Äta i Ljubljana – tips på restaurang & café för frukost, lunch och middag

Posted on

Mat att äta i Ljubljana finns för alla smaker. Här finns olika restauranger för frukost, lunch och middag. Från grönt är skönt till glass i stora lass.

Jag hade inte väntat mig att jag skulle hitta så mycket bra i mat i Ljubljana. Efter mina besök i Sloveniens huvudstad kan jag konstatera att skenet bedrar. I Ljubljana har jag bland annat ätit en av mina livs bästa måltider till frukost.

Äta i Ljubljana tips restaurang
En av många utsökta måltider i Ljubljana.

Tips på restauranger att äta på i Ljubljana

Frukost, lunch och middag, den som åker till Ljubljana kommer inte behöva vara hungrig. Särskilt inte eftersom allt kan toppas med fikor på caféer runt om i staden. Det är gångavstånd till nästan allt och det gäller att ta sig fram till fots om en ska orka njuta av alla goda rätter som serveras på stadens restauranger. Här delar jag med mig av mina tips.

Frukost att äta i Ljubljana

Bästa stället Barbarella Juicebar

Modernt, fräscht, nyttigt och gott så skulle jag beskriva Barbarella Juicebar. För en person som mig som älskar avocado är Barbarella rena himmelriket. Där finns flera sorters mackor, sallader, smoothies och nypressade juicer både att inta på plats eller take away.

Äta i Ljubljana tips restaurang
Avocadosmoothie, hibiskuslemonad och en matig hummus- och avocadomacka.
Äta i Ljubljana tips restaurang
Yamyam
Äta i Ljubljana tips restaurang
Fint inne på Barbarella

Bra start på Best Western

Hotellfrukosten på Best Western är bland de bättre jag upplevt. Om en inte bor på hotellet antar jag att det går att köpa till frukost som besökare, värt att fråga åtminstone.

Äta i Ljubljana tips restaurang
Den mycket trevliga frukosten på Best Western
Äta i Ljubljana tips restaurang
Flera sorters flingor, gryn och torkad frukt till min yoghurt

Lunch och middag att äta i Ljubljana

Lunch på Landerik

En lunch i Ljubljana, som lika gärna kunde varit en middag, åt jag och mitt sällskap på ett ställe som heter Landerik. En trerätters lunch för 16 euro var en prisvärd lyx att unna sig. En mustig soppa, en vällagad fisk och en crunchig efterrätt åt vi och var därefter mycket mätta och belåtna.

Äta i Ljubljana tips restaurang
Svampsoppa på Landerik
Äta i Ljubljana tips restaurang
Erik på Landerik
Äta i Ljubljana tips restaurang
Efterrätten med mycket crunch
Äta i Ljubljana tips restaurang
Modernt inne hos Landerik

Frukt och grönt på Central Market

Lite beroende på hur en är lagd kan en lunch i Ljubljana intas direkt från torgets frukt- och grönsaksmarknad. Rotfrukter, stenfrukt och bär i mängder och så lite delikatesser på det kan mätta för en stund.

Äta i Ljubljana tips restaurang
Grönt är skönt på marknaden
Äta i Ljubljana tips restaurang
Lite delikatesser att köpa med sig, kanske honung till lunch?

Tapas på TaBar

Efter tips åt jag en kväll på TaBar och jag blev långt ifrån besviken. Tapas med slovenska smaker. Supertrevlig personal och många spännande kombinationer för tungan att njuta av. Bonus för att sitta ute och titta på folk på kvällskvisten, hög mysfaktor.

Äta i Ljubljana tips restaurang
Några av smårätterna från TaBar
Äta i Ljubljana tips restaurang
Mysigt värre

Kvarterskrogen Kavarna Tiskarna

Om vi inte bott i närheten hade vi aldrig hittat till kvarterskrog Kavarna Tiskarna. Det stället får många poäng för att kännas lokalt och avslappnat. Maten var bra men inte ett ställe jag åkt omvägar till. Bor en i närheten så är en middag på Kavarna absolut värt att testa.

Fräscht på Barbarella Arkade Bistor

Om lunch och middag är lika bra som frukosten så kommer Barbarella Arkade Bistro inte göra varken dig eller mig besviken. Jag har dock aldrig prövat som om du hinner före, låt mig veta vad du tycker.

Äta i Ljubljana tips restaurang
Ett ställe vi inte heller hann äta på men som fått fina omdömen på Tripadvisor

Fika på caféer i Ljubljana

Svalkas på Magda

Vid det stora torget med Central Market finns ett fik/pub som heter Magda som är ett bra ställe för att fylla på vätska. Jag drack en god lemonad och så satt vi där och kollade på folk som passerade.

Energipåfyllning hos Colnarna

I Tivoliparken finns ett orangeri och intill ett fik som heter Colnarna med utsikt över en damm. Här finns bakverk, några lunchalternativ, glass och dryck.

Äta i Ljubljana tips restaurang
En grön fruktsmoothie och nyttig burk av något slag jag inte minns innehållet på
Äta i Ljubljana tips restaurang
Den trevliga näckrosdammen vid Colnarna

Feeling på Lejbah

Hur mycket jag än gillar att fika finns det gränser för hur många måltider jag kan få i mig under några dagar. Jag tipsar därför om ställen jag själv inte provat men passerat, kikat in och konstaterat att jag gärna skulle äta där nästa gång jag är i Ljubljana. Ett av dessa är Lejbah Craft Café som hade flera urgoda (av beskrivningen i menyn att döma) smårätter att äta och en kreativt inredd lokal och uteservering.

Äta i Ljubljana tips restaurang
Uteserveringen på Lejbah
Äta i Ljubljana tips restaurang
Schyst stil på möbler och detaljer på Lejbah

Häng vid Spica Café

För den som är på promenadhumör går det att gå hela vägen längs vattnet och ut till Park Spica där Spica café ligger. Har inte själv fikat där men stället såg både populärt och trevligt ut. Inte minst för ytan som fanns att chilla och koppla av på, nedsjunken i en solstol under ett parasoll.

Äta i Ljubljana tips restaurang
Hur semestrigt ser inte detta ut?
Äta i Ljubljana tips restaurang
Spica café har utsikten

Glass i Ljubljana

I Ljubljana finns gott om maffiga och kladdiga bakverk så att hålla sockernivån hög är inga problem. Glass finns i stora lass och jag tipsar gärna om café- och glasstället Cocoa som serverar handgjord glass med riktiga smaker – så gott! Det ”nya” verkar vara Ice cream rolls, alltså glassmet som på beställning fryses på frysbord och sedan formas till rullarm jag testade det första gången 2016 i Malaysia.

Äta i Ljubljana tips restaurang
Cacao är prisbelönt för sin glass
Äta i Ljubljana tips restaurang
Finns också bakverk i mängder
Äta i Ljubljana tips restaurang
Uteserveringen att äta glass på

En ovanlig känsla för mig

Det är sällan jag har ett sug efter att åka tillbaka till ett ställe men Ljubljana är annorlunda. Jag vill testa fler restauranger, upptäcka nya ställen, hitta mina hak.

Har du tips om ställen att äta på Ljubljana som jag ännu inte hittat? Om inte så hoppas jag att detta inlägg kan hjälpa dig välja några restauranger att prova.

Här finns en guide om Ljubljana som stad, fler inlägg från Slovenien och andra inlägg med restaurangtips

3 thoughts on “Äta i Ljubljana – tips på restaurang & café för frukost, lunch och middag”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *