Turismspaning: Krav om global rättvisa enligt Helena Myrman, Schyst resande

Posted on

Helena är sist ut och hennes turismspaning handlar om allt från tågrenässans, trängselfri turism och krav på turismen att bidra till globala rättvisa, eller åtminstone inte orsaka än mer orättvisa.

Om Helena

Helena Myrman arbetar med nätverket Schyst Resande som opinionsbildar och håller utbildningar i hållbar turism och belyser väldigt viktiga frågor som frågor såsom rätten till löner som man kan leva på, anständiga arbetsvillkor, folkhälsa, frihet från sexuell exploatering och barns rättigheter.

Turismspaning: Krav om global rättvisa

Riktigt viktiga frågor

Varför jobbar du med det du gör?

Det är så spännande och kul att få arbeta med både resor och hållbarhet, i kombination. Jag älskar att resa och brinner för hållbarhet. Att dessutom få jobba med riktigt viktiga frågor kopplat till det är väldigt givande.

Tågrenässans och trängselfri turism

Hur tror du att resande och turism kommer utvecklas framöver på kort och lång sikt?

Jag tror att allt fler kommer se långresan med flyg som nåt man gör sällan och istället stannar borta längre. ”Svemester” och ”Microäventyr” kommer bli två allt mer välkända begrepp. Vi kommer också se mer av långsamma resor med tåg – där resvägen en upplevelse i sig. Jag tror på en renässans för tåglyxen och legendariska tåglinjer som Flying Scotsman, Transsibiriska järnvägen och Orientexpressen.

En annan trendspaning är så kallad ”trängselfri turism”. Mer budgetvänligt och inte lika trångt; “Andrastadsturism”, där man väljer bort den stora staden och åker till en något mindre stad i närheten. Att resa under lågsäsong är en annan relaterad trend som kan låta en uppleva resmålet i lugn och ro.

Spektakulärt tåg i Norge

Global rättvisa som krav på turism

Vilken fråga inom turism/resande tror du kan få motsvarande fokus som flygdebatten och flygskammen fått?

Jag tror att flygets utsläpp kommer att fortsätta stå i fokus, eftersom det är så avgörande att vi får ner utsläppen och just resor är en sån stor källa. En undersökning som kom häromdagen visar också att en klar majoritet av svenska folket ser klimatfrågan som akut. Man kan också tänka sig att kryssningsskam seglar upp på agendan.

Frågan om vatten kommer att få mer plats, i takt med att vattenbristen på många resmål ökar på grund av varmare temperaturer. I Kapstaden har turister behövt dra ner på vattenkonsumtionen. På så olika ställen som Gotland och i Chennai, Indien, är vatten en bristvara. Vi kommer att behöva lära oss mer om hur vårt vattenavtryck ser ut och vad som på riktigt spelar roll för att minska det, det vill säga det dolda vattnet mer än det synliga som rinner från kranen.

Sedan tror jag att nyttan med utsläppsintensiv global lyxkonsumtion, där långväga turism ingår, kommer att hamna ännu mer i fokus. Särskilt i de låginkomstländer som producerar varorna och tar emot turisterna. Här spelar inkomstläckage in, eftersom så mycket av pengarna från turismen försvinner ut ur länderna vi besöker. Men oavsett om läckorna tätas eller inte, kommer intäkter på kort sikt alltmer att behöva vägas mot förlust – ekonomisk sådan men också i form av liv, hälsa, ekosystem och kulturarv.

De skador som orsakas av utsläppen och den globala upphettningen kommer att kräva en allt större del av länders tillgångar och göra det svårare att bryta fattigdomen. Kort sagt lär turismen möta större krav på global rättvisa och vi kan vänta oss en diskussion om vilken ekonomisk aktivitet som är bäst på att uppfylla människors viktigaste behov.

Ny utbildning för resebranschen

Vad ser du fram emot under 2020?

Jag ser fram emot att vi ska komma igång med vår ”Utbildning i hållbar turism för resebranschen”. Jag tror och hoppas att den kommer bidra till startskottet för en hållbarare resebransch.

Några av alla saker som finns att läsa om på schystresande.se

Lär dig nytt

Vad tycker du att den som, i stort och smått, vill bidra till en bättre värld bör tänka på?

Att alltid lära sig nya saker. Ett enkelt tips är att surfa omkring på schystresande.se. Där finns otroligt mycket kunskap i form av artiklar, rapporter och tips att läsa och sprida vidare.

Det var Helenas turismspaning med allt från tåg och trängselfritt resande till globala rättvisa. Vill du lära dig mer om hållbart resande kan du gå någon av schyst resandes utbildningar.

Det var alla turismspaningar. Om någon dag kommer en sammanfattning av varje spanings huvudpoäng. Här finns alla turismspaningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.