Att göra i Hoi An i Vietnam – 29 tips från A till Ö

Posted on

29 saker att göra i Hoi An i Vietnam, det klassiska i väl bevarande gamla stan, utflykter och färgstarka upplevelser i rispapperslampornas sken.

Hoi An är ett av Vietnams mest besökta resmål, inte minst för att så stor del av staden finns bevarad. Detta till skillnad från många andra städer som blev helt sönderbombade av det 20 år långa kriget på 50-70-talet. Det finns likt många städer runt om i världen en del som kan benämnas som gamla stan och en mer modern eller utväxt del. Att staden klarade sig så bra har gjort Hoi An till en plats där turism frodas. Sedan 1999 är gamla stan i Hoi An klassat som ett världsarv av UNESCO vilket förstärkte uppmärksamheten ytterligare.

Jag funderar på om det är särskilt hållbart av mig att skriva ett tipsinlägg om en redan välbesökt plats. Det behövs inte fler turister till Hoi An, däremot finns det många andra platser i Vietnam som har massa utrymme för att ta emot fler. Vi bodde en månad i Da Nang, en halvtimme norr om Hoi An och besökte Hoi An totalt fyra gånger under den månaden. Ångrade ingen av gångerna, trivdes mycket bättre i Hoi An än Da Nang som mest kändes som en stor stad. Så med det sagt, innan du bokar en resa där Hoi An ingår som resmål, tänk ett varv till hur du ska förhålla dig till den risk för överturism som alla välbesökta resmål riskerar att utsättas för.

att göra i hoi an i Vietnam
att göra i hoi an i Vietnam
att göra i hoi an i Vietnam

Tips på saker att göra i Hoi An i Vietnam

Från A till Ö som förhoppningsvis ger en bredd av saker att göra i Hoi An.

An bang beach

Det sägs vara en av Vietnams bästa stränder, åtminstone den bästa i höjd med Da Nang. Vi spenderade några timmar där och ja, det var jättebra. Lite lugnare vatten i Da Nang, härlig känsla och rent och snyggt. Priserna för boende är rätt höga och klientelet därefter. Vi beställde mat direkt till stranden vilket var helt okej pris på och kändes oerhört spontant och semestrigt.

att göra i hoi an i Vietnam
att göra i hoi an i Vietnam

Basket boat

En traditionell båt som används än idag, kreativt skapad i sin form för statliga regleringar om fiske. I Coconut Village (se nedan) är en tur med Basket Boats omåttligt populärt och turistifierat. Tänk rysk dunkadunka och hetsiga säljare som vill kränga dig ombord till nästan vilket pris som helst. Vi skippade men det lär vara en upplevelse och verkar omåttligt populärt.

att göra i hoi an i Vietnam
att göra i hoi an i Vietnam

Cam Thanh Coconut village

En bit utanför stan finns Coconut Village. Vid en första googling så här i efterhand står det att det ska vara ecoturism men det var inget jag märkte. Busslaster står vid parkeringen, det är bilfritt efter inträdet och det var mysigt och trevligt. Bra anpassat efter att ta emot många turister. Vi gick bl.a. förbi en Bambukreatör, ser längre ner.

att göra i hoi an i Vietnam

Djupdyk i veitnamesisk matkultur med en matlagningskurs

En av de bättre sakerna vi gjorde i Hoi An. Att göra en matlagningskurs och cykelutflykt (se längre ner) med My Grandma’s home cocking. Det gav en intensivkurs i vietnamesisk mat, risets resa, smaker och hantverk. Vi var så nöjda!

Ett tempel eller två

De finns allt från små och slitna till stora och välskötta. Det på bilden nedan kostade en slant för att få besöka.

att göra i hoi an i Vietnam

Förfädernas betydelse

I vietnamesisk kultur fyller förfäderna en central roll. Fem generationer tillbaka finns centralt i vardagsrummet och tillbeds och offras till flera gånger om dagen. Att få mer förståelse av detta är att förstå Vietnams kultur och vi fick bl.a. lära oss mer på den guidade cykeltur på landsbygden som vi gjorde, (se längre ner).

Gamla stans gator – det mest klassiska att göra i Hoi An i Vietnam

Om du nu åkt till Hoi An, avsätt tid för att gå några av gatorna i gamla stan. Det kryllar av resenärer från när (Kina) och fjärran (resten) och jag tyckte om de där gatorna jättemycket även om de finns bara för att jag är där. Flera delar av Hoi Ans gator, särskilt i gamla stan, är bilfria vilket såklart ger en lugnare känsla.

att göra i hoi an i Vietnam
att göra i hoi an i Vietnam
att göra i hoi an i Vietnam
att göra i hoi an i Vietnam
att göra i hoi an i Vietnam

Hoi An Market

På ett sätt känns halva gamla stan som en marknad med all den shopping som finns men det finns också ett gigantiskt hus med livsmedel, mer eller mindre nödvändiga prylar och mat som serveras. Jag gillade att vara där inne även om det var något övermäktigt att ta in allt. Om jag minns rätt fanns även en utomhusmarknad i nära anslutning, där fanns massa frukt och grönt att njuta av.

Inta middagen på night market

Min bild är att Vietnams nattmarknader är inget mot Thailands men i Hoi An fanns det mycket att välja på även om det såklart var en turistisk stämning. Kvällstid kommer de små vagnarna fram. Crepes, rispapperspannkaka (se längre ner), grillat och diverse annat. Gott var det!

Japanska bron och andra landmärken att fota

I överturismens anda kanske detta är dumt att ha med på en sån här lista men samtidigt har ofta landmärken en viktig betydelse för staden på ett eller annat sätt. Japanska bron är en av dem.

att göra i hoi an i Vietnam

Kulinarisk och vegetarisk måltid på Shamballa

En kul restaurang att ge uppmärksamhet och sin semesterkassa till är restaurangen Shamballa som serverar lite spejsade vegetariska thailändska rätter. An Hy Chay är en annan vegetarisk restaurang vi gick förbi, kanske också kan vara värt att kolla upp.

Landsbygdsturism med cykel bland risfälten

Det går att boka turer eller hyra cykel och cykla fritt längs risfälten men det går också att cykla i grupp med guide. Vi valde det sista och var så nöjda med det. Det var ytterligare en tur som Grandma’s home cocking erbjud i anslutning till matlagningen. De var mycket serviceinriktade och löste barnstolar och hjälmar till våra små, tog hand om vagnen medan vi cyklade och körde den tillbaka med båten. Guldgäng och det jag rekommenderar allra mest i Hoi An. Här är ett eget inlägg om att cykla bland risfält.

Moderna delen av staden

Som alltid när det finns en gamla stan finns det också en mer modern del som många som bara har några dagar i Hoi An missar, så även vi. Men är du i Hoi An lite längre är mitt tips att ta dig bort från det mest klassiska och även se delar av de mer moderna kvarteren.

Njut av det färgsprakande

Jag som älskar att fota färgstarka saker, särskilt när det är hus med i bilden, tyckte att Hoi An var en fröjd. Kulörta fasader, klänningar, rislampor och båtar. Så vackert och på kvällen lyses staden upp.

att göra i hoi an i Vietnam

Orivy Hoi An Local Food Restaurant

Den bästa servicen till en ensamresande mamma med två små barn fick jag hos Orivy. De hade barnstol (sällsynt), de var snabba, anpassade maten och till råga på allt, matade mina barn så jag fick äta hela min måltid. Gott var det också!

Pyssla ihop din egna rispapperslampa

Delta på en workshop för att göra din egna rispapperslampa. Lär dig hantverket och historien bakom. Finns på flera ställen i Hoi An, kan nog vara bra att boka i förväg under populära tider under säsongen.

att göra i hoi an i Vietnam

Rör dig bortom de klassiska gatorna

Som alltid, att gå en bit bort från de mest intensiva gatorna ger ytterligare en dimension av staden. I Hoi Ans fall behöver det inte ens vara särskilt långt borta the beaten track. Hönor som går fritt, tvätt som hängs, mat som torkas i solen, båtar som lägger an. Begravningsplatser på bakgården. Vardagsliv mitt i allt.

att göra i hoi an i Vietnam

Skräddarsy kläder efter dina mått

Det här är en av de saker som Hoi An är allra mest känt för, att sy upp kläder efter ens egna mått. Inte minst kostymer som blir mycket prisvärda. Om detta har jag skrivit ett helt eget inlägg.

Ta en båt-tur

Pga barn och tidsbrist åkte vi aldrig någon båttur men jag är övertygad om att åka båt mellan öarna som bildats i deltat som alltid med båt, gör att staden kan ses från helt nya perspektiv.

att göra i hoi an i Vietnam

Underhåll barnen på ett lekland

Vi hittade ett jättefräscht, lagom stort och trevligt lekland i Hoi An där vi slog ihjäl några timmar. Det fanns en liten cafédel, lite energipåfyllnad för barnen och personal som interagerande mer än vad en kan förvänta sig med personalen, så fint att se!

Vävda mattornas tradition

Ett hantverk med stor betydelse i den vietnamesiska vardagen. Mattorna de väver för att sova på, alla med sitt unika mönster, gjorde av, ja såklart växtlighet från ris. Vi fick lära oss mer om detta på vår guidade cykeltur på landsbygden.

Workshop med Bambu

I Coconut village fanns en man som snider (kan det heta så?) i bambu som dels sålde några av allt fint han tillverkade men framför allt erbjöd workshops för den som själv vill lära sig hantera detta häftiga trädslag.

Yellow Houses

Ta reda på varför nästan alla väggar målas i en och samma färg. Det kan knappast vara för att de inte har fantasi eller bara vill göra det enkelt för sig.

att göra i hoi an i Vietnam

Zonterapi eller reflexologi

Det erbjuds spa och massage både här och där i Hoi an och en del ställen är inriktade på fotmassage som också kan gå under namnet zonterapi eller reflexologi. Något att unna sig.

Åk cykeltaxi

Dom är populär i den billösa staden, cykeltaxis. Det är ett smart sätt att få överblick så kan en gå tillbaka till de ställen som väckte nyfikenhet. Det finns ett system med nummer och ordning och reda på verksamheten och våra barn tyckte att en sån här aktivitet var toppen att uppleva.

att göra i hoi an i Vietnam

Ät rispapperpannkaka

Friterat rispapper med olika toppings var en riktig hit. Serverades ibland som en taco, ibland som en pizza men alltid lika gott

Överraska dig själv

Gör något oväntat, som du skulle tacka nej till vid första frågan men som kanske ändå kan ge dig något oväntat minne att ta med dig hem i minnessamlingen.

Det finns såklart mer att göra i Hoi An i Vietnam, särskilt om en rör sig mer bort från huvudstråken.

Här finns fler inlägg om Hoi An, alla inlägget om Vietnam och övriga inlägg från vår långresa 2022-2023 som Hoi An-besöken var en del av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *