Turismspaning: Det finns en sanningslängtan enligt Sanna Rosell, Örebrokompaniet

Posted on

Sannas turismspaning handlar om en sanningslängtan efter det som är oförstört och oupptäckt. Och så tror hon att maten vi äter är näst på tur att engagera.

Under december kommer nio personer göra olika spaningar om turism. Läs om upplägget och syftet här.

Om Sanna

Sanna Rosell jobbar på Örebrokompaniet, Örebro kommuns marknadsföringsbolag, för att stärka bilden av staden och genom det få fler besökare att uppleva Örebro. Hon driver också en reseblogg som hittas på sannarosell.se och med den är målet att inspirera fler att resa nyfiket i hela världen. För mig är Sanna en glädjespridare med en stor talang för att trollbinda med språket. Med hennes reseskildringar är det lätt att ryckas med.

Turismspaning Sanna rosell
Foto: Sanna Rosell

Turismspaning: Sanningslängtan

Nyfikenheten som drivkraft

Varför jobbar du med det du gör?

Så länge jag minns har resor och turism varit min röda tråd både i arbetet och privat. Som liten satt jag hemma i småstaden i Dalarna och beställde turistbroschyrer från Sveriges alla hörn. Nyfikenheten som fick mig att plöja svenska turistbroschyrer följde även med mig på familjens resor ut i världen. Vi reste till spännande länder i flera världsdelar där jag mötte olika typer av turism: i tanzaniska småbyar, på flodbåtar i Amazonas och hemma hos-boenden på Sri Lanka. Kulturerna var vitt skilda men gemensamt var att de var nyfikna, öppna och verkligen ville visa hur det var hos dem.

Någonstans där förstod jag vad turism och resande kan göra med människor. Det kan göra oss mer medmänskliga och klokare. Att lära känna andra länder och kulturer ökar vår förståelse för hur andra lever och tänker.

Resa med en sanningslängtan

Hur tror du att resande och turism kommer utvecklas framöver på kort och lång sikt?

Hur vi reser som turister har förändrats i raketfart sedan jag lämnade turistmagasinen hemma och började resa på riktigt. Tågluffandet har blivit trendigt, flyget har blivit skämmigt och syftet med resan har nästan blivit viktigare än målet. Ord som svemester, staycation, vacaid, flashbackers och glampig har letat sig in i våra ordförråd. Trender är i grunden beteenden som reflekterar vad vi gör, tänker och tycker. De är också reaktioner på saker som sker i vår omvärld. I tider av politisk oro och fake news, tror jag att vi kommer resa med en sanningslängtan. Vi kommer vilja upptäcka det äkta och det sanna. Det oförstörda och det oupptäckta.

Turismspaning Sanna rosell
Foto: Sanna Rosell

Maten på tallriken engagerar

Vilken fråga inom turism/resande tror du kan få motsvarande fokus som flygdebatten och flygskammen fått?

Jag tror att lokal och etiskt, hållbar producerad mat kommer bli allt större anledningar att resa. Din nästa resa kanske går till Indonesien för att göra och smaka traditionellt tillverkad tempeh? Eller till Piteå för att lära dig göra äkta pitepalt? Det vi har på våra tallrikar tror jag även har stor potential att bli 2020 års motsvarighet till flygskam. Äter gör vi alla och inget annat engagerar oss så mycket politiskt, miljömässigt, religiöst, personligt, fysiskt, socialt och etiskt som mat.

Upptäcka saker i närheten

Vad ser du fram emot under 2020?

Inför 2020 ser jag fram emot att upptäcka min närmiljö ännu mer. Jag bor i Örebro som är en stad med fantastiska möjligheter till naturupplevelser som ligger bara runt hörnet! Kilsbergen vintertid är ett skidparadis med många mils längdspår, bara 20 minuter från stan och som dessutom kan nås med kollektivtrafik. Sommartid paddlar jag gärna längs Svartån som slingrar sig genom stan och förbi slottet. Vår och höst vandrar jag helst på Bergslagsleden, som är en 28 mil lång led genom hela Örebroregionen. Även här finns fina möjligheter att ta bussen för att vandra leden.

Förutom mer härvaro i livet ser jag också fram emot att resa längre bort för att uppleva kontraster och kulturer. Jag är en ständigt nyfiken själ som hela tiden vill lära mig nya saker, vilket gör att resor är det perfekta sättet för att stilla mitt ivriga sinne. Inför 2020 ser jag också fram emot att utveckla konceptet slowcation. Jag hoppas att fler anammar idén om att ta det lite lugnare och njuta lite mer av det lilla. Såväl vi som människor och vår omgivning har mycket att vinna på att resa på fler slowcations i livet!

Turismspaning Sanna rosell
Foto: Sanna Rosell

Res alltid med ett därför!

Vad tycker du att den som, i stort och smått, vill bidra till en bättre värld bör tänka på?

Syftet med resor är nästan viktigare än målet. Inom kort tror jag vårt ”varför vi reser” kommer vara det allra viktigaste. Reser du för att landa i dig själv, lära dig något nytt eller söka spänning?

Har du ett ständigt därför i bakhuvudet kommer du se nya platser, kulturer och människor du möter på ett annat, kanske lite djupare, sätt. Sluta inte res. Att resa gör oss till bättre människor. Men res med omsorg, nyfikenhet och tydliga därför. För det gör oss till ännu bättre människor.

Det var Sannas turismspaning och hennes tankar kring att resa med ett därför, längtan efter att sanningsresor och hur maten på tallriken väntas engagera. Kolla gärna in hennes blogg sannarosell.se om du vill bli hänförd av språk och vackra platser.

Här finns alla turismspaningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.