Att resa för att lära – om att älska ny kunskap från resor

Posted on

Nya insikter om mitt resande. Ju äldre jag blir ju mer tycker jag om att lära mig saker och resor är ett ypperligt tillfälle att förena nytta med nöje.

Lisa och Annika på Att resa podden har precis varit i Ecuador och livepoddade fyllda av bubblande information om deras nyförvärvade upplevelser. Lisa refererade till deras stadsvandring och allt de fick lära sig vilket fick min hjärna att spinna i väg i nya reflektioner och insikter: Jag gillar verkligen att resa för att lära.

Jag har under livets skolgång från förskola till universitet pendlat mellan att lära av lust och lära av plikt. Det har gått upp och ned beroende på ålder, ämne och former. Jag har aldrig benämnt mig som kunskapstörstig men ju äldre jag blivit ju mer hungrig har jag blivit på att lära mig.

Resor som innehåller lärande känns alltid extra meningsfulla och sen jag förstod storheten med ljudböcker förra hösten har jag pressat in en massa kunskap i mitt huvud med glädje. Biografier och fackböcker har varvats med några enstaka skönlitterära böcker. Jag har verkligen upplevt en stimulans i att känna mig lite mer kunnig och klok efter varje bok, precis samma känsla som jag har efter att ha rest och blivit ännu lite mer världsmedborgare.

resa för att lära
Visserligen också sjuk gott men också lärorikt att äta mörk choklad i Ecuador

Resor när jag lärt mig saker

På väg hem från jobbet började jag lista vilka resor jag gjort i relativ närtid där kunskap varit en central del. Det blev tydligt att dessa upplevelser verkligen gjort avtryck och något jag fortfarande bär med mig.

Sydkorea januari 2016

…och det utflykten till gränsen till Nordkorea lärde mig om relationerna mellan länderna, ambitionerna till försoning som finns och det som går att få veta om hur befolkningen har det “på andra sidan”.

resa för att lära

Chile mars 2016

…med den guidade street art-tur som vi fick i Valparaiso fascinerade och lärde mig mycket om hur människor väljer att uttrycka sig.

resa för att lära

Peru mars 2016

…med vandringen längs Inkaleden var genommäktig och ett fyra mil långt lärande om ett gigantiskt rike och spännande kultur samt besöket hos Urufolket i Titicacasjön som fick mig att tänka på traditioner och utveckling och hur det hänger samman.

resa för att lära

Sydafrika januari 2017

…och vår guidade tur i kåkstaden Khayelitsha gav både väntade och oväntade kunskaper om livet i en kåkstad. Framför allt en betydligt mer nyanserad, snarare än fördomsfull bild av kåkstäder i Sydafrika.

resa för att lära

Kroatien juli 2017…

…när jag gick en free walking tour i Zagreb och guide berättade om konflikterna med grannländerna under 90-talet. Så hemskt och intressant på samma gång, det krig i världen som legat närmast Sverige geografiskt under min livstid.

resa för att lära

Ghana februari 2018…

…med besökte på ett gammalt slavfort i Cape Coast var både hemskt och viktigt som satte igång många tankar om makt.

resa för att lära

Nordirland maj 2018

…och det jag fick lära mig om hur konflikten präglat landet och muralmålningarna som uttrycksform.

resa för att lära

Saker jag vill lära mig under resor

När jag gjort min lista satte nästa tanke spinn. Vad vill jag egentligen lära mig mer om? Vilka resor ser jag fram emot ur ett lärandeperspektiv? Dessa var det första tre som dök pp i skallen.

Konflikten mellan Israel och Palestina

Känns som en omöjlighet att förstå och sätta sig in i men det är värt ett försök och även kunskap som inte går på djupet är kunskap intressant att lära sig.

Indiens kastsystem

Vore roligt att få lite bättre grepp om. Vad har det för effekt på människorna, hur agerar de, vad säger det om deras syn på framtiden?

Livsfilosofin i Nepal

Vet inte om jag snöat in på detta men något säger mig att jag skulle tvingas reflektera på djupet över hur jag valt att leva mitt eget liv om jag utsattes för en helt annan kultur och livsåskådning än den jag har runt mig i vardagen.

Sätt att lära sig genom att resa

Det finns så många sätt en kan resa på för att lära. Att bosätta sig i ett land och vara nära lokalbefolkningen är kanske det bästa sättet för att på djupet lära sig saker men det finns många andra sätt som är lite mer “turistanpassade” och lättillgängliga.

Bo hemma hos folk

Det kanske ultimata sättet att lära sig saker genom att ställa alla de där frågorna som dyker upp om ett land, folk och livet under en resa.

Matlagningskurser och food tours

Ger ofta upphov till samtal om matkultur och vardagsliv samt färdigheter att ta med sig hem för att bli en lite mer global kock på hemmaplan. En matlagningskurs testade jag i Budapest en foodtour gick vi i Kuala Lumpur och båda skulle gärna göra fler gånger.

resa för att lära

Free walking tour

En av mina favoritsätt att lära sig. Personligt och lokalt ofta med fokus på historia och politik och hur det tar sig i kulturellt uttryck i vardagen. Det här är nog det mest effektiva sättet enligt mig själv. Har gått sådana turer i Berlin, Valparaiso, Lima, Zagreb som jag kan komma på spontant.

Hop on hop off-bussar

Ett av mig underskattat sätt att snabbt ta sig runt en stad och få en överblick och lära sig lite om mycket kopplat till historia, politik och kultur. På detta sätt upptäckte jag Aten och var helnöjd med den formen.

resa för att lära

Du då?

Hur känner du inför lärande och ny kunskap under resor? Kommer det naturligt, lägger du aktivt in det eller är det mest en bonus?

PS. Den som vill resa utan att lära kan läsa denna lapp som jag hittat.

4 thoughts on “Att resa för att lära – om att älska ny kunskap från resor”

  1. Att uppleva och lära är det viktigaste för mig på resa! Min första och största insikt fick jag i Nepal 1992. Att det fanns så mycket glädje och lycka i ett av världens fattigaste länder. Det förändade mitt synsätt för alltid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *