Göra En Svensk Klassiker på ett hållbart sätt är viktigt både för miljön, folkhälsan och plånboken. Så här kan vi alla hjälpas åt.
För ett år sedan påbörjade jag en svensk klassiker. Nu står jag med fyra medaljer i min hand. Nej fem, min klassiker-medalj damp just ner i brevlådan. Stoltheten steg ut genom öronen kan jag villigt erkänna.
Det är kanske lätt att tänka att En Svensk Klassiker och hållbarhet bara handlar om att samåka och att inte köpa sprillans ny utrustning som sen bara används en gång men det finns så mycket mer. Respektive tävling har alla ett hållbarhetsarbete men vi motionärer och de val vi gör påverkar också hur hållbart En Svensk Klassiker blir.
Göra En Svensk Klassiker hållbart
1. Köp utrustning som är begagnat eller kvalité
En viktig del både för den personliga ekonomiska hållbarheten och den miljömässiga ur ett resursperspektiv handlar om utrustning. Vi har alla olika förutsättningar men väldigt mycket går att köpa begagnat och annat går att köpa nytt och sälja vidare. I den här ekonomiska sammanställningen har jag visat hur jag fick ihop min utrustning till ett överkomligt pris.

2. Skräpa inte ner
Detta gäller både träning och tävling. Det lämnas mängder med förpackningar från energigels och bars, muggar osv i spåren, även långt utanför loppens ”slängzoner”.
3. Håll dig skadefri
Att träna är ett sätt att hålla sig sund och frisk – och därmed minska behovet att belasta sjukvård. Gör dock inget dumdristigt bara för att du vill uppnå resultat till vilket pris som helst.

4. Håll nere utsläppen från transporter
Transporter till alla Klassikerlopp är den enskilt största negativa effekten på miljön. Vilka transportmedel som är görbara beror på var i landet du bor men generellt: Ta tåget och använd den arrangerade transport som tävlingarna erbjuder. Om du åker bil, samåk om möjligt.
5. Gynna lokal ekonomi
Om du vill/behöver resa runt i Sverige för att kunna träna, alla har kanske inte snö, öppet vatten eller optimala cykelvägar i närheten, se till att du gynnar ekonomin där du är. Gör gärna träningen till en del av att uppleva Sverige, det blir roligare för alla.

6. Bete dig schysst
Social hållbarhet är bland annat att vara en vettig medmänniska. Var sportslig mot medtävlande. Tacka alla ideella som står där och delar ut dryck i hur många timmar som helst.

7. Betala avgiften med glädje
Kanske kan det kännas lite saftigt att betala alla dessa startavgifter, inte minst Vasaloppet som jag tycker sticker ut. Men, tänk då på att dessa finansierar stora mängder barn- och ungdomsidrott som är möjlig tack vara startavgifterna. Det är hållbart!
8. Bo hos folk
Att göra det ekonomiskt hållbart för en själv är ärligt talat inte så lätt. Det drar lätt iväg. Även om boendeintäkterna likt avgifterna kanske går till föreningar eller annan del av den lokala ekonomin finns det sätt att göra det ekonomiskt hållbart för en själv. Jag bodde på två av orterna hos två avlägsna kompisars bekanta. Sociala medier kan göra underverk och folk är ofta generösa om en frågar.
9. Håll nere kostnaderna
Ekonomisk hållbarhet handlar också om den personliga ekonomin och en klassiker kan göras för tiotusentals kronor om en har långa resor, bor på hotell, köper nytt. På detta tema har jag skrivit ett eget inlägg om hur jag lyckades hålla kostnaderna relativt lågt.
10. Träna för folkhälsan
Klassikerloppen kan ses i ett större perspektiv. Jag vet inte hur många miljoner fysisk ohälsa kostar sjukvården varje år vilket klassikerloppen motverkar. De allra flesta som deltar är motionärer/amatörer som har loppen som träningsmål. De håller sig alltså i hyfsad form och ökar sina chanser att inte behöva belasta vården tack vare att de bidrar till den totala folkhälsan. Det är socialt och ekonomiskt hållbart för ett samhälle.

Förbättra hållbarhet i Klassikern
Det finns alltid saker att göra för att göra klassikerloppen mer hållbara. En fråga jag är säker på att de pratas mycket om i alla lopp är antalet engångsmuggar som går åt. Med tanke på att Göteborgsvarvet löst den frågan tror jag det är en tidsfråga innan fler lopp hakar på och gör sina varianter.
Här finns alla inlägg med lopp-rapporter och annat om En Svensk Klassiker