Aningslösa influencers och om ändamålet helgar medlen?

Posted on

I Gambia funderade jag på om Aningslösa Influencers och om ändamålet helgar medlen. Är det okej att svartmåla enskilda individer i syfte att minska flygandet?

På flyget från Gambia berättade piloten att de tankat planet med 46 ton bränsle. Det var första gången jag kan komma ihåg att jag fått den typ av information i direkt anslutning till resan. Jag ska ärligt säga att det högg till i mig. Där sitter jag och bidrar till att 46 ton bränsle släpps ut. Inte helt skön känsla.

Åsikter om Aningslösa Influencers

Tidigare i år skapades instagramkontot Aningslösa Influencers som genom stories visar upp hur mycket enskilda influencers eller kändisar flyger och därmed släpper ut. De låter personerna kommentera sina flygutsläpp om de vill och lyfter även upp goda exempel på influencers som väljer exempelvis tåg.

Åsikterna om Aningslösa influencers går isär, de hyllas och hatas för den metod de använder. Personerna bakom kontot är anonyma. De hänger ut enskilda personer. Generellt är det en ganska hånande ton även om de oftast bara lyfter fram fakta. De säger själva i intervjuer att de vet att alla inte tycker om deras val av metod för opinionsbildning men tycker uppenbarligen själva att de bidrar till det bättre. De har nu över 50 000 följare och alla stora nyhetsmedier har skrivit om dem.

Den alltid så kloka Annie som driver Vegokäk har alldeles utmärkt uttryckt sin kritik mot Aningslösa Influencers i en instastorie. Det finns mycket i hennes kritik som jag håller med så jag printade hennes vettighet.

Ändamålet helgar medlen – eller?

Om ändamålet helgar medlen ställs ofta som en fråga, alltså vilket medel är okej till förmån för ett visst ändamål. I det här fallet: Är den metod som Aningslösa Influencers använder sig av, att redovisa influencers och andra kändisars enskilda utsläpp, ett okej medel för att uppnå ändamålet om att minska utsläppen från flyg? Svaret på den frågan är upp till var och en att avgöra men jag vet att det inte är mitt medel.

På tal om medel, i Gambia berättade en guide om en liknelse som jag verkligen gillade.

I Gambia ser vi religion som ett transportmedel till himlen. Var och en får ta sig dit med den transport de själva önskar. Om en inte väljer något transportfordon alls får en skylla sig själv eftersom en då inte kommer till himlen. För att detta ska funka behöver politik och religion hållas isär. Ett parti, ett annat land eller annan religion kan inte komma och säga till oss i Gambia att det exempelvis är tåg som är den rätta vägen till himlen. I Gambia finns ingen järnväg så hur ska vi gambier då kunna ta oss dit?

Den metaforen passar inte bara i val av religion utan även val av medel i flygdebatten. Vi är alla fria att välja vilka metoder vi vill för att skapa en bättre värld, i det här fallet minska människans klimatpåverkan. Jag väljer att tro på och rösta för politiska systematiska förändringar, på tekniska innovationer och att med en motiverande ton skapa reflektion genom plattformen Resa medvetet. Det är det transportmedel jag erbjuder till himlen. Andra erbjuder något annat.

aningslösa influencers
En del ta spårvagnen till klimathimlen, andra flyget och några kör elcykel

Vi väljer olika fordon till klimathimlen

Jag är inte förtjust i hur Aningslösa jobbar. Men det är jag inte heller alltid i Djurens rätt eller Green Peaces metoder. Ändå tycker jag de fyller en funktion och jag har ändå respekt för de arbete de gör. Aningslösa förflyttar positioner. De bereder väg. De skapar debatt, reflektion och rannsakan. Och jag tror faktiskt att de också åstadkommer en del effekt. Att de faktiskt bidrar till förändringen som måste ske. Men jag tror också de gör att några till stänger av. Att de skapar polarisering och att deras val av metod är så extrem att de inte alltid tas helt seriöst.

Jag skulle själv aldrig välja metoden som Aningslösa använder. Det medlet vill inte jag vara en del av. Men att rata dem? Nej. Mina välbalanserade, nyanserade, motiverande metod biter inte på alla, där kanske hårdare tag behövs. Det behövs olika medel för att uppnå ändamålet.

Jag väljer mitt transportmedel till himlen. De som vill åka med mitt fordon är välkomna och bredvid mitt fordon kommer en massa andra fordon samexistera. Det är mitt medel mot vårt ändamål.

Vad tycker du?

Är Aningslösa Influencers medel för att uppnå ändamålet okej enligt dig?

De här inläggen har jag skrivit om flyg tidigare. 

8 thoughts on “Aningslösa influencers och om ändamålet helgar medlen?”

  1. Gillade verkligen Annies reflektioner kring kontot. Metoden med shaming är inte heller min väg, men det aktuella kontot har uppenbarligen lyckats med att lyfta frågan och få igång en diskussion (oavsett vilket deras huvudsakliga syfte egentligen är).

  2. Det som Cathinka sa. Det är vad jag stör mig mest på med kontot. Hade vi inte redan pratat om anonyma troll på nätet? Eller var det bara kring politik? Jag tycker gott och väl att de kan komma ut ur garderoben ock visa att de står för sitt häcklande!

  3. Fast de som är influencers har ju själva upplöst gränsen mellan varumärke/företag och person. Och de agerar offentligt i egenskap av ett media som ska påverka folk. Så att se det som rena personangrepp köper jag inte. Därtill tycker jag att AI gör rätt som själva är anonyma eftersom deras personer inte har med saken att göra, fokus ska inte handla om att granska deras handlingar och hitta svagheter.

    Sen måste man så klart alltid vara väldigt noga med sin formuleringar och väga varje ord på våg. Där kan de ha viss förbättringspotential, men i övrigt har jag svängt om helt i frågan; heja Aningslösa Influencers!

    1. Hej Simon! Du har helt klart en poäng med varför de bör vara anonyma, det håller fokus på rätt saker. Influencers är ju ett fenomen i sig och att granska dem individuellt blir ju personpåhopp om det görs på det sättet som AI gör, precis som det blir på varje politiker eller filmstjärna. Ibland har det helt klart effekt men ibland blir det också osunt personfokuserat tycker jag. Att det bidragit til debatten är jag dock helt övertygad om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *