Trender från spaningar om turism – en sammanfattning

Posted on

Nio spaningar har blivit till några sammanfattade väntade trender inom turism de kommande åren. Spännande att se vilkas utsagor som slår in.

Jag är otroligt glad och tacksam för decembers framtidsspaningar om turism. Tänk att dessa nio personer gratis, fritt och frivilligt delat med sig vad de ser framöver. Det blev precis så bra som jag hoppats på och jag tycker framför allt att själva helheten, när alla spaningar läggs samman, är extremt kittlande och intressant. Det är ju en chansning att be folk spana. Kommer alla säga samma sak? Eller totalt olika så det blir spretigt?

Trender från spaningar om turism

Jag tycker mig se ganska tydliga trender eller några gemensamma nämnare i spaningarna som gör att de stärker varandra. Tillsammans visar de på en gemensam riktning om en breddning av det hållbara perspektiven på resande. Det glädjer mig verkligen att det blir min slutsats efter att jag försökt koka ned kärna i vad de spanar om.

turismspaning
De nio spaningarna: Johnny, Daniela, Sara, Jenny, Maja, Helena, Sanna, Towe och Hanna

Sammanfattningsvis så innehåller spaningarna följande:

1. Bidra till positiv turism

Hanna på Reform Travel och Helena på Schyst resande spanar båda om övergripande frågeställningar som att se helheten i hållbarheten och global rättvisa. Båda med en tro om att turism kan bidra till positiv utveckling om det görs på ett bra sätt.

2. Ökad turism

Sara som arbetar i Åre och reseledaren Johnny spanar utifrån sina vitt skilda ingångar om samma sak, nämligen att ökad turism kräver bättre förberedelser. Det gäller både att vandringsleder behöver vara preppade för att många fler kängor ska kunna traska fram och att turismen behöver regleras för att inte nöta ned eller förstöra platser vi vill bevara.

3. Sanningslängtan

Sanna gör en lite annan typ av spaning där hon gör resandet till något existentiellt som en spegling av den tid vi lever i just nu. Hon beskriver en sanningslängtan i resandet, så troligt vackert beskrivet tycker jag.

4. Förändrade resmål

Av olika anledningar tror Towe på TUI och Reseskribenten Daniela att vilka resmål vi väljer kommer förändras. Jakten på det unika och nya men också resmål som vi rest till alldeles för mycket som inte längre kan ta emot den mängden turister.

5. Resa nära

Både Maja från Flygfritt och Jenny från Svenska Turistföreningen tror vi kommer se ett fortsatt intresse för att uppleva det som finns nära. Båda ser att flygdebatten är långt ifrån över men att den kommer skifta i sitt uttryck och både innehålla mer klimatansvar och mer tågskryt.

Efter flygdebatt kommer…

Några av de frågor som spanarna tror är näst på tur att granskas och skapa uppmärksamhet kring är: Maten på tallriken, plasten i haven, konsumtion överlag, kryssningsindustrin och sönderturistade resmål.

Personligen skulle jag vilja att vi hade en debatt om alla dessa. Flyget enskilt är problematiskt men inte allt och om vi ensidigt bara pratar om att sluta flyga så kommer vi inte nå klimatmålen. Om däremot flygdebatten är startskottet för en rad ämnen inom turism som behöver förändras så kommer flygdebatten göra verklig skillnad. Jag hoppas att de andra frågorna kan hämta kraft från flyget och att slutsatsen blir att väldigt många är beredda att ändra sina beteenden med rätt morötter och en lagom dos piska.

Tack <3

Slutligen vill jag rikta ett enormt stort tack till mina nio spanare och ser fram emot att gå in i ett nytt decennium med dessa utsagor i bagaget. Det ska bli så spännande att om några år se tillbaka på detta och se vad som inträffade och vad som istället får ses som vilda gissningar. Den som lever, och reser, får se.

Här finns alla turismspaningar

One thought on “Trender från spaningar om turism – en sammanfattning”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.