Jag älskar chailatte och att göra eget chaite visade sig vara plättlätt och superdupergott. Äkta smak som tar mig bort till drömmarnas länder och som dessutom blev en syrup som räckte till kopp efter kopp.
Jag har noll och ingen julkänsla. Inte ett ljusslinga eller sketen julstjärna sitter uppe. Jag skippar det visuella och går istället all in på dofterna. Liljorna i vardagsrummet doftar starkt och hyacinterna i köket luktar jul som hos farmor och farfar. Jag lider inte av att julkänslan inte infinner sig när jag väl kommer hemhem till Tväråbäck som kommer jag ikapp snabbt.
En kopp chailatte: Att göra eget chaite
Min största insats för julkänslan, eller egentligen för att stilla mitt sug om att uppleva kryddiga länder, är att för första gången göra eget chaite. Jag älskar chailatte året runt och blev sugen på att göra en egen chailatte. Jag googlade och hitta det här receptet som jag modifierade en aning. Jag testade och det blev succé på första försökte. Kvalitetstestade på några vänner framför en brasa och där gick det också hem.
Ingredienser i en eget chaite
- 1 liter vatten
- 10 tepåsar early grey
- Några cm riven/pressad/skivad ingefära
- 2 1/2 kanelstänger
- 2 tsk kardemumma
- 2 hela ansi-stjärnor
- 15 stycken hela kryddnejlikor
- 1 halv riven muskotnöt
- 1 1/2 dl farinsocker
- Finrivet skal från en apelsin
Göra egen chailatte
- Koka upp vatten
- Lägg i alla ingredienser
- Låt dra minst 20 minuter
- Sila av och häll upp på flaska
- Skumma mjölk och häll i ca en fjärdedel av chai-koncentratet.
- Pudra med kanel – njut
Bonustips: Fyll på med nytt vatten där det avsilade får ligga under natten och sprida go-doft i hela köket. Jag hade det framme i flera dagar och njöt av aromen som fyllde rummet.
Drömma om världen över en chailatte
Jag har strecklyssnat på Hans Roslings memoarer Hur jag lärde mig förstå världen och nu längtar jag efter Mozambique, Kuba och Tanzania. Jag vill vara i en annan kontext. Förstå hur andra människor tänker och ser på sig själva och världen. På djupet. Se hur min syn på mig själv och omvärlden förändras av att vara i ett totalt motsatt sammanhang. Så jag sitter med mitt chaite, eller egentligen min gigantiska chailatte, och känner att hjula för Taj Mahal som står på min bucketlist lätt kan bytas ut mot att få dricka hett chaite (i dubbel bemärkelse) på någon gata i Bombay.
Det här blir den första julledigheten på tre år som jag kommer stanna i Sverige över hela ledigheten. Lite kli i fingrarna har jag allt men jag ser också fram emot att gå ned i tempo, åka längdskidor, dricka chailatte, göra lite yoga och sammanfatta mitt reseår 2018. En fin tid att blicka tillbaka på det som varit.
Åh, låter hur fantastiskt som helst med egen chailatte ju! Min favvodryck när jag går på café 😊👍
Min med, mend en här smakar långt ifrån det som pulverchaien gör på ex espressohouse. Den känns nästan som sötad tandkräm efter att en druckit av sin egna…
Å vad härligt det kan vara också i den norrländska glesbygden!
Härligt överallt! Kul att du gillar det