Att arbeta i turismens tjänst – tre exempel från Thailand

Posted on

Att arbeta i turismens tjänst är hårt och slitsamt. Låt mig presentera fem av de som möjliggör att turister kan njuta och lyxa till ett så lågt pris. Jag är tacksam men har också en oskön bismak.

Enligt World Tourism Council skapar turismen 110 miljoner direkta arbetstillfällen och sysselsätter därtill miljontals fler personer på denna jord. Det är de uppenbara jobben som servitris och städare men också att vara guide, försäljare, massör eller chaufför. Men det handlar också om att driva tvätteri, vara badvakt vid ett vattenfall eller sälja sin kropp som en av många tragiska baksidor med turismen.

De arbetar i turismens tjänst

Under vår dryga vecka på Koh Chang i Thailand finns det några som arbetar i turismens tjänst som jag pratat lite mer med. De har gett mig en liten glimt av hur livet som arbetare i turismbranschen kan se hur här på Koh Chang och jag tror det är verkligheten på många andra liknade resmål också.

Systrarna Pla och Puma driver familjeföretag

Systrarna Pla och Puma driver den ultimata kombon av resebyrå, fruktförsäljning och tvätteri. Det är genom dem (Sanook travel) vi ordnat med vår utflyktsdag runt ön, halvdagstur med snorkling och bilresan till Bangkok. Det är hos dem vi varje dag köpt fruktshakes och färsk frukt. De jobbade tidigare på hotell men när de fick barn för sisådär 15 år sedan valde de att börja driva egen verksamhet som familjeföretag. De arbetar varje dag året runt, halvårsvis när det är lågsäsong åtta timmar/dag och vid högsäsong elva timmar varje dag.

Puma och Pla, sicka stjärnor!

Paret Kan och Noi är gästarbetare från Kambodja

Paret Kan och Noi som arbetar i serveringen på hotellet där vi bor har visat stort intresse för båda våra barn. De har hälsat på dem vid frukost, underhållit dem när de varit rastlösa och delat ut otaliga vinkar, high five och fist bumbs till dem. De har själva ett barn på två och ett halvår så de kan sin sak. Efter ett par dagar insåg jag att jag såg dem vid varje frukost och nästan alltid sent på kvällen och jag började undra när deras barn får träffa sina föräldrar. Det visade sig att de är från grannlandet Kambodja och (med reservation för dålig engelska där jag kan ha missförstått) kommer träffa deras barn först om ett år. Det förklarar varför de kan jobba så långa dagar. Det gjorde ont i mig, men jag inser snabbt hur många miljoner föräldrar som lämnar sina barn för att jobba i annat land för att kunna försörja och skapa en bättre framtid. Pakistanier i Qatar och Mexikaner i USA är bara två ytterligare exempel.

Kan ger Jason lite extra uppmärksamhet varje gång han får chansen
Noi, så himla go och glad med våra barn!

Aoy driver restaurang med en ettåring i hasorna

Aoy driver ett cafe och lunchställe (TR Coffee vid södra delen av White Sand beach) som vi kom att fatta starkt tycke för. Maten har alltid varit supergod, det är rent, fräscht och svalt. Den viktigaste orsaken till att det passade oss så bra är att de själva har ett barn som är där om dagarna som våra barn kan leka av sig med innan det är dags att äta. Det visar sig att mannen driver en frisörsalong mitt över gatan. Ibland har de barnvakt men ofta turas de om att passa barnet och driver parallellt sin business. Jag tänker på hur stressad jag ibland kan bli när jag ska försöka laborera lite mejlande med en ettåring hemma. Tänk att driva restaurang och vara servitris, kock och förälder samtidigt. Imponerande!

Aoy – stolt som en tupp över den verksamhet hon driver med bravur

Den bistra sanningen att arbeta i turismens tjänst

Det som slår mig, som på intet sätt är nytt men ändå blir så tydligt, är hur hårt de jobbar. Det som arbetar i turismens tjänst har långa dagar 10-12 timmar och ibland mer. Det är få, om ens några vilodagar. Att ge sig ledigt är detsamma som att anställa någon annan som då ska driva verksamheten och ha lön. Alternativt tillfälligt stänga och förlora intäkter. Den problematiken gäller ofta besöksnäringen även hemma i Sverige. En av de mer flådiga hotellen, och gissningsvis bland de bättre villkoren, söker folk och erbjuder följande, se bild med villkor till höger:

Att ha sex dagar ledigt/månad tror jag räknas som goda villkor och vad lönen är framgår ju ej.

Visst är det ljuvligt att kunna lyxa så mycket. Att betala 300 kr för ett helt okej hotellrum, 100 kronor för en timmes massage eller äta lunch för 40 kr. Men det innebär också att personer får låg lön, särskilt i relation till antalet timmar de jobbar.

Det här är en av många saker som jag gillar med att resa. Perspektiven det ger mig, tankarna det skapar i mitt huvud. Utmaningen för mig själv i att resa medvetet kopplat till en viss insikt eller ökad förståelse. Det är spännande men långt ifrån enkelt.

Här finns alla inlägg om Thailand och alla inlägg om vår långresa 2022-2023.

2 thoughts on “Att arbeta i turismens tjänst – tre exempel från Thailand”

  1. Intressant läsning, jag kom själv hem från området för en vecka sen och hade bla en prat med en man som jobbade på hotell i Cambodja. Han jobbade 6 dagar per vecka och hade inga semesterdagar. Men jag tror de hade en form för skift då jag aldrig mötte han till frukost utan bara på kvällarna, inte heller säker på hur många timmar han jobbade. Men det är en ögonöppnare hur bra vi har det och hur lykligt lottade vi är.

    1. Hej Christina. Paret från Kambodja sa att många kineser åker till Kambodja och jobbar och de själva åker till Thai. Det är såklart olika hur villkoren ser ut men på totalen som du säger en ögonöppnare för oss. Tack för att du delar det du fått veta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *