Semester på Balkan – 33 tips att göra från Slovenien till Albanien

Posted on

Drömmer du om en semester på Balkan? Tips på länder att besöka med stark karaktär och stor mångfald av saker att göra. Så mycket att upptäcka, uppleva. Så mycket som är spännande och så mycket skönhet. 

En semester på Balkan erbjuder allt en resenär kan önska sig. Spetsiga berg, mjuka kullar, nationalparker och stenstränder längs Adriatiska havet. En riklig historia och en intressant och närvarande politisk utveckling. Hippa städer med prisvärd mat, gatukonst och sevärdheter. De resor jag gjort på Balkanhalvön har överträffat mina förväntningar, det här är verkligen en del av Europa med otroligt stor buffé av saker att göra.

En drömmig semester på Balkan

För att kunna förbereda en semester på Balkan på enklast möjliga sätt har jag samlat en hel hop med inspiration från Slovenien, Kroatien, Bosnien och Hercegovina, Serbien, Montenegro, Makedonien och Albanien. De flesta av tipsen på saker att göra på Balkan har jag upplevt själv och skrivit om. Några enstaka saker är tips som kommer från vänner och andra duktiga resebloggare.

Innan du ger dig i kast med all inspiration nedan vill jag tipsa om några inlägg jag skrivit på temat praktiska saker som är bra att veta inför en semester på Balkan.

10 tips om att hyra och köra bil på Balkan

Bila på Balkan – min rutt och tips land för land

Budget för Balkanroadtrip – mina kostnader 

Misstag (nej lärdomar) jag gjorde under min Balkanroadtrip

I inlägget nedan försöker jag utgå från norr till söder i respektive land. I vissa länder har jag varit på många olika ställen, på vissa har jag bara besökt en stad eller två. Alldeles oavsett, jag kan lova dig massor med spännande och intressant.

Semester på Balkan: Göra i Slovenien

Om Slovenien ska kallas vara en del av Balkan råder det delade meningar om. För mig gjorde landet det under min roadtrip så jag tog mig an landet av bara farten. Och som jag gillade det. Jag hoppas en semester på Balkan i framtiden ger mig mer av Slovenien.

Sjöarna Bled och Bohinj

Sjön Bled i Slovenien är välkänd men desto mer gillade jag Bohinj som hamnat i skymundan till förmån för Bled. I området finns mängder av aktiviteter och saker att göra. Jag lockas framförallt av de slovenska landskapen och mysiga samhällena som växt fram längs vattendragen.

⇒ Att göra runt sjöarna Bled och Bohinj

Soteska Vintgar

10 minuter från Bled finns Soteska Vintgar i Podhom som är ett av de mer välbesökta vattendragen i området. Promenixen består till stor del av uppbyggda trädäck vilket ger en nära känsla till vattnet. Målet är ett vattenfall som garanterat är mer spännande när vattenflödet är högre och det är vägen till målet som är häftigt. 

⇒ Att göra runt sjöarna Bled och Bohinj

Stanna till i Stara Fužina

Väg 905 från Vintgar till Bohinj är slingrigare, längre, långsammare men också vackrare väg än huvudvägen. Ett välkommet stopp på vägen är Stara Fužina som är en vanlig slovensk liten by, men en ovanligt charmig sådan. Pelargonerna i alla nyanser av rött, rosa och lila pryder varje fönster. 

⇒ Att göra runt sjöarna Bled och Bohinj

Tržič och den lilla nationalparken Dovžanova soteska

En gullig by 20 minuter från Bled med en urmysigt gågata. Söta caféer, en vacker kyrka, välmålade fasader med blommor och så en fors som rinner genom staden. Fem minuter från Tržič finns Dovžanova soteska, litet grönområde som passar utmärkt för vandring och cykling. Det är inte storslaget eller magiskt, det är ett utmärkt stopp för att rasta benen och få frisk luft under en dag i bilen. Trevlig gågata och stillsam nationalpark. 

⇒ Att göra runt sjöarna Bled och Bohinj

Äventyr och vandringar

Slovenien har helt fantastisk natur och erbjuder mängder med vandringar, cyklingsäventyr, forsränning och paddling. Jag har själv bara gjort lightversionen men drömmer om att göra något av alla tips som finns i länken nedan.

Semester på Balkan
Bildlån av Everyday Explorers

⇒ Everyday Explorers: Äventyr i Slovenien

Ljubljanas gator och broarnas stad

Ljubljana golvade mig och finns på min topplista över bästa europeiska weekend-städer. Broarnas stad, utsikten från borgen, kullerstensgatorna. En stad som passar den som gjort klassikerna och vill upptäcka nytt och charmigt.

⇒ Att göra i Ljubljana

Ljubljanas utkant: Tivolipark och Metelkova

På promenadavstånd från city finns Tivoliparken med sitt orangeri och näckrosdamm som en skön kontrast till gågatorna. Åt motsatt håll finns Metelkova. Här genomförs en del sociala projekt och kreativiteten flödar samtidigt som myndigheterna verkar hålla dem på armlängdsavstånd. Dess unika uttryck har blivit intressant för turister att besöka och vägg i vägg ligger det hypermoderna konstmuseet. Det väcker lite obehagskänslor av att se dessa kontraster men jag rekommenderar ändå personer som besöker Ljubljana att med stor ödmjukhet besöka Metelkova och försöka sätta sig in i dess uppkomst och verksamhet.

⇒ Att göra i Ljubljana

Sloveniens kuststad Piran

Vid Sloveniens lilla kustremsa finns staden Piran. Ta sig upp på höjderna för att få utsikter över tegeltaken och betrakta den mysiga stadens stenbyggnader upprättade för länge sedan. Allt med det stora blåa havet som kuliss.

⇒ Resfredag: Piran i Slovenien

Semester på balkan
Bildlån Resfredag

Semester på Balkan: Tips att göra i Kroatien

Kroatien sticker ut. Medlemmar i EU, stora fina vägar att köra på mellan städerna och en turism som funnits där i flera år. Finns många ställen jag varmt skulle rekommendera att besöka. Det är ingen slump att Kroatien är en av de vanligaste länderna att besöka under en semester på Balkan.

Kroatiens huvudstad Zagreb

Zagreb är en spännande och intressant weekend-destination. Jag har många fina minnen därifrån. Där finns klassiska sevärdheter och ovanliga och oväntade överraskningar. En härlig mix som gör Zagreb till en egen och unik stad.

⇒ Att göra i Zagreb: weekend-tips för turister och nyfikna

Sjöarna i Plitvice Nationalpark

Ett av Kroatiens mest besökta turistattraktion: Plitvice Nationalpark, spelar i en egen liga. Imponerande vattenfall, förtrollande sjöar och grönska i en härlig symbios i alla nyanser från grönt till blått. Plitvicesjöarna är något alldeles speciellt.

⇒ Plitvice Nationalpark – sjöar i smaragd och turkost

Moderna staden Zadar

I mitten av den Kroatiska kusten ligger staden Zadar som jag gillade direkt. En kroatisk badort i modern tappning med hippa ställen att äta på, sköna stråk att kvällspromenera längs och ett härligt hav att svalka sig i. Och så klart historisk touch här och var. Vad mer kan en önska sig?

⇒ Att göra i den moderna staden Zadar

Solnedgång och badälskare i Makarska

Säkert avskydd av några men omtyckt av mig. Makarska har något. Det. The it-factor. En personlighet och själ. Det var något med atmosfären som jag gillade trots att det var extremt mycket sol- och baddyrkare. Några skulle totaldissa, men jag totalälskar.

