Cykla i Hoi An med barn – genom risfält och landsbygd i Vietnam

Posted on

Att cykla i Hoi An, genom grönskande risfält, levande landsbygd eller i stadens ytterkanter. På egen hand eller tillsammans med guide. Direkt på topp-tio-listan över att göra i Hoi An.

Att upptäcka delar av en destination med cykel har varit succé. Kalla mig gärna sist på bollen i att förstå den pågående cykelhypen men nu är jag redo att joina även om just MTB downhill inte kommer bli min grej. Cykel är ett fantastiskt sätt att upptäcka en destination oavsett om det är på hemmaplan i Sverige eller i världen. Förflyttning över relativt stora områden blir enkelt, maximal flexibilitet och för oss som reser med barn, en aktivitet vi alla gillar och blir stimulerade av. Fullträff med andra ord.

Det kan tilläggas att alla bilder i det här inlägget är tagna med mobilen och många av dem i farten. Det här var inte tillfället att stanna cykeln och langa fram systemkameran om jag säger så.

En glad och en förundrad över upplevelsen av att cykla på vietnamesisk landsbygd
Fotad i farten med hjälmen på sne

Cykla i Hoi An i Vietnam med guide på landsbygden

Först tog vi en cykeltaxi i Hue, eller Cyclo som det heter, sedan en tur med samma färdmedel i Hoi An och nu även en guidad tur med en vanlig cykel i Hoi Ans landsbygd där vi fick trampa för egen maskin. Att cykla på risfälten är en vanlig aktivitet som många turister väljer att göra i Hoi An, antingen på egen hand eller i grupp med guide. Alla tre tillfällen har tagit oss till ställen vi med våra fötter eller med taxi inte skulle tagit oss – kanske den största behållningen av att cykla som besökare.

Det var när vi var på jakt efter en matlagningskurs i Da Nang/Hoi An som vi hittade en som erbjöd möjlighet att cykla genom countryside of Hoi An. Genialiskt upplägg. Gemensam båt till matlagningen och efter cooking class möjlighet att cykla tillbaka istället för att ta båten igen. När det visar sig att de både erbjuder barnstolar till barn med tillhörande cykelhjälmar och kunde ta med vår vagn tillbaka på båten medan vi cyklade var saken klar. Vi bokade på momangen. Det märktes att det här företaget har varit med ett tag med tanke på deras nivå av service, kommunikativa förmåga och upplägget på hela dagen. My Grandma’s Home Cooking heter arrangören som erbjuder market tour, cooking class och bicycle tour för den som vill ha en heldag i toppklass.

Cykla i hoi an vietnam risfält landsbygd
Risfält i oändlighet
Cykla i hoi an vietnam risfält landsbygd
Mitt crew är laddade för avfärd. Poncho, vilken utmärkt uppfinning.

Vår guidade tur med cykel i Hoi An med barn där bak

I lätt men ihållande duggregn satte vi varsitt barn bak på cykeln och som vi misstänkte sken de båda upp. De trivs därbak, det vet vi sen hemma i Sverige men nu var det ju flera månader sedan sist och vädret ganska långt ifrån optimalt. Tillsammans med ett gäng andra färgglada ponchos och en entusiastisk guide började vi trampa genom landskapet. Landsbygd i Vietnam betyder inte glesbygd. Vietnam är ett av världens mest folkrika länder.

Nio kilometer längs asfalterad väg, grusväg och vissa partier där jag valde att leda cykeln pga smalt/stenigt. Väg kantad av små hus, butiker, risfält, små och stora odlingar av grönsaker eller fisk och skaldjur, betande kreatur, ett gammalt tempel och några vattendrag. Oerhört rofyllt. Så skulle jag beskriva våra nästan två timmar tillsammans.

En pyntad gata
Cykla i hoi an vietnam risfält landsbygd
En skola vi susade förbi
Räkodling
Ett tempel
Cykla i hoi an vietnam risfält landsbygd
Tapper kvinna i rosa poncho som stretar på
Så här bor en del
Odling på sin tomt
Cykla i hoi an vietnam risfält landsbygd
Jordbruket är långt ifrån storskaligt och industrialiserat

Se den vietnamesiska kulturen i verkligheten

Vi gjorde flera stopp och fick verkligen en genomgång av vietnamesisk kultur. Vi som läst boken Cultural Smart inför resan fick ytterligare en dimension när vi praktiskt fick se mycket av det som stod i boken. Hur altare för förfäderna kan se ut och hur mattorna som vietnameserna sover på vävs. Hur risvin framställs och hur grisars gödsel används. Det senare mer intressant för både mig och mina barn. Vi stannade till hos Sexy Lady som likt en queen från förra århundradet visade hur en basket boat ska hanteras.

Cykla i hoi an vietnam risfält landsbygd
Vår guide berättar om förfädernas betydelse och altaret som har en central position i alla hem.
Cykla i hoi an vietnam risfält landsbygd
Sleeping mat vävs i fint mönster
Cykla i hoi an vietnam risfält landsbygd
Risvin, en procedur som kändes ganska långt ifrån renlig
Mina barn och jag är mer intresserade av djuren som vi fick klappa
Livet för en gris
Udda vietnamesisk tradition är att göra snake vine, alltså en orm som läggs ned i en vinbutelj med oerhört hög alkoholhalt. Vinet kan drickas i tre år sedan behövs det en ny orm och nytt vin…
Cykla i hoi an vietnam risfält landsbygd
Hon kallas Sexy Lady och var på alla sätt ett original som stack ut och showade loss för entusiastiska turister
Urstark
Cykla i hoi an vietnam risfält landsbygd
Som att hon inte gjort annat i sitt liv, vilket hon kanske inte har heller.

En ilsken ko i vår väg

Ett oplanerat stopp var mitt på risfältet där vi fick vända pga en ilsken ko med sin kalv som inte lät oss passera. Imponerande hanterat av vår guide som parerade en attack från kossan med sin cykel. Bara att vända och välja annan väg. Sista stoppet var vid ett båtvarv där vi dels fick se ett pågående båtbygge och en man som visade på enastående skicklighet att använda trä och insidan av snäckskal. En tradition som funnits länge men som med många hantverk över hela världen håller på att tappa i betydelse och roll eftersom den ”unga generationen inte är intresserade av att lära sig tekniken”.

Cykla i hoi an vietnam risfält landsbygd
Därframme skymtar kon som vägrade släppa förbi oss
Cykla i hoi an vietnam risfält landsbygd
Båtreparation pågår
Cykla i hoi an vietnam risfält landsbygd
Som så mycket hantverk: Helt sjukt imponerande detaljer
Det här känns igen från vissa asiatiska restauranger inte sant?

En av vår långresas bästa upplevelse

Jag tror att den här cykelturen kommer hamna på topp tio av aktiviteter och utflykter vi gjort under vår långresa. Barnen visade prov på enormt gott humör under hela cykelturen trots vädret. Jag är väldigt glad att vi kunde välja denna cykeltur, inte minst för att det fanns både hjälm och tillräckligt bra barnstolar så att det kändes säkert att cykla med dem. Standarden är inte som i Sverige men det är ju en del av upplevelsen tycker jag.

Gladis! Först sätta barnet på plats, sen dra över poncho över barn och barnstol, sedan på med hjälm och vi är kittade för regn och allt som kan komma i vår väg.

Här finns alla inlägg om Vietnam och alla inlägg om vår långresa 2022-2023.

5 thoughts on “Cykla i Hoi An med barn – genom risfält och landsbygd i Vietnam”

  1. Ser ut som en jättehärlig dag! Tack för superbra tips på familjeaktivitet i Hoi an för oss som både vill resa lokalt och gärna med cykelhjälm 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *