Turismspaning: Mer ekoturism enligt reseskribenten Daniela Nasteska Olson

Posted on

Danielas turismspaning ser både det stora och det lilla perspektivet i hur miljöfrågorna kommer utvecklas framöver. Ekoturism, mindre konsumtion och större fokus på plastavfall är Danielas framtidsspaning.

Under december kommer nio personer göra olika spaningar om turism. Läs om upplägget och syftet här.

Om Daniela

Daniela Nasteska Olsson är reseskribent och driver resebloggen Discovering the planet sedan 2008, en riktig veteran med andra ord. För mig är Daniela en trygg person som går sin egen väg och följer sin egen kompass istället låta kompassnålen påverkas av alla andra.

Turismspaning: Mer ekoturism

Livslång dröm att vara reseskribent

Varför jobbar du med det du gör?

Att bli reseskribent har nog varit en livslång dröm. Redan som barn skrev jag noveller och sagor. I tonåren ville jag bli fotojournalist. Men livet ville sig annorlunda. Fram tills möjligheten att starta egna bloggar och kunna följa sin dröm. Så sedan 2008 har jag följt min dröm att skriva om resor, vår värld och dela med mig av mina upplevelser.

Ekoturism kommer ta större plats

Hur tror du att resande och turism kommer utvecklas framöver på kort och lång sikt?

På kort sikt tror jag att ännu fler kommer välja hemester och svemester. Det vill säga resa runt i närområdet. Skandinavien kommer nog bli ännu populärare kommande år. Likaså att resa med tåg, buss och bil. På lång sikt, tror jag att ekoturismen kommer ta större plats. Hotell som är miljömedvetna kommer efterfrågas mer. Likaså tror jag att destinationer som inte är så välbesökta kommer bli populärare. Som Sydkorea och Nordkorea, Kambodja och Vietnam, Makedonien och före detta Sovjetstaterna. Och Kuba tror jag kommer trenda ännu mer.

Granska konsumtion och plastavfall

Vilken fråga inom turism/resande tror du kan få motsvarande fokus som flygdebatten och flygskammen fått?

På ett personligt plan, hoppas jag att diskusioner kring konsumtionen ska få ta större plats. Den utgör faktiskt dubbelt så mycket av klimatpåverkan som flyget gör. Också frågan kring plasten som hamnar i vår natur och våra hav hoppas jag ska få ta mycket större plats. Den frågan känns oerhört mycket viktigare än flygdebatten för mig.

Den ökande mängden plastavfall i våra hav hotar att förstöra enorma naturvärden. Nya kunskaper om mikroplastens miljöpåverkan visar hur små plastpartiklar från exempelvis textilier lagras i både växter och djur, vilket också påverkar oss människor genom vår det vi stoppar i oss. Länder som Sverige, som är så oerhört duktiga på på återvinning och sophantering, skulle kanske kunna exportera sin kunskap till länder som behöver det riktigt mycket, så som Thailand och Malaysia.

Nya upplevelser och en ensamresa

Vad ser du fram emot under 2020?

Oj :). Jag är inte riktigt där än. Men jag ser alltid fram emot nya upplevelser både hemma och borta. Jag ser också fram emot att ta bloggen till nästa nivå. Göra den lite bättre. Lite roligare :). Och göra fler roliga samarbeten. Tror att det också kan bli en ny längre ensamresa.

Bli inte stressad av andras åsikter

Vad tycker du att den som, i stort och smått, vill bidra till en bättre värld bör tänka på?

Först och främst, att inte bli stressad av alla andras åsikter. Förändringar blir bäst när de inte känns jobbiga och påtvingade. Välj något som du brinner för och börja där. Och var stolt över det. Det kan vara allt från att sluta använda plastsugrör och engångsprodukter, till att handla mer second hand. Eller om tågresor är det som känns rätt just nu, så välja det. För oss har det absolut varit att minska konsumtionen av hushållsartiklar och kläder. Det gör också att vi kan lägga mer av vår budget på att upptäcka världen.

Det var Danielas turismspaning om ekoturism, plastavfall och konsumtion i stort. Kolla gärna in hennes reseblogg Discovering the planet.

Här finns alla turismspaningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.