Makarska – ett charmerande semesterparadis

Omåttligt populära Dubrovnik

Världskända Dubrovnik som varit stad for otaliga inspelningsscener, inte minst Game of Thrones. Oavsett serienörd är Dubrovnik populär av en anledning. Det är en estetiskt vacker stad med gränder, en rejäl mur och ett myller av folk. Det ska en räkna med.

⇒ Fantasy dining: Dubrovnik – Min Guide till King’s Landing
⇒ Ladies Abroad: Dubrovniks Stari Grad

Smakprov av Bosnien och Hercegovina

Bosnien och Hercegovina har jag bara besökt som hastigast men det är verkligen på min lista över länder jag vill besöka mer.

Huvudstaden Sarajevo

Sarajevo står högt på min lista över ställe jag ännu inte satt min fot i men drömmer om. Jag vill lära mig mer om hur historia och politik är en del av staden och att försöka uppleva det mest livfulla som staden har att erbjuda. Snart så

⇒ The Whole Map: Sarajevo: Där öst möter väst

semester på balkan
Bildlån från The whole map

Historisk stenbro i Mostar

Bara ett par timmar från den Kroatiska kusten finns den populära orten Mostar med sin historiska bro Stari Most. Jag lockades att göra en kort avstickare och ta en tur till Bosnien och Hercegovina och jag föll för den lilla staden direkt. Turistanpassat men samtidigt genuint.

En dag i Mostar

Semester på Balkan: Att göra i Serbien

Serbien är stort och själv har jag bara besökt Belgrad, därav det koncentrerade fokuset på Belgrad här. Belgrad är dock en komplett weekendstad och jag är säker på att Serbien erbjuder massor med intressant och trevligt för den som är nyfiken under en semester på Balkan.

Utforska mysiga Zemun

Zemun är en stadsdel i utkanten av Belgrad men med en helt annan känsla och atmosfär än i övriga Belgrad. Här finns gulliga gator, massor med fiskerestauranger och uteserveringar, mysiga torg och en hög kulle med ett fint torn på som ger riktigt fin utsikt hela vägen bort till gamla stan i Belgrad. Hit skulle jag rekommendera alla som besöker Belgrad att spendera en dag.

⇒ Zemun, en del av en weekend till Belgrad

Politik och historia Belgrad

En weekend i Belgrad passar lika bra för partyprissen som den samhällsintresserade. För att inte tala om gourmanden som reser för maten. I Belgrad finns mycket att göra, inte minst när det gäller att förstå dess historia och vardagen är idag för människor genom en Free Walking Tour.

⇒ Weekend i Belgrad

Äta i Belgrad

Att frossa bland fine dining och riktigt god mat på bra restauranger utan att det kostar skjortan. Så är det att äta i Belgrad. Det är en av mina bästa grenar och ett mål med resan till Belgrad var att äta riktigt gott. Och som jag åt. Och så gott det var.

⇒ Äta i Belgrad – restauranger, fine dining och autentisk mat

Tips att göra under en semester i Montenegro

Montenegro är inte stort men ack så naggande god. Framför allt området kring Kotor som är det jag fokuserat mest på var precis så vackert som det ser ut på bilderna, omgivna av de trygga bergen.

Klocktorn och legend i Perast

Vid norra delen av Kotorbukten finns det lilla samhället Perast. Här finns gulliga gränder att vandra igenom, ett klocktorn att gå upp och en liten ö och tillhörande legend.

⇒ Resfredag: Ett besök i Perast och Our Lady of the Rocks

Bildlån från Resfredag

Hitta lugnet i Dobrota

Att boka något i det lilla kan ibland vara det bästa tänkbara. Långt ifrån city och massor av människor. Så blev det med vårt stopp i Dobrota som ligger några kilometer utanför Kotor. Dobrota charmade mig med all sin enkelhet och personliga känsla. Nära till havet och omgiven av Kotorbuktens inramning.

