Turismspaning: Helhet i hållbarhet enligt Hanna Anfelter, grundare av Reform Travel

Posted on

Hannas turismspaning sätter fokus på att se helheten inom hållbar turism, bortom ensidiga frågor eller några få perspektiv.

Under december kommer nio personer göra olika spaningar om turism. Läs om upplägget och syftet här.

Om Hanna

Hanna Anfelter är grundare av Reform travel som är en inspirationssajt för hållbar turism. Hanna skriver både intressanta blogginlägg och kan genom sina konsulttjänster hjälpa aktörer som vill bli mer hållbara. Hanna drivs av en stor passion och en tro på turismens kraft att agera motor för positiv förändring. Syftet med Reform Travel är att sprida kunskap och inspiration till såväl resenärer som branschen för att med hjälp av turismen skapa ett bättre samhälle. För mig är Hanna en person som ständigt försöker se helhet istället för att fokusera på en enskild fråga eller enskilt perspektiv.

turismspaning Reform travel
Foto: Hanna Anfelter

Turismspaning: Helhet i hållbarhet

Turismens positiva inverkan på samhället

Varför jobbar du med det du gör?

Jag har alltid älskat att resa och har länge arbetat inom resebranschen, med kommunikation och marknadsföring. Samtidigt har jag haft ett starkt samhällsintresse och en vilja och önskan om att bidra till en bättre värld. När jag för några år sedan var på en reportageresa i Sydafrika fick jag för första gången uppleva hållbar turism, det vill säga med egna ord se vilken positiv inverkan turismen kan ha, inte bara på min egen upplevelse, men på samhället som vi reser till. Efter att ha arbetet i resebranschen som sagt i många år, hade jag aldrig tidigare stött på begreppet och kände att det pratades alldeles för lite om turismens alla effekter, positiva som negativa och att det saknades en plattform som enbart lyfte fram resor och turism ur ett hållbarhetsperspektiv.

Mer ansvarsfulla och meningsfulla resor

Hur tror du att resande och turism kommer utvecklas framöver på kort och lång sikt?

Den senaste tiden har det varit oerhört stort fokus på flyget, koldioxidutsläpp och turismens negativa effekter på miljö och men hur många klimatlarm vi än tar del kommer vi inte att sluta resa. Tittar vi globalt fortsätter resandet bara att öka från år till år. Däremot tror jag att vi kommer resa mer medvetet. Konsumenterna blir mer medvetna och kommer ställa högre krav på branschen att erbjuda ansvarsfulla och meningsfulla resor. Vi kommer resa mer med tåg, söka mer naturbaserade upplevelser, vandring är och fortsätter vara populärt. Mer långväga resor mer sällan och fler upplevelser på nära håll.

Foto: Hanna Anfelter

Kryssningsindustrin näst på tur att granskas

Vilken fråga inom turism/resande tror du kan få motsvarande fokus som flygdebatten och flygskammen fått?

Kryssningsindustrin har länge smugit under radarn, men kryssningar är egentligen mycket värre än flyget sett till miljömässiga och sociala effekter så jag tror att det kan komma att bli mer fokus på den.

Tittar man på hotellbranschen just nu är det stort fokus på matsvinn så slöseri överlag skulle kunna hamna i strålkastarljuset men det är svårt att sia.

Inspirera till hållbar turism på riktigt

Vad ser du fram emot under 2020?

Att fortsätta utveckla Reform Travel sprida kunskap och inspiration om hållbart resande. Det roligaste som finns! Jag hoppas att vi går från att ensidigt stirra oss blinda på flyget och transporten och på riktigt börjar prata om hållbar turism med allt vad det innebär.

Turismspaning Reform travel
Foto: Hanna Anfelter

Allt handlar om en helhet!

Vad tycker du att den som, i stort och smått, vill bidra till en bättre värld bör tänka på?

Att ingenting är svart eller vitt, det finns inte bara en lösning eller en fråga som är viktigt, utan allt handlar om en helhet. Att visa respekt och omtanke för allt och alla, och göra det man kan där man står. Vi har alla ett ansvar för att vara schyssta, att göra det bästa vi kan av den fantastiska möjlighet vi har fått att leva på den här planeten. Respektera tingens natur och att inte slösa. Ta till vara på det vi har och vara varsam med det. Och det spelar roll vad du gör!  

Det var Hannas turismspaning med fokus på helheten i hållbar turism. Kolla gärna in hela sajten Reform Travel där finns massor med spännande artiklar, blogginlägg och krönikor.

Här finns alla turismspaningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.