Balkanroadtrip i siffror

Posted on

Hur många dopp blev det? Hur många steg har mina fötter burit mig? Hur många gränser har jag passerat? Allt detta och mycket mer ger detta inlägg svar på. Jag förstår att spänningen är olidlig. 

Alla resor kräver sina förberedelser med att drömma, planera och packa. Det kommer ofta naturligt. Annat är det med vad som sker efter resan. Visst, packa upp måste göras men reflektion, sammanfattningar, visa bilder och få prata av sig om allt som upplevts behövs också. Så det kommer bli ett gäng sammanfattningar både för min egen skull och förhoppningsvis finner även du någon nytta med dem.

I skrivande stund skulle jag skrivit de sista raderna på detta inlägg från min säng. Det kom lite åskoväder som ställde till det fullständigt så blev fast i Wien över natten och landar istället 12 timmar senare. Bitter igår, mer pepp idag. I Stockholm skiner solen. Det kunde varit värre och jag är lovad en svensk lunch av en nära vem precis när jag kommer till Sundbyberg – vilken lyx!

En Balkanroadtrip i siffror

0 stycken brännor

Min hud tackar och bockar och mina vuxenpoäng har stigit i höjden.

1 albino påfågel

Har aldrig sett förr men såklart finns det även påfåglar som är albinos. Kan inte vara helt att få tjejer.

3 stycken oumbärliga parkeringar

Den första i Ohrid dag två, hade fet ångest och tänkte att det här börjar dåligt. Nr två i Durrës, Sofia hjälpte till och höll ställningarna. Den tredje i Zagreb i världens minsta gång/garage. Fick hjälp, var relativt lätt in, svårare ut då det skulle backas.

Kära bil, du är liten, det är jag tacksam för.

6 länder med totalt 8 gränspasseringar sinsemellan

Makedonien, Albanien, Montenegro, Bosnien, Kroatien, Slovenien.

8 stycken dopp

1 simtur i Ohridsjön i Makedonien, 1 kvällsdopp i havet efter springning i Dhermi och 1 kall källa i Theth, båda i Albanien. 3 stycken i Dobrota, Kotor/Montenegro, 1 simtur i Zadar och 1 härligt dopp i Bledsjön även den efter löptur. Vissa skulle säga att detta är katastrofalt få, jag själv är glatt överraskad.

Dobrota, foto av Sofia Zetterqvist.

17 gånger har svetten runnit längs ryggen och ned mellan skinkorna

Jag har svettats kopiösa mängder och värmeböljan har varit högst närvarande i alla länder utom i Slovenien. Det bekräftades av lokala på flera ställen så mellan 35 och 44 grader tre veckor i streck är inte normaltillstånd även på Balkan.

20 nätter i annan säng än min

Fördelade på 15 olika boenden. Det har varit rätt så flängigt ska jag erkänna. Hade föredragit att stanna två nätter på varje ställe för att hinna landa lite mer men å andra sidan hade jag då inte kunnat se lika många ställen, alltid en avvägning.

22 stopp på orter/platser i minst två timmar

Skopje, Matka, Ohrid, St Naum, Tirana, Llogarapass, Dhermi, Vlore, Durrës, Theth, Dobrota, Kotor, Dubrovnik, Mostar, Makarska, Zadar, Plitvice, Bled, Bohinj, Trzic, Ljubljana, Zagreb.

LLogarapasset, Albanien

27 sprungna kilometrar

Enligt runkeeper, fördelade på sex turer. Det bli dryga fyra kilometer/runda och är alltså inte jättelångt. Jag är dock nöjd med 1. Att jag springer, 2. Att jag gör det trots värmen.

58 frukter

Varav nektarier är vanligast förekommande Jag älskar frukt och har trots detta inte riktigt frossat så mycket som jag önskar.

Läckerheterna på en marknad i Mostar

193 promenerade kilometrar

Enligt Iphones hälsoapp, jag har så att säga inte legat på latsidan. I snitt är det där en mil om dagen vilket märks på mina fötter och knän vill jag lova. Detta exklusive springturerna.

200 mil i bil

Grovt uppskattat, exakt uträkning får jag återkomma med. Det känns som att jag kört långt mer än 10 mil om dagen så antingen kör jag sakta eller så har jag räknat allt för grovt.

704 våningsförflyttningar

Enligt Iphones hälsoapp. Faktiskt helt rimlig siffra med tanke på att jag befunnit mig i bergslandskap hela resan.

Ja dit upp var det några trappsteg. Ohrid, Makedonien.

317 096 steg

Fy bubblan alltså vad jag har gått! Det är alltså 16 000 steg om dagen. Inte illa måste jag säga. I denna siffra är löprundorna inräknade.

Mest nöjd är jag med den sista. Som denna kropp visat på uthållighet för att stilla min nyfikenhet, min äventyrslust, min kontentjakt, mitt behov av att uppleva ännu mer ställen, lite längre, lite till.

Alla inlägg från mina 20 resdagar finns under taggen Balkanroadtrip

5 thoughts on “Balkanroadtrip i siffror”

  1. Siffror är ju svinkul och riktigt bra sammanställning. Alltså. 16000 steg per dag känns ju ganska rimligt när man är ute. Vet inte om jag har det på den här resan dock men är jag själv eller i vuxet sällskap (låter som att jag är ett barn?) så blir det lätt 16000+ steg per dag. Är för snål för att ta buss och taxi. Haha!

    Mer statistiknörderi åt folket! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.