Auschwitz
Auschwitz bucketlist
Några av alla resväskor som människor hade med sig med sina viktigaste ägodelar. Då kunde de aldrig ana vad som väntade dem 🙁

Hålla i en riktigt gammal sten från Malta

Det här kan tyckas vara en konstig punkt på min lista. Malta har jag velat åka till länge, kanske så länge som när jag var liten och la ett pussel där Malta var utmärkt. När jag fick veta att min favoritfilm Gladiator blev inspelad på Malta var saken klar: Jag ska dit, jag ska föreställa mig hur det var att leva under Antiken och jag ska hålla i en riktigt gammal sten.

Nu har jag både besökt det fort, eller försökt det gick inte att komma så nära, där några av scenerna ur Gladiator är inspelad och jag fann min sten. Om den är riktigt gammal har jag ingen aning om, jag är ju inte geolog. Men alla stenar är väl gamla på sitt sätt.

Vid ingången mitten med de två bollarna spelades en Gladiatorscen in. Närmare än så här kom jag inte. Och kamerabatteriet hade jag glömt i laddaren så bilden med mobilen blev helt enkelt inte bättre än så här. Men jag var där!
En sten för antiken, de grakiska gudarna och Gladiator.

Vad har du på din bucketlist som du verkligen vill göra inom din livstid?

2 thoughts on “Sommarens resultat: Tre check på min bucketlist”

  1. Roliga mål du checkat av 😊 För mig kom tårarna först när vi besökt 4 olika koncentrationsläger under loppet av några få dagar, det tar sin tid att bearbeta det man ser… Jag har faktiskt inte gjort nån bucket list än..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.