Varför turism: Tankar om lokalbor, landsbygdsutveckling och nylanserade Visit Village

Posted on

Varför är turism viktigt och varför är Visit Village precis den typ av initiativ som behövs för att turism ska ge mer intryck och lämna bättre avtryck? Det skriver jag om idag.

Turismens varför: Möten, utbyte och komma det lokala nära

Turism är viktigt av många skäl och jag pratar ofta om arbetstillfällena och förbättrade livsvillkor som några av de viktigaste. I de fallen kan turisten vara konsument och med sina pengar köpa en produkt som ger inkomster och tillväxt.

Men det finns också “mjukare” värden som mötet mellan människor, som förbättrad förståelse för andras värderingar och levene. Jag känner ofta att det blir högtravande och kanske inte stämmer överens om hur majoriteten av turismen ser ut. Om turism ska bidra till förståelse och att människor kommer närmare varandra behöver turismen förändras. Då behöver vi komma ifrån konsument och producent-relationen och istället skapa förutsättningar för mer jämlika utbyten där det är två eller flera parter som är delaktiga.

Jag har några olika tankespår om detta som jag hoppas lyckas knyta ihop på slutet, vi får se om jag lyckas.

Närmare lokalbefolkningen – hur svårt ska det vara?

En av mina tristaste insikter under den här resan är hur svårt det är att komma nära lokalbefolkningen. Jag trodde verkligen att det skulle vara möjligt när vi är borta så länge och stannar en månad på en och samma plats. Språket är absolut en barriär men jag tror också sammanhanget och hur turism och resor är uppbyggt. Jag ska inte säga att jag ansträngt mig till mitt yttersta för att småprata eller få till konversationer med allt och alla men jag har befunnit mig i lokalsamhället större delen av tiden och inte bara vandrat mellan hotell, pool, hav och sevärdheter. Men det räcker tydligen inte.

Caféägaren vi blev stammisar hos som är en av de i den thailändska lokalbefolkningen som jag pratat mest med men ändå totalt inte mer än 15 minuter

Landsbygdsutvecklingens potential

I dagarna har jag förberett en presentation för en föreläsning jag ska hålla på ABF och en av frågorna som jag kommer att lyfta är hur turism bidrar till landsbygdsutveckling. I min bok Resenärens makt skriver jag t.ex. om Panoramic Road i Slovenien. Det består av flera gårdar längs en slingrig väg i slovenska alperna som marknadsför sig som touristic farms och erbjuder slovensk historia, natur och kultur. Med det exemplet vill jag visa hur landsbygden har potential att få intäkter från turism genom vad byar på landsbygden erbjuder. Hållhaken och hållbarheten kräver dock att det är på lokalbefolkningens villkor och för deras skull.

Vy från Panoramic road i Slovenien

Är nylanserade Visit Village en del av svaret?

Här om dagen lanserades ett nytt semesterkoncept som jag blev himla nyfiken på. Inspirerat från den italienska modellen Albergho Diffusi har några byar i Dalarna gått samman och skapat ett koncept som ska ge gästen en hel byupplevelse. Dom kallar det Visit Village, lite mer schvung i det namnet än Besök Byn som hade kunnat vara den svenska översättningen.

Så här skriver de i sitt pressmeddelande

Idén bygger på en kooperativ affärsmodell, där det på lokal nivå skapas ett gemensamt erbjudande innehållande boende, mat och lokala upplevelser. Gästen bjuds in att delta i bylivet och spelar på så sätt en viktig roll både för byns utveckling och den lokala besöksnäringen. Tanken är att Visit Village ska vara en genuin semesterform som engagerar en hel by.

Jag tyckte det här var så himla intressant. Jag som själv vill uppleva det lokala när jag reser. Som tror på utbytet mellan människor. Som tror att resor kan föra oss närmare varandra om vi faktiskt möts och inte bara tittar på det vi upplever med lite distans. Som efter den långa resa vi är på nu inser att mötet med det lokala inte kommer av sig själv utan behöver organiseras. Vilket för den delen inte behöver vara mindre genuint.

Jag vet inte vart Visit Village kommer ta vägen, det lär vara en dynamisk utveckling, men jag vet att jag är nyfiken och att jag tror att det kommer bli himla bra. Jag hoppas få se fler Visit Village initiativ och jag hoppas det kommer ge det där fina som turism kan ge – större intryck när det innehåller mänskliga möten och nära upplevelser som samtidigt lyfter fram det “riktigt svenska” (vad det nu än må vara, fri tolkning).

Varför är initiativ som Visit Villige viktiga?

För mig är mötet mellan människor och landsbygdsutveckling två viktiga frågor som vilar på mina värderingar om vilken värld jag vill se. Det grundar sig i övertygelse om att utbyten och möten mellan människor bygger broar och skapar förståelse som är grundbultar i tillit och en välmående värld. Jag ser turism som skapar möten som medlet för att nå målet om en mer sammanhållen värld. Vi har en bit på vägen att vandra för att mer turism ska bidra till detta men så ser jag också stor utvecklingspotential så det kan bli hur bra som helst.

Har jag sagt att jag älskar att resa och alla tankar som det ger upphov till? Kanske inte tillräckligt många gånger ändå: Jag älskar att resa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.