Vuxen och magsjuk med små barn utomlands – lärdomar och söka vård

Posted on

Magsjuk som vuxen med ansvar för små barn utomlands är urusel kombo. Jag delar insikter och hur lätt det var att söka vård istället för att lida.

Så sjuka som vi varit under den här veckan var vi inte totalt sätt under hela förra långresan på fem månader, så nej, jag var inte riktigt förberedd på detta. Efter tio dagar i Sri Lanka blev först vår femåring magsjuk med kräkningar i två dagar med efterföljande orkeslöshet och lagom till han var på benen blev det dags för mig.

Ibland händer det att jag tänker att jag skulle kunna göra en resa som denna, två månader i Sri Lanka, på egen hand med barnen. Men det räcker med att vara däckad i magsjuka tolv timmar för att inse att jag absolut inte vill utsätta någon för den risken när möjligheten med att resa med en annan vuxen finns.

Vuxen och magsjuk med små barn utomlands

Från denna osköna vecka har jag ett gäng insikter och lärdomar för kommande resor där liknande situation kan uppstå. Det vore ju inte helt otänkbart att vi kommer bli magsjuk med barn på fler resor utomlands i vårt liv.

#1 Det är 100 procent lättare om barn är sjukt istället för den vuxna

Ofta tänker och säger en som förälder att en alla dagar i veckan skulle ta över barnen sjukdom om de slapp lida. Jag skulle säga att det är sant i teorin men i praktiken är det så mycket lättare för alla om det är barnet som är sjukt och inte föräldern. Självklart beror det på hur allvarlig sjukdomen är och vilken sort det är men ett sjukt barn kan tas hand om frisk vuxen, ett friskt barn tar inte hand om sjuk vuxen. Då får de sjuka vuxna ta hand om sig själv samt det friska barnet. Finns det en annan frisk förälder underlättar det såklart.

magsjuk barn utomlands
Bild från sjukstugan

#2 Ovissheten är värst

För mig har tveklöst ovissheten att inte veta…

  1. Är botten nådd?
  2. Hur länge är det kvar till ljusning?
  3. Är det fler än jag som ska drabbas?
  4. Hur illa ska det vara innan jag söker vård?

…allra jobbigast att hantera. Det är en naturlig del av sjukdomsförloppet att inte veta, jag kan bara konstatera att jag hade klarat tyngre sjukdom om jag bara vetat förutsättningarna.

Går solen upp imorgon med ett starkare sken eller blir morgondagen lika blek/nattsvart som denna?

#3 Att vara utomlands och (mag)sjuk som vuxen och ha barn gör hela skillnaden

Det andra svåra var att vara frånvarande förälder för små barn. Även om de förstår ”Mamma är sjuk och måste vila” har de sina behov som de inte kan åsidosätta, varken under kort eller lång tid. Det är tungt i sjukdomsstunden men också när en ska komma tillbaka från en magsjuka som ju kan ta lång tid. Hade jag inte haft barn hade jag kunnat repa mig i den takt jag själv orkar och ta det så lugnt som kroppen behöver. Men nu fanns det hela tiden en press om att snabbt bli bra nog för att energi att ta hand om och underhålla barn. Och det vet alla att det kräver ganska mycket kraft.

Så här vill barnen ha båda föräldrarna. Sprudlande, bärande, delandes.

#4 Det är inte värt att pina sig igenom sjukdom när vård finns

Läser en på 1177 står det att magsjuka oftast går över av sig själv inom tre dagar. Diarré kan bli kvar längre. Tre dagar av en resa kan vara lång tid och tre dagar med magsjuka med barn är en halv evighet. Det finns vård att få snabbt i många länder, långt ifrån väntetid på svenska akutmottagningar eller telefonkö med hopp om läkartid samma dag om en ringer i exakt rättan tid. Jag säger inget i övrigt om hur välfungerande och rättvis vård som bedrivs i varken Sverige eller andra länder. Jag noterar att ibland är det enkelt att få vård och då kan det finnas skäl att ta emot den.

#5 Sjukvård i Sri lanka är något annat än i Sverige

Efter bollning och goda råd av den mycket erfarna asienresenären Towe/Come fly with me landade jag i att jag inte måste pina mig igenom att kroppen ska läka allt på egen hand. Kanske särskilt inte när det finns barn att ta hänsyn till. I mitt fall sökte jag vård på morgonen på den tredje dagen och det gick till så här

  1. Ringa SOS International och vårt försäkringsbolag för att sätta upp ärendenummer samt få veta vilket sjukhus att vända mig till (10 minuter)
  2. Få veta att om jag bara har lättare besvär och kan ligga ute med pengar kan jag välja vilken klinik som helst om jag får med mig journal och kvitto (2 minuter)
  3. Gå till medic center som var vettigt och låg i närheten (4 minuter)
  4. Träffa receptionist och direkt bli invisad till läkare (1 minut)
  5. Berätta om mina åkommor och svara på diverse frågor (6 minuter)
  6. Bli erbjuden två alternativ, antibiotika och några andra piller eller göra vidare utredning. Jag valde det första (1 minut)
  7. Få piller och anvisningar samt betala totalt ca 500 kr (3 minuter)
  8. Gå hem, knapra piller och känna mig bättre samma stund. Insåg på väg därifrån att jag gick och sjöng för mig själv. Bara en sån sak. (Det här var givetvis placebo, men också 100 procent kopplat till att det värsta, ovissheten, var borta.
  9. Äta piller och bli helt återställd på ett dygn.
magsjuk barn utomlands
I väntan på doktorn
magsjuk barn utomlands
Reception och apotek

#6 Antibiotikaresistensproblematiken i världen är inte min börda att bära i en sjuk stund

Jag är på alla sätt ett fan av att hålla nere antibiotikaanvändningen. Antibiotikaresistens är ett reellt globalt problem och en stor risk för mänskligheten. Men jag måste inte låta bli antibiotika på en utlandsresa när jag är ansvarig för barn.

Meducinen är min

#7 En välfungerande mage är A och O under en resa

Hädanefter ska jag vara tacksam för alla dagar min magen håller ihop. Att allt vad mat heter känns ångestfyllt och noll lockande förstör nästan hela dagens upplevelse. 

Maten, en central del av resan!

Att vara magsjuk utomlands med små barn är hemskt på många sätt, men som min man försökte säga flera gånger, det är övergående. Magsjuka till skillnad från t.ex. förkylning, feber och huvudvärk har väldigt ofta ett förlopp som är övergående, där och då kan det dock vara mycket svårt att tro på.

Här finns alla våra inlägg från vår långresa i Sri Lanka 2024 som denna magsjuka utspelade sig under

One thought on “Vuxen och magsjuk med små barn utomlands – lärdomar och söka vård”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *