En dag i Mostar i Bosnien och Hercegovina

Posted on

Mostar med sin historiska bro Stari Most lockade mig att ta en tur till Bosnien och Hercegovina och jag föll för den lilla staden direkt. Turistanpassat men samtidigt genuint. 

Att köra från Dubrovnik till Mostar var otroligt vackert och vägarna förvånansvärt bra. Väldigt få bilar på vägarna, upp och ned för bergen, uppe på bergskammar. Allt med en fantastisk utsikt med gulskiftande gräs, murrigt gröna buskar och träd och blånande berg i bakgrunden. Jag trivdes gott i min bil med AC när temperaturen ute visade 43,5 grader.

Vackra Mostar, bild tagen från bron.

Att gilla en turistpärla som Mostar

Jag brukar inte vara ett fan av souvenirer eller att ens gå på uppenbart turistiga gator men i Mostar kände jag precis tvärtom. Jag gillade den ovanligt knöliga kullerstenen (inte uppskattad av den med barnvagn). De färgglada shopparna som sålde allt från honung och syrup till lavendelpåsar, läderväskor i alla kulörer och mässingbrickor. Det kändes förvånansvärt genuint.

Det mesta kretsar kring den berömda bron och alla vägar tycks leda dit. Visst är den pampig och ståtlig men egentligen inte särskilt speciell i sitt uttryck. Jag som är fascinerad av både antiken, ser på Game of Thrones och en gång i tiden spelat dataspelet Age of Empires trivs dock alldeles utmärkt med att fundera på hur livet på den tiden såg ut i området.

Morgonstund innan butikerna hunnit öppna
Krimskrams, hantverk, souvenirer eller global inredning – kärt barn har många namn
För en färgjunkie som mig är detta rena drömmen att kolla på.
Luktade ljuvligt var gång jag passerade.

Om bron Stari Most

Bron Stari Most rinner över floden Neretva och byggdes på 1500-talet och har sen dess varit både historisk, praktiskt och symboliskt viktig för landet som under flera år varit gränsområden mellan regioner och folk. Under Jugoslavienkrigen bombades den och en tillfällig hängbro sattes upp. Tack vare bland annat donationer kunde bro byggas upp och återinvigas 2004.

Jag var i Mostar i piken på högsäsongen och besökte bron vid tre tillfällen. På eftermiddagen när det är som varmast, på kvällen när det var svalare och tidigt på morgonen. Mest folk var det på kvällen, särskilt när några lokala grabba spexar genom att hoppa ned från bron. Jag gick upp tidigt för att fota men var ändå inte helt ensam. Redan vid 7.30 var det en del folk ute på gatorna och fler som ville få egentid med bron.

Stari Most i all sin prakt.
Själva bron består av sten så välpolerad av skosulor att den är halkig på riktigt, barn i flipflops lever farligt.
Så här mycket folk var det inte jämt men däremot när det skulle hoppas så vill du få en selfie med bron så behöver du vara flexibel med din tid.
Jump! 24 meter rakt ned i strömt kallt vatten…
Arla morgon med självutlösare är förklaringen till att den här bilden kunde komma till.

Fyra tips i Mostar

  • Ta ett dopp under bron eller svalka åtminstone fötterna. Vattnet är dock kallt och strömt så du bör känna dig trygg i dina simkunskaper.
  • Ta en drink eller äten middag och njut av bron som kuliss i något av caféerna i närheten, under bron eller någon av sidorna längs med vattnet. Jag hann aldrig stanna till med caféet Luft under bron såg helt klart mysigt ut
  • Växla inte pengar om du bara ska besöka Mostar i Bosnien och Hercegovina. I gamla stan tar de både euro och kroatisk Kuna och på flera ställen gick även kort bra.
  • Besök även den mindre bron på västra sidan om floden. Ingen storlek att imponera med men desto mysigare omgivning och betydligt lugnare.
Området under bron taget från bron
Mycket svalkande.
Kanske äta en bit mat här?
Liten men naggande god.

Jag körde från Dubrovnik på förmiddagen och anlände fem timmar senare. Åkte dagen därpå tre timmar till Makarska i Kroatien. Stoppet i Mostar ingår i min Balkanroadtrip.

8 thoughts on “En dag i Mostar i Bosnien och Hercegovina”

  1. Mostar er et av stedene jeg veldig gjerne vil besøke neste gang jeg reiser til Balkan. Gjerne i kombinasjon med Dubrovnik og vakre plasser i Montenegro. Smart å legge inn flere besøk på broen, det ser absolutt ut som det tidvis er temmelig mange folk der!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.