Tänk att en sån enkel idé som reseprocenten kan göra så mycket avtryck och skillnad. Men hur bestämmer en vart pengarna ska gå? Här är tre enkla steg.
För drygt ett år sedan poppade den briljanta idén om reseprocenten upp i huvudet på mig. Jag reste jorden runt och jag har aldrig varit så kreativ och haft så mycket plats i mitt huvud för att tänka fritt som då. Detta är en av många anledningar till att jag älskar att resa. Resultatet av det var både en reseblogg, reseprocenten och ett roligt filmupplägg (som jag visserligen inte gjort något av. Än.).
En av er kära läsare frågade i en kommentar hur jag väljer vart jag vill ge min reseprocent efter respektive resa så här kommer några enkla steg.
1. Välj grundstruktur
Vill du ge till en mottagare hela tiden eller till olika varje gång?
2. Välj ändamål
Grunden till alla gåvor måste bygga på att det är ett ändamål du brinner för och vad det är kan du bara veta. Några stora grupper finns grovt kategoriserade nedan. Ett hett tips är att spana in Svensk Insamlingskontrolls sida för 90-konto. Där finns det mängder av ändamål där du kan kryssa i vad du brinner för och så får du förslag på vilken av deras i dagsläget 415 olika 90-kontoinnehavare som passar det du brinner för. Supersmart!
- Rättigheter (kvinnor, minoriteter, diskriminering)
- Miljö (djur, natur, klimat)
- Forskning (sjukdomar, utbildning)
- Barn och unga (anti-mobbing, familjestöd)
- Socialt arbete (missbruk, utanförskap, flyktingar)
Jag själv är ett stort fan av 90-konton eftersom det kräver demokratisk styrning och de kvalitetssäkrar att pengarna når fram. Jag har bland annat gett till Kvinna till Kvinna, Vi skogen och IOGT-NTO-rörelsen.
3. Välj form
- Privatperson på plats – direkt i handen till en okänd eller nån du hinner bygga band med som Annikas insamling till Gita. Här kan pengarna göra som allra mest direkt skillnad men också gå till något du absolut inte önskade som droger eller till något överhuvud.
- Lokal verksamhet – kanske med anknytning till din resa. En skola, ett politiskt parti eller bättre förutsättningar för vilda djur som till exempel Cathinka gjort. Pengarna går direkt till lokal verksamhet utan mellanhänder men möjligheten för dig att följa upp att pengarna når fram är svårt.
- Nationell/global organisation – till delar eller hela deras verksamhet. Andreanlina och Dryden är två personer som gett sina reseprocentar till stora organisationer. Här försvinner en del i administration men samtidigt så är det tack vare uppföljning som kvalité kan säkerställas och att pengarna används till ändamålet och inget annat.
När du gått igenom dessa tre steg hoppas jag att du har hittat det ändamål som passar just dig för din #reseprocent. Kom ihåg att det inte finns något rätt eller fel – du väljer vart du vill ge dina pengar!
Är det helt riskfritt och oproblematiskt att ge?
Nej, absolut inte. Det finns nackdelar hur du än gör. Förutom ovan nämnda risker/baksidor så skapas en maktstruktur vid givande, den som får står indirekt i skuld till den som gett. Givande kan heller aldrig ursäkta dåliga beteenden (som att flyga, äta kött, agera ojämställt osv) men kan kompensera en aning. Vi är ju inte mer än människor och ett prickfritt liv är det ju få som finner exalternade.
Andra sätt att ge
- Investera i solceller med Trine, köp ett djur (se Eriks get Ari2188 på bilden) genom Ari farm eller plantera ett träd genom Better Globe. Där bidrar du till ett kapital för att driva ett företag ofta i globala syd. Går affären bra kommer du få avkastning tillbaka, om inte så har du åtminstone skapat arbetstillfällen och pengarna har används till något bra ändå.
- Starta en egen återkommande insamling till en viss person, familj eller verksamhet. En bekant till mig samlar varje termin in pengar till en kille så att han kan läsa på universitetet för att hjälpa den familjen ur fattigdom eller Kattas Betraktelser som varje år stöttat en skola i Filippinerna.
- Ge av din tid. Soppkök, promenader med äldre, volontärt för utrotade djur. Möjligheterna är oändliga, välj det som intresserar och passar dig.
Ett första år med Reseprocenten
Under reseprocentens första år har jag uppfattat gåvor för minst 16 376 kr. Det är garanterat mer eftersom alla som ger en slant inte meddelar mig. Den som ger en gåva inom ramen för reseprocenten får gärna mejla/kommentera så skriver jag in det i mitt fina excel-ark. Alla (vilket börjar bli rätt många nu) som jag sett har skrivit något om reseprocenten finns listat under sidan Reseprocenten och spridning.