Sköna dagar i Dobrota

Vandra upp till St John’s Castle i Kotor

Det kräver sin ansträngning men är mödan värt många gånger om att gå alla stegen upp till John’s Castle i Kotor. Hustaken bli mindre för varje etapp och kryssningsfartyget låg ankrat. Bergen i fjärran med sina skiftande kontraster och allt längre sikt ju högre upp en kom. Kom ihåg stabila skor och vatten.

⇒ Flying Dryden: St Johns Hattrick

Göra i Montenegro med fokus på Kotor

Kotor är en bra utgångspunkt för den som vill uppleva lite av det bästa som Montenegro har att erbjuda. Jag stannade ett par dagar i landet och han få en glimt av det mesta men skrivit desto mindre om det. Tur att andra skrivit mer.

⇒ Resfredag: Göra i Montenegro

Semester på Balkan: Göra i Makedonien

Makedonien visade sig ha flertalet pärlor som jag trivdes alldeles utmärkt i. Huvudstaden Skopje besökte jag alldeles för kort men blev minst sagt sugen på att lära känna mer, inte minst för dess spännande politiska historia. Makedonien är ett av de mer dolda länderna men som verkligen skulle förgylla en semester på Balkan om du lockas av det som beskrivs nedan.

Huvudstaden Skopje

Jag stannade bara en dag i Skopje men staden hann göra stort intryck på mig. Den har varit med om mycket med tvära kast i politiken vilket för den som besöker kan göra det än mer intressant. Många pampiga statyer, en mysig liten gamla stan och ett trevligt torg. Rejält med tips i länken nedan hos resebloggskollega.

⇒ Discovering the planet: Reseguide till Makedonien och 34 saker att se och göra där (bland annat Skopje)

100 nyanser av grönt vid Matka Canyon

En kort utflykt utanför Skopje finns Matka Canyon, konstruerad damm som blivit en sjö och  ett grönt paradis för ögat och sinnet om du trivs i naturskön miljö. Ta russinen ur kaka och gör en dagsutflykt på 3-4 timmar eller ta extra allt sov över och nyttja alla aktiviteter som erbjuds.

⇒ Besöka Matka Canyon

Bada i Struga

Struga ligger på den norra toppen av sötvattensjön Ohrid. Jag var där på ett kort stopp och fick ett mycket gott intryck. Hotellkomplex och barnfamiljer ska en räkna med men trevlig och lång strand, olika aktiviteter att göra och solen i perfekt söderläge. Ett stort plus för sötvattnet som är skönt att bada i.

Slappa i Ohrid – Makedoniens semesterfavorit

Ohrid är sötvattenpärlan i södra delarna av Balkan och populär bland både Makedoniens befolkning och närliggande länder. Här finns sol och bad, branta backar med utsikt och närliggande områden att göra utflykter till.

⇒ Att göra i Ohrid

Utflykt till mystiska St Naum

I de allra södraste delarna av Makedonien finns Saint Naum, ett stycke kloster och en vattenkälla. Det kanske inte låter mycket för världen men det finns anledningar till varför platsen är ett av Makedoniens mest populära utflyktsmål.

⇒ Utflykt till Saint Naum vid sjön Ohrid

Semester på Balkan: Att göra i Albanien

Albanien har så mycket mer än turistfyllda stenstränder i söder. Alper i norr, en av de häftigaste utsikterna jag upplevt i mitt liv i Llogarapasset och den ena badorten efter den andra längs kusten. Albanien kommer stiga rejält i popularitet och många kommer spendera sin semester på Balkan längs de albanska stränderna.

Theth i Albanska alperna

I norra Albanien finns de albanska alperna med storslagna vandringar. Jag gjorde en dagstripp i Theth som var mer än tillfredsställande. Några resebloggskollegor gjorde en längre tur över flera dagar som uppenbarligen inte heller gjorde dem besvikna.

⇒ 4000mil: Vår Vandring från Valbona till Theth 

Dagsvandring till Blue Eye

Målet med den dagsvandring jag gjorde var Blue eye som med sitt klarblåa vatten, format som iris gör skäl för sitt namn. Sagolikt vackert, otillgängligt och kräver sin strapats från Theth. Så värt varenda steg och varenda droppe svett.

⇒ Vandra till Blue Eye i Theth

Tirana, Albaniens huvudstad

Huvudstaden Tirana i Albanien spenderade jag bara några timmar i men hann med en rejäl promenad i det stadsnära stora naturområdet Grand Park of Tirana och äta en enkel måltid. Staden har flera olika centrum bland annat ett för shopping, ett juridiskt och ett hippster.

⇒ Malin Lundsten: Tirana, Albanien

Tre stränder i Albanien

De flesta som besöker Albaniens stränder reser mer söder ut till Ksamil och Saranda än vad jag gjorde. De dagar jag spenderade längs mellersta och norra Albaniens kustremsa gjorde mig inte besviken. Kristallklart, stenstränder, sandstränder, stillhet och mer stim och stoj. Fantasiresor som jag reste med har beskrivit detta ypperligt.

⇒ Fantasiresor: Tre stränder i Albanien

Världsarvet Berat

Jag hann själv aldrig besöka den lilla staden Berat men en resvan bloggvän har gjort detta och bilderna visar på många spännande fasader och tusentals fönster. Det är ingen slump att staden finns på UNESCOS Världsarvslista.

⇒ Ladies Abroad: Berat – staden med tusen fönster

semester på balkan
Bildlån av Ladies Abroad

Hissnande utsikt vid Llogara passet

Llogara-passet i Albanien är belöningen efter läskiga hårnålskurvor och en lång körning upp för bergskammen. Utsikten är bedårande och där såg jag himlen möta havet i en enda blåton.

⇒ Llogara-passet i Albanien – varning för utsikt

Det var all inspiration om en semester på Balkan som jag hade att bjuda på. Håller tummarna för att du får precis den resa till någon av Balkans länder som du längtar efter.

10 thoughts on “Semester på Balkan – 33 tips att göra från Slovenien till Albanien”

 1. OK, detta känner jag att jag måste få till i Balkan:
  – Återbesök till Plivice, pga är mer än 20 år sen
  – Återbesök till Kotor, pga älskade stället
  – Slovenien, pga ser fantastiskt ut och har bara varit en dagstur över gränsen från Kroatien
  – Sarajevo och natur i Bosnien pga vackert och spännande
  – Prizren, pga inte varit i Kosova och älskar det jag ser av staden på bilder. Troligtvis kombinera med Skopje.

  Tror faktiskt detta var hela listan. I alla fall just nu.

 2. Bra tips. Kotor, Mostar och Ljubljana tex tyckte vi mycket om.
  Och Albanska Alperna! Såg en film på kunskapskanalen nyligt därifrån och blev lite nostalgisk. Vår resa där var ett sånt där riktigt äventyr som man är glad att man gjorde.

 3. Tack för länken till vår site, håller med om att Balkan är fantastiskt!

  Ljubljana är något vi verkligen vill besöka, vilka blir första flygbolaget att rodda direktflyg dit?

  Annars var det surt att vi missade Mostar pga dåligt väder när vi ändå var i Bosnien men det kommer fler gånger 🙂

  /Gustav och Julia

 4. Fantastiska tips på rundresa i Balkan. Jag har själv rest runt alldeles nyligen i den delen av Europa på Interrail pass, och med ett antal bussresor som inte ingick i passet men som var väl värda att göra. För att hinna så mycket som möjligt under alldeles för kort tid (Kroatien, Montenegro, Albanien, Serbien, Slovenien och dessutom Österrike) under 15 dagar hann jag förstås inte med så mycket, men det gav mersmak. Nästa gång ska jag ha mer tid. Då är din reseskildring suverän! Tack för den